Vreme
VREME 1122, 5. jul 2012. / NEDELJA

Novogovor:
Na keca

Nekad se šišalo na nulu, sad se šišaju na keca. I to pevačice. Promenile se mašine nularice i jezik svakidašnji. Sad kec kolo vodi.

Nekad je nekome padao kec na desetku, sad obrnuto: "Da je meni Ražnatović Ceca, došla bi mi desetka na keca." Sve se vrti oko keca. Nekad je devojku trebalo odvojiti zbariti, obariti, namagnetisati i ukrotiti. Sad se smuvaju na keca. Neko vata ribe na keca. Neki se kapiraju na keca. Pogledaju se i to je to. Neki bi se i ženili na keca.

Neko nekoga i pređe na keca.

Kec je nekada bio "zastava 101", loš, ali naš, opasna karta (kečiga) i jedinica u školi. Sada je kec merilo za uspeh.

Uštrojiti keca znači, kažu, uraditi nešto izuzetno dobro, efektno. Zamislite, sad, nesporazum u kući, kad klinac dođe, baci torbu s vrata, i kaže kevi: "Uštrojio sam keca u školi!"

Uraditi nešto na keca može neko ko nije previše brzoplet, šeprtljiv ni bezglavi brzozbor. To može samo filadelfija, snalažljivko, dovitljivko, promućuran čovek.

Reč dolazi iz omladinskog žargona i znači odjednom, iz prve, otprve, bez prethodnog razmišljanja, odmah, umah, namah, iznebuha, izubaha, na brzaka, na mlaz, iz cuga. Može da znači i očas, naglo, neočekivano, ali zbrzati, frknuti.

Možda reč dolazi iz i one preterane sklonosti ka igrama na sreću. Šabana Bajramovića, nezamenjivog ciganskog muzičkog kralja, pitali jednom da li je nekad bio razočaran u životu. Nije odmah razumeo šta ga pitaju, a onda se setio: "Kako da ne, igram keca, a ono bude nula..."

Ta formula koja godi mladima podložnim neurotičnoj težnji ka sreći i efekton obrtu, podrazumeva bljesak intuicije, rad klikera. Slevačiti, smandrljati, mogu samo alamunje ili kalamunje, luckaste osobe nepredvidivih impulsa i brzopleti jebivetri koji nisu vidra ni kralj Milan na tenku.

Taj izraz možda govori o nestrpljenju, brzopletosti i nepromišljenosti koja vlada duhom našeg vremena. Ona potiskuje reči kao truditi se, majati se, batrgati se, upeti se i upinjati, paštiti se i trsiti se, nastojati, truditi se, batrgati se oko nekoga ili nečega. Kao da svi čekaju da nešto padne na keca.

Neće svakom da upali kec, ni da upadne sekira u med! Evo, pogledajte ovo sada...

Milan Milošević