Vreme
VREME 1107, 22. mart 2012. / NEDELJA

Novogovor:
Mapa

"Izvor iz Evropske komisije kaže da je mapa bez Kosova greška jer mapa na portalu EU na kojoj je Srbija prikazana bez Kosova tehnička greška", poručuju pre dve nedelje iz Brisela i dodaju da se radi na njenom ispravljanju. Još novogovora: "Funkcioner Evropske komisije koji je insistirao na anonimnosti rekao je Tanjugu da je mapa Srbije bez Kosova na portalu EU greška i odbacio optužbe ... da Srbija, nakon što je postala kandidat za pridruživanje, mora da se odrekne Kosova".

"Naš stav se nije promenio – i dalje smo statusno neutralni kad je reč o Kosovu", izjavio je taj evropski anonimus i ostao živ. I, još: "Na sajtu Komisije smo već označili Srbiju kao zemlju kandidata, ali glavni portal EU je iz tehničkih razloga nešto teže osvežiti". Toliko o najnovijim i IT tehnologijama. Sad slušamo da je ispravljanje grešaka na mapama postupak komplikovaniji od njihovog crtanja. To je ponižavajući pad u tumačenju i razumevanju, jer u geografiji je oduvek bio najzanimljiviji njen najkraći deo, uvod i početak, s kosmosom, Sunčevim sistemom, sazvežđima, kometama, oblikom i presekom Zemlje. Sve ostalo bilo je ubistveno dosadno, a u međuvremenu smo – neko ranije, neko kasnije, milom ili silom, a mi evo opet s Kosovom – naučili da većina od pomenutih pripada kategoriji efemernih.

Dvadeseti vek, za manje od svojih stotinu godina, načinio je od kartografije jedan od najživljih svetskih poslova. Na početku i na kraju jedva da se mogu porediti geografije i opisi sveta: još se ostaci svetskih imperija nisu ni ustanovili kao desetine novih država, a iz istorije stižu nove količine. Kraj veka preselio je nebrojene količine atlasa u prošlost: gde su sad Istočna Nemačka (sportska velesila), veliki Sovjetski Savez, ili vekovna težnja južnoslovenskih plemena – Jugoslavija? U kojoj državi se nalaze nekada najviše planine SSSR: Vrh komunizma (7495 m), Vrh pobede (7439 m), ili Lenjinov vrh (7134 m)? Gde su Buhara, Samarkand, Alma-Ata, Komsomolsk na Amuru i Komsomolsk na Ustjurti, Ordžonikidze, Jerevan, Taškent, Ašhabad, Smilčić, Islam Grčki i Islam Latinski? Neki u (sad već istorijskim) atlasima, neki u ruševinama, a neki, kao i uvek, u bajci.

Valja da učimo i naučimo tu evropsku mapu. Bez Kosova.

Aleksandar Ćirić