Vreme
VREME 1085, 20. oktobar 2011. / EXTRA

 :
Vesti


Blokada Filološkog

Samo tri dana nakon poslednjeg protesta studenti Beogradskog univerziteta odlučili su se na drastičnije mere kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog svog teškog položaja. U ponedeljak 17. oktobra blokiran je Filološki fakultet, nastava se nije održavala do zatvaranja ovog broja "Vremena", dok su fakultetske službe neometano radile. Predstavnici studenata održali su sastanak sa upravom fakulteta prvog dana blokade, ali nisu došli do rešenja. Međutim, na sastanku dekanskog kolegijuma sa upravnicima katedara i predstavnicima Studentskog parlamenta, kao i delegatima Plenuma, Filološki fakultet je napravio korak ka usvajanju jednog od zahteva, te će svi studenti koji imaju 48 bodova iz generacije 2008/2009. zaključno sa onima koji su sada prvi put upisali drugu godinu, biti na budžetu. Delegati Plenuma Filološkog fakulteta izjavili su za Betu da Uprava fakulteta ima razumevanje za njihov zahtev za smanjenje školarine, ali da se ne slažu sa blokadom te visokoobrazovne institucije. Prema rečima člana Plenuma, koji je želeo da ostane anoniman, blokada predstavlja samo novi vid i nastavak ranijih protesta uperenih protiv Ministarstva prosvete zbog visokih školarina i upisne politike, kao i zbog teškog položaja studenata. Studenti Filološkog, Filozofskog, Arhitektonskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, kao i studenti Više elektrotehničke škole protestovali su 14. oktobra u centru grada tražeći lakše uslove za upis naredne godine studija, kao i to da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne plate u Srbiji. Studenti Fakulteta političkih nauka najavili su protest za četvrtak 20. oktobar i pozvali sve fakultete na jedinstvo među studentima u borbi za zajedničke zahteve naglašavajući da Studentskа konferencijа univerzitetа Srbije (SKONUS) i Parlament Univerziteta u Beogradu podržavaju ovu akciju.

B.Š.


Više romske dece u školama

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović izjavio je u ponedeljak da se u obrazovnom sistemu zemlje povećao broj romske dece upisane u osnovne i srednje škole, kao i na fakultete. "Procenat mladih Roma, učenika srednjih škola, povećao se sa 8,3 odsto iz 2004. godine na oko 20 odsto u 2010. godini", kazao je ministar na otvaranju ekspertskog sastanka "Promovisanje prava na kvalitetno obrazovanje Roma" u Beogradu. Prema njegovim rečima, procenat dece romske nacionalnosti upisan u prvi razred osnovne škole u 2010/2011. godini porastao je u odnosu na prethodnu školsku godinu za oko deset odsto. Obradović je kazao da je u ovoj školskoj godini na fakultete i u visoke škole upisano 149 mladih romske nacionalnosti.


Kazna za profesorku

Institucijа pokrаjinskog ombudsmаnа ocenilа je dа je profesorkа engleskog jezikа iz Novog Sаdа Jelenа Popović-Ivаnović istupimа nа društvenoj mreži Fejsbuk, "u kojimа je širilа mržnju premа rаzličitim mаnjinskim i mаrginаlizovаnim društvenim grupаmа", prekršilа Ustаv, Zаkon o zаbrаni diskriminаcije i Stаtut Vojvodine.

"Ovаkvo istupаnje neprimereno je profesoru držаvne obrаzovne ustаnove koji se bаvi vаspitаnjem većinom mаloletnih đаkа, kojimа profesori često predstаvljаju uzor i koje đаci oponаšаju. Smаtrаmo dа se ovаkаv postupаk profesorke jedne srednje škole ne može tretirаti kаo njen privаtni čin, te dа kаo tаkаv ne može ostаti bez posledicа", nаvodi se u sаopštenju ombudsmаnа.

"Sve moje psovke u problemаtičnom zаpisu upućene su isključivo nesposobnim vlаstodršcimа i nosiocimа njihove nаopаke propаgаnde u nаšoj zemlji. Priznаjem dа sаm krivа što sаm se kritikom okomilа nа njih nа nаčin koji nije po bontonu", reklа je za dnevni list "Pravda" Jelenа Popović-Ivаnović.


Štedimo energiju

Učenici srednjih škola mogu da se prijave na takmičenje "Štedimo energiju – investirajmo u budućnost", koje se organizuje u cilju promocije energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije među mlađom populacijom. Školsko takmičenje, pod sloganom "Mi biramo", namenjeno je učenicima srednjih škola od prvog do četvrtog razreda (14-19 godina). Uslov za učešće na takmičenju je formiranje timova u okviru iste škole. Svaki tim čini troje učenika i jedan profesor u ulozi mentora. Zadatak svakog tima je da, u prvoj fazi takmičenja, od 3. oktobra do 4. novembra 2011, snimi video-spot na temu sprečavanja rasipanja energije u lokalnoj sredini i napiše propratno obrazloženje o tome šta ga je motivisalo da obrađuje konkretnu temu. Video-spotovi, u trajanju od 30 do 60 sekundi, biće postavljeni na internet stranicu www.stedimo-energiju.com i u periodu od 7. do 14. novembra, svi posetioci sajta će moći da glasaju za one koji im se najviše dopadaju.