Vreme
VREME 1126, 2. avgust 2012. / NEDELJA

Hronika:
Jabukovac, pet godina kasnije

Srđan Badžikić iz sela Jabukovca kod Negotina danas bi bio dvadesetogodišnjak da ga kobna sudbina nije tog 27. jula 2007. godine zatekla na kućnom pragu, na nišanu puške u rukama Nikole Radosavljevića iz istog sela.

"Na mojim rukama je umro", jedino je što ponavlja i danas nesrećni otac Siniša, koga je tada tridesetdevetogodišnji Radosavljević teško ranio. Srđan je bio najmlađa žrtva od ukupno devetoro ubijenih i dvoje ranjenih Jabukovčana. Bez ikakvog razloga našli su se na putu rastrojenom, već lečenom duševnom bolesniku. Sa dijagnozom paranoidna psihoza, Sudsko veće Okružnog suda u Negotinu, posle glavnog pretresa i saslušanih svedoka tužilaštva i odbrane, jednoglasno je Nikoli Radosavljeviću odredilo meru bezbednosti obaveznog lečenja i čuvanja u zatvorskoj psihijatrijskoj ustanovi.

Da su rane još sveže posle pet godina od monstruoznog zločina, svedoči i Jevrosima Negucić kojoj je Radosavljević usmrtio prijatelje, bračni par Borongić. "To što sam videla", pokazuje na ulici ispred kapije, "moju priju ovde i tamo prijatelja, niko ne može da veruje kako je to izgledalo."

Nevericu u prizor dok gleda niz ulicu punu leševa i unesrećenih doživeo je tada policijski operativac iz Jabukovca Mića Dženovljanović, danas načelnik Policijske stanice u Negotinu. "I pored profesionalnosti, nisam mogao da ne reagujem emotivno na takav zločin koji se dogodio u mom selu."

Na dan zločina 2012. u Jabukovcu zatičemo radnike koji sređuju raskrsnicu u centru sela. Obnavlja se infrastruktura, a predsednik saveta MZ Jabukovac Jovan Mitojević kaže da život teče dalje, ali da se ne zaboravljaju ti sati velike tragedije u selu.

"Naprotiv, sećanje treba da nas opomene na slogu, druženje, zajednički život i poznavanje kako se ovako nešto ne bi ponovilo."

Što se Nikole Radosavljeviće tiče, budući da je, po nalazu lekara-veštaka Specijalne bolnice u Beogradu, bolovao od paranoidne psihoze, optužnica nije ni podignuta. Masovni ubica iz Jabukovca je na lečenju u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Od aktivnosti, na raspolaganju su mu slikanje, čitanje, pisanje...

D. M.