Vreme
VREME 1083, 6. oktobar 2011. / EXTRA

Vreme uspeha!:
Poslovne vesti

UniCredit banka:
Lady Branch ekspozitura

U okviru procesa širenja mreže UniCredit banka je otvorila prvu ekspozituru namenjenu ženama – Lady Branch, koja se nalazi u Trnskoj ulici broj 2 u Beogradu. U nameri da se pruži podrška promociji principa rodne ravnopravnosti, osmišljen je inovativan i na našem tržištu jedinstven način pružanja bankarskih usluga koji je u potpunosti usklađen sa željama i očekivanjima savremene žene. Ekspozitura čiji je cilj da ženama olakša svakodnevicu i pruži prijatan i drugačiji ambijent, dodatno je obogaćena posebnim kutkom namenjenim deci. Ponuda je zasnovana na razumevanju specifičnih ženskih potreba, planova i ambicija. Iz široke palete proizvoda izdvajaju se Lady Paket računi, Maestro platna kartica (koja klijentkinjama obezbeđuje popuste za robu i usluge) i kreditni proizvodi kreirani prema potrebama dama. Kreirana je i posebna e-mail adresa, lady.branch@unicreditgroup.rs, na koju klijentkinje mogu da šalju sugestije i komentare, pa će banka biti u mogućnosti da uvede dodatne proizvode i usluge prilagođene potrebama savremene žene.


Piraeus banka:
Jesenje sniženje

Piraeus banka pokrenula je jesenju akciju za građane kojima je potreban stambeni kredit koja traje do 4. novembra i važi za korisnike Go smart paketa, kojima su sada na raspolaganju još niže kamate i brojne dodatne pogodnosti. Kamatu za stambeni kredit u Piraeus banci čini iznos tromesečnog Euribora i 4 odsto fiksne marže, dok se efektivna kamatna stopa kreće od 5,75 odsto. Dodatne pogodnosti su besplatna procena nepokretnosti, mogućnost odlaganja do tri rate tokom perioda otplate, kao i mogućnost dobijanja dodatnog gotovinskog kredita za pokriće pratećih troškova stambenog kredita. Stambeni krediti Piraeus banke za kupovinu, izgradnju i refinansiranje odobravaju se sa rokom otplate do 25 godina, dok krediti za adaptaciju imaju rok otplate do 15 godina.


Societe Generale:
Grejs za sve stambene kredite

Societe Generale banka od 27. septembra odobrava komercijalne stambene kredite sa grejs periodom i klijentima koji apliciraju za komercijalni stambeni kredit. Banka je do sada odobravala grejs period kod kredita sa subvencijom države, a od sada je ova opcija dostupna kod svih tipova stambenih kredita, bilo da je reč o kombinovanom, kreditu sa promenljivom ili fiksnom kamatom. Tokom grejs perioda, koji može biti 12 ili 24 meseca, klijenti plaćaju samo kamatu.


Konkursi:
Virtus po peti put

Konkurs za nagradu Virtus za korporativnu filantropiju je produžen i traje do 14. oktobra 2011. godine. Na konkurs mogu da se prijave domaće i strane kompanije, korporacije, javna i državna preduzeća, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, kao i korporativni fondovi i fondacije, sa izuzetkom neprofitnih organizacija, javnih ustanova i organa uprave. Kandidate za nagrade mogu da predlože svi zainteresovani građani, pojedinci, neprofitne organizacije, mediji, PR i marketinške agencije, ali i same kompanije i preduzeća mogu da prijave svoje programe. Balkanski fond za lokalne inicijative, uz finansijsku podršku USAID-a u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC), dodeljuje ovu nagradu već pet godina.


Pioneer i Delta Agrar:
Decenija uspešne saradnje

Kompanija Pioneer, vodeća semenska kuća u svetu u oblasti proizvodnje kukuruza, proslavila je 15 godina poslovanja u Srbiji i deset godina uspešne saradnje sa Delta Agrarom na imanju "Napredak" u Staroj Pazovi. Oko 2000 poljoprivrednih proizvođača, poslovnih partnera, predstavnika stručne javnosti i državne uprave uverilo se u kvalitet dvadeset dva hibrida Pioneera. "U 2011. godini seme kukuruza Pioneer zasejano je u Srbiji na površini od 330.000 hektara, čime je Pioneer zauzeo lidersku poziciju na domaćem tržištu", izjavio je Slobodan Samardžija, direktor Pioneera u Srbiji. Zahvaljujući saradnji sa Delta Agrarom, domaći proizvođači imaju mogućnost nabavke Pioneerovih proizvoda po najpovoljnijim cenama u Evropi. Saradnja Pioneera i Delta Agrara odvija se kroz proizvodnju i doradu semena u doradnom centru u Somboru, distribuciju i prodaju.


Flydubai:
Direktno za Dubai

Niskotarifna kompanija Flydubai od 10. novembra uvodi direktan let na liniji Beograd–Dubai. Letovi na ovoj liniji odvijaće se četiri puta nedeljno. Svi letovi iz Dubaija sa Terminala 2 kretaće u 9.10 časova, a avion će sletati u Beograd na Aerodrom "Nikola Tesla" u 11.55 po lokalnom vremenu. Povratni let iz Beograda biće u 12.40 sati, a sletanje u Dubai predviđeno je za 20.45. "Očekujemo veliko interesovanje za letove, kako iz Srbije ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima tako i onih putnika koji su u potrazi za pristupačnom vezom ka jednom od najdinamičnijih gradova u svetu", istakao je Gait al Gait, generalni direktor kompanije Flydubai.


Stručni skupovi:
Prvi investicioni forum u turizmu

Prvi investicioni forum u turizmu Srbije održaće se od 24. do 26. novembra u Beogradu. Ova manifestacija se održava prvi put, u organizaciji Nacionalne turističke razvojne korporacije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Trodnevna konferencija baviće se mogućnostima investiranja u nova turistička tržišta, a glavni cilj biće kako privući investicije u turizmu i markirati privlačnost i kompetitivnost turističkih destinacija u Srbiji. Program foruma "Održivi turizam za ruralni razvoj" implementiralo je pet agencija Evropske unije: FAO, UNDP, UNEP, UNICEF i Svetska turistička organizacija UNWTO. Delegati će ovom prilikom ilustrovati nova uputstva, trendove, strategije i mogućnosti investiranja u turizam u Srbiji.


Vip mobile:
Kristalan HD zvuk

Vip mobile je prvi u Srbiji i među prvim operaterima u regionu uveo tehnologiju HD (High Definition) zvuka koja omogućava kristalno čist ton tokom razgovora u 2G i 3G mreži i bolje raspoznavanje boje glasa sagovornika, čak i na veoma bučnim mestima. Prema Svetskom udruženju mobilnih dobavljača (the Global Mobile Supplier Association), Vip je drugi operator u svetu koji je omogućio HD zvuk u 2G (GSM) mreži.

Vip ovom investicijom nastavlja sa ulaganjima u kvalitet mreže kako bi svojim korisnicima osigurao vrhunsku uslugu i zadovoljstvo u komunikaciji.


KfW i Banca Intesa:
Još 30 mil. evra za infrastrukturu

Nemačka razvojna banka (KfW Entwicklungsbank) i Banca Intesa, potpisale su 30. septembra ugovor o trećoj kreditnoj liniji za finansiranje opštinske infrastrukture u iznosu od 30 miliona evra. Sredstva su namenjena razvojnim projektima lokalnih samouprava i poboljšanju životnog standarda stanovništva investicijama u javnu infrastrukturu. U ime KfW Grupe ugovor o kreditnoj liniji potpisali su Jirgen Velšof, direktor Kancelarije KfW-a u Beogradu, i Ester Gravenkoter, viši projekt menadžer za finansijski sektor, a u ime Banca Intesa Draginja Đurić, predsednik IO Banca Intesa, i Marko Kapelini, zamenik predsednika IO. Ukupan iznos sredstava KfW-a investiranih u opštinsku infrastrukturu u Srbiji, uključujući i ovu liniju, iznosi sto miliona evra, od čega će 90 miliona biti realizovano preko Banca Intesa. Deo sredstava iz prethodna dva kreditna aranžmana uložen je u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Temerinu (350.000 evra ), kao i novo obdanište u Čačku (610.000 evra).


MK Grupa:
Silos od 20 miliona dolara

Kompanija Agro Invest Ukrajina, zavisno preduzeće srpske kompanije MK Group, jedan od najvećih agrarnih kompanija u Ukrajini, 29. septembra je otvorila i pustila u pogon novi silos u gradu Jagotin u Kijevskoj oblasti u Ukrajini. U pripremu, izgradnju i puštanje u rad ovog silosa MK Grupa je investirala blizu 20 miliona dolara, od kojih je 14 miliona obezbeđeno direktnim kreditom EBRD-a. Za pet godina poslovanja u Ukrajini, kompanija Agro Invest Ukrajina MK Group postigla je znatne rezultate u poljoprivrednom sektoru. Prinosi osnovnih ratarskih kultura uvećani su od dva do pet puta, a u kulturu je privedeno hiljade hektara zemljišta koje se nije obrađivalo i do 15 godina. Od 2006. godine kompanija MK Grupa investirala je u svoj ukrajinski projekat oko 60 miliona dolara.


Basler osiguranje:
Pouzdanost i trajnost

Image
Vladimir Medan, predsednik UO

U uslovima finansijske neizvesnosti, osiguranje predstavlja najsigurniji vid štednje i investicije u budućnost, rečeno je na seminaru za novinare koji je održan 23. septembra na temu "Razvoj tržišta osiguranja u Srbiji" u organizaciji Basler osiguranja i Udruženja osiguravača Srbije. "Vreme u kome danas svi živimo sa sobom nosi neizvesnost, a time se povećava potreba za sigurnošću i osiguranjem", rekao je dr Vladimir Medan, predsednik Upravnog odbora Basler osiguranja Srbija. On je dodao da Basler nudi ceo niz inovacija prilagođenih razvoju kako evropskog tako i domaćeg tržišta, a ono što predstavlja specifičnost jesu pouzdanost i trajnost zasnovane na švajcarskoj sigurnosti i tradiciji, koju Basler nudi kroz osiguranje života.

Od svog dolaska u Srbiju, Basler osiguranje kontinuirano beleži pozitivan trend poslovanja, a u prošloj godini ostvarilo je rast od 150 odsto. Pored tradicionalnih osiguravajućih proizvoda iz ponude, ono u čemu je Basler apsolutni lider na evropskom tržištu jeste osiguranje od profesionalne odgovornosti – specijalizovano osiguranje namenjeno medicinskim i zdravstvenim radnicima, koje se prvi put uvodi u Srbiji. Tokom ove godine ponudiće i auto i kasko osiguranje, čime će u potpunosti zaokružiti svoju ponudu.

Image

"Ivančić i sinovi":
Nova fabrika, četvorostruki kapaciteti

Otvaranjem nove fabrike "Ivančić i sinovi" ostvariće četiri puta veću proizvodnju lekova, što znači da će godišnje proizvoditi više od osam miliona pakovanja domaćih i licenciranih lekova, tableta, kapsula, praškova i različitih medicinskih proizvoda. Plan je da izvoz do kraja godine dostigne vrednost od milion evra, a proizvodni portfolio proširen sa sadašnjih 25 na 36 proizvoda, rečeno je na otvaranju fabrike u Starim Banovcima 28. septembra. "Nadamo se da će ovaj projekat biti iskorišćen i kao podstrek ostatku domaće farmaceutske industrije da se pokrene iz sadašnjeg stanja i krene napred", rekao je Bratislav Ivančić, generalni direktor kompanije "Ivančić i sinovi". Doktorka Nada Milovanović-Ivančić, zamenik generalnog direktora kompanije, dodala je da će kvalitet proizvoda koji razvijaju već 20 godina ostati prioritet kompanije, kako bi se opravdalo poverenje miliona ljudi, kako u Srbiji tako i u regionu.