Vreme
VREME 1077, 25. avgust 2011. / EXTRA

Naučna infrastruktura:
Gradilište u Petnici

Istraživačka stanica Petnica u istoimenom seocetu kod Valjeva uskoro će dobiti novu zgradu. Radovi su uveliko u toku, a prošle nedelje stanicu su obišli potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministar prosvete Žarko Obradović. Oni su poručili da je država, izdvajajući za ovaj posao 7,3 miliona evra – od toga 2,2 miliona za novu opremu – „uradila svoje". Đelić je uputio apel kompanijama koje posluju u Srbiji da Petnicu prepoznaju kao vrednost Srbije i da joj finansijski pomognu kako bi ona pokrila svoje operativne troškove.

Zahvaljujući ovim sredstvima na proleće će kapaciteti Petnice biti znatno prošireni. Prema rečima Đelića, po završetku radova Petnica će postati vodeći vanškolski obrazovni centar u Evropi.

Stanica će imati 7000 kvadrata korisnog prostora. Dobiće novi smeštajni objekat sa 170 ležajeva, nove sale, društveni klub, laboratoriju za fiziku, biologiju i hemiju, planetarijum, novu, veću kuhinju, biće rekonstruisan nastavni centrar, a dobiće i 500 kvadrata izložbenog prostora.

Nova oprema će biti i infrastruktura za sve srednje škole u Srbiji, a proširenje smeštaja u stanici omogućiće razvoj obrazovnog turizma, rečeno je tokom posete Obradovića i Đelića. "Ovo će biti i snažan adut za Valjevo i čitav region u smislu obrazovnog turizma, pošto će još više učenika i nastavnika iz zemlje i inostranstva dolaziti u Petnicu, a to će omogućiti novi smeštajni kapaciteti, duplo veći od postojećih", objasnio je Đelić

"Na nama je da nakon završetka radova, zajedno sa stanicom napravimo programe kako bi se ono što se uči u školama praktično primenjivalo u Petnici, a novi kapaciteti stanice biće korišćeni i za edukaciju profesora i nastavnika iz naše i drugih zemalja, te za profesionalne i stručne skupove", rekao je Obradović, navodeći da će od nove Petnice korist imati ceo obrazovni sistem Srbije.

Obradović je rekao i da će način finansiranja postojećih i budućih naučnoobrazovnih programa Petnice „biti dogovoren kada sve bude sagrađeno".

Istraživačka stanica Petnica postoji od 1982. godine. U njoj je do danas održano 3000 obrazovnih i naučnih kurseva, kampova i seminara, a u stanici je boravilo 50.000 dece i mladih i oko 6000 predavača i stručnih saradnika.