Vreme
VREME 1097, 12. januar 2012. / POŠTA

Očekujem izvinjenje

"Tesla za istoriju"; VREME 1093

Poštovani gospodine Žarkoviću,

Javljam vam se povodom uvredljivog i polupismenog članka koji ste objavili u broju od 15. decembra 2011, iz pera Dragana Todorovića.

U članku sam više puta uvređena, gde me vaš novinar naziva "Ono veće od Rusije", a ostalo i da ne pominjem. Termin Ono podrazumeva da nisam ljudsko biće, a ne postoji veća uvreda od toga.

Zbog ovoga ćete morati da odgovarate, a bićete i tuženi i za duševnu bol, jer sam ja obolela pre šest godina od poremećaja štitaste žlezde, a potom posle naglog povećanja telesne težine dobila i dijabetes II, iz čega se prošle godine razvio i tumor. Obratiću se i svim međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i ovome neće biti kraj dok ne budete objavili izvinjenje i pravu istinu u istom formatu.

Ja, dragi gospodine, ne studiram, već magistriram na Oxford Brookes univerzitetu, a sem toga imam 700 sati specijalizacija i više međunarodnih seminara na kojima sam predavala pred svojim kolegama iz međunarodne asocijacije IATEFL. Uvredama i klevetama koje ste izneli u članku učinili ste merljivu i dokazivu štetu. Što se tiče vaše objektivnosti i novinarske virtuoznosti – ja se gadim. Takav nedosledan, konfuzan i haotičan članak jedan novinar, školovan i objektivan, nije mogao sastaviti. Ali ću zato sva strana dopisništva opskrbiti vašim tekstom u potpunosti i pozvati strane dopisnike i kolege da objave vaše laganje i kršenje osnovnih principa novinarstva.

A za obaveštenje vašem vrlom novinaru, neka pročita sve na temu arheoloških iskopina u Drezdenu (londonski "Independent", 11 jun, 2005) gde su se i stručnjaci sa Oksforda oglasili zapanjeni otkrićem napredne civilizacije iz perioda 2000 godina pre Hrista, a koju je sagradio narod poreklom iz doline Dunava, tj. današnje severne Srbije.

Profesor Deretić iznosi dokazanu istinu o antičkoj istoriji Srba, dokumentovanu kroz decenije rada, istraživanja i 14 knjiga, koje je objavio. Samo onaj ko je pročitao te knjige i ko poznaje biografiju dr Jovana I. Deretića, koji jeste ruski akademik, takav pojedinac može da piše o njemu. Tačno je i to da je Univerzitet u Kelnu uvrstio profesorove radove u zvaničnu literaturu. U naučnom svetu sve više je onih koji na osnovu profesorovih radova i pre svega impozantne bibliografije koja podupire njegove radove, istražuju antičku istoriju I ostalih balkanskih naroda. Najviše onu o kulturi Ilira sa kojima Albanci zaista nemaju ništa zajedničko!

Nadam se da ćete kao urednik pronaći pravo rešenje za ovaj skandal, a ako ne, priupitajte recimo Srbijanku Turajlić kakav sam borac i koliko sam principijelna i uporna osoba kada je u pitanju istina. Što se tiče neljudskih uvreda na moj fizički izgled koji su posledica bolesti, ne postoji način da Dragan Todorović ne bude osuđen, a procena je na osnovu članka od tri do pet miliona dinara najmanje. Celu sumu ću javno ustupiti deci oboleloj od tumora i raka nakon što advokati dobiju svoj honorar.

Imate pristojan rok da ovo razrešite, a nakon toga ću upotrebiti sva sredstva da odgovarate za počinjenu uvredu i klevetu. Pre svega ću učiniti da cela javnost to sazna.

Danijela Bojanić-Gajić