Vreme
VREME 1126, 2. avgust 2012. / NEDELJA

Mediji:
Pomilovanje za Lasla Šaša

Subotički novinar Laslo Šaš (69), koji je od 20. jula u zatvoru zbog vređanja vođe desničarskog pokreta "64 županije" Lasla Torockaja, dostavio je upravi Okružnog zatvora u Subotici, gde izvršava kaznu, molbu kojom od predsednika Srbije Tomislava Nikolića traži pomilovanje.

U tekstu objavljenom objavljenom 24. aprila 2007. godine u rubrici "Pisma čitalaca" u listu mađarske nacionalne manjine "Mađar so" ("Magyar Szo"), Šaš je, između ostalog naveo da je vođa pokreta "64 županije" "čovek Ferenca Đurančana", tadašnjeg predsednika Mađarske "dvoličan", da je "posredstvom SVM-a postao nepoželjan srpskim vlastima", i da se "čudi kako su ga uopšte pustili u inostranstvo iz Mađarske...". Nakon toga usledila je tužba Torockaja.

Zbog lošeg imovnog stanja, Šaš se na sudu branio sam. Jedna od, bezuspešnih odbrana, koja se danas u medijima citira, jeste da je optuženi bio svestan napisanih uvreda, ali da je to radio sa namerom da zaštiti mađarsku omladinu od uticaja ekstremista iz "64 županije" (koji se zalažu za obnovu Velike Mađarske od pre Prvog svetskog rata). Osnovni sud u Subotici je doneo presudu u korist tuženog, a novosadski Apelacioni sud je potvrdio. Kazna je stigla u februaru prošle godine i nalagala je da Šaš plati 150.000 dinara. Novinar toliki novac nije imao i 20. jula ove godine javio se da umesto plaćanja, odleži ekvivalentnih 150 zatvorskih dana.

Nakon toga, usledile su reakcije zvaničnika i novinarskih udruženja. Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da je nedopustivo da novinari u Srbiji budu kažnjeni zbog uvrede osobe kojoj je dve godine bio zabranjen ulaz u Srbiju zbog ekstremizma (desničar Laslo Torockaj je od 2008. do 2010. bio persona non grata u Srbiji baš zbog svojih velikomađarskih ideja). Grujić je još rekao da se ne sme ponoviti da novinar ide u zatvor "zato što je nekom povredio krv i čast".

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su pozivali predsednika Srbije Tomislava Nikolića da donese odluku o pomilovanju Lasla Šaša. Zbog procedure, Šaš je zahtev za pomilovanje morao da napiše sam, što je i uradio krajem jula. Uprava subotičkog Okružnog zatvora je zahtev prosledila Kabinetu predsednika. Ukoliko zahtev ne bude odobren, novinarska udruženja su saopštila da će prikupiti novac kojim će otplatiti Šašovu kaznu.

Ako kazna ostane na snazi, Laslo Šaš, nekadašnji saradnik nekoliko listova na mađarskom jeziku, biće prvi novinar koji izdržava kaznu zatvora zbog uvrede od kada je donet novi krivični zakonik.

M.R.