Vreme
VREME 1122, 5. jul 2012. / NEDELJA

Pravosuđe:
Novi momenti u »aferi Novartis«

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu oglasilo se 3. jula nenadležnim za suđenje za zloupotrebe u nabavci vakcina protiv svinjskog gripa. Portparolka tog suda Maja Kovačević precizirala je da je krivično vanpretresno veće suda usvojilo prošlonedeljni predlog branilaca optuženih da se oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet prosledi Krivičnom odeljenju Višeg suda.

Kako je dodala, na tu odluku Posebnog odeljenja Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je podiglo optužnicu protiv direktorke RFZO-a Svetlane Vukajlović, ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Pripremno ročište bivšoj direktorki Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i njenim saradnicima prekinuto je prošle sedmice do pravosnažne odluke o zahtevu za oglašavanje nenadležnosti Posebnog odeljenja. Branioci optuženih su na pripremnom ročištu predložili da se Posebno odeljenje oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet dostavi Krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu jer, kako su naveli, ne postoji organizovana kriminalna grupa, nema koruptivnih elemenata i zato što Vukajlovićevu na funkciju nije imenovala Vlada Srbije, već Upravni odbor tadašnjeg republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Podsetimo se, optužnica je do sada već dva puta vraćana na doradu. Prvi put krajem februara zbog, kako je preneto u medijima, štamparske greške, a drugi put u aprilu kada je Posebno odeljenje beogradskog Višeg suda vratilo optužnicu tužilaštvu sa zahtevom da se deo dokumentacije na engleskom jeziku prevede na srpski.

Svetlana Vukajlović i direktor Detapa Ljubomir Pavićević uhapšeni su 19. septembra prošle godine, a Smiljka Mileusnić-Adžić, sestra bivše potpredsednice kompanije Delta Milke Forcan, tri meseca kasnije. Svi su, uz kauciju, pušteni da se brane sa slobode 24. maja ove godine.

J. L.