Vreme
VREME 1075, 11. avgust 2011. / NEDELJA

Novogovor:
Copycat

Za besnu decu koja su ovog avgusta krenula da pale London, Mančester i Lids kažu da primenjuju copycat kriminal, to jest čine nasilne akte koji su modelirani i inspirisani senzacionalističkim izveštavanjem o nekom prethodnom kriminalu. Psiholozi govore o kopiranim samoubistvima (copycat suicide), koja ponavljaju, repliciraju neko drugo samoubistvo.

Postoji film Copycat, triler iz 1995. o copycat serijskom ubici u kome igra Sigurni Viver. Postoji i belgijska pesma Copycat, bila je na Evrosongu.

Mada mi nekadašnji uličari ne bismo da ostavimo izraze lažnjak, falš divljak i ters u svakodnevnom jeziku copycat nadire: copycat softver, to se podrazumeva, copycat recepti, mnogobrojni copycat proizvodi...

Da, naravno, postoji i copycat šik, kopirani šik, "šik za džabe", o čemu govori reklamna najava: "Poznata pevačica N. N. samo za ABCD otkriva šta misli o copycat koleginicama i njihovoj opsesiji brendiranim stvarima."

Kažu da je još 1896. napravljena konstrukcija copycat (nekad se sreće i copy cat), tu se najviše približava bukvalnom prevodu pojedinih reči tog izraza – "kopiranje mačke".

Priroda je inače puna imitiranja, odrasta se i uči imitiranjem, i mačići kopiraju mačku (coppy cat), ali ovaj izraz nas nekako izvodi iz prirodnog okruženja u svet obmane, blefiranja, lažnog predstavljanja i manipulacije. E sad, stariji po običaju ignorišu sopstveno pamćenje i žderu se što su im deca copycat žrtve.

Beše li Đorđe Balašević od takvih sumnji branio prethodnu generaciju sledećim stihovima:

"Sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok,
jer slušamo ploče i sviramo rok.
Al’ negde u nama je bitaka plam,
i kažem vam, šta dobro znam:
računajte na nas."

Ako su stvarno računali, grdno su se zajebali. To je očigledno.

U sadašnjem govornom srpskom jeziku izraz copycat se odnosi i na plagijatora, krivotvoritelja, pa i na imitatora, epigona, ali i na falsifikatora, nekoga koji "nešto šteluje", na "šoštara". U svakodnevnom govoru to se odnosi i na nekoga ko podražava, imitira nečiji način oblačenja, mimiku, gestove i način ponašanja.

Stariji će uvek savetovati mladima da budu nepatvoreni (pravi, prirodni, izraz se izgubio iz upotrebe) i nikad neće izgovoriti to kopiket ni napisati copycat, nego će reći patvoreno, krivotvoreno, načinjeno veštački prema pravom uzoru da se neko obmane.

Ali, ko njih išta pita.

Milan Milošević