Vreme
VREME 1134, 27. septembar 2012. / VREME

Goran Perčević o Krugmanu u Beogradu:
Glas razuma i glas nade

Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine, održaće predavanje o globalnom ekonomskom stanju 3. oktobra u Beogradu. Goran Perčević, generalni direktor kompanije "Interkomerc", za "Vreme" govori o organizaciji i značaju ovog događaja

Nobelovac Pol Krugman, jedan od najvećih ekonomskih autoriteta današnjice, održaće predavanje u Beogradu 3. oktobra u hotelu "Hajat". Bivši član američkog Nacionalnog saveta za ekonomski oporavak i savetnik predsednika Obame obratiće se članovima Nacionalnog saveta za privredni oporavak, uglednim privrednicima, najistaknutijim profesorima i bankarima, a prisutni će biti i članovi Vlade. Tema predavanja biće aktuelna ekonomska situacija u svetu. Njegovu poslednju knjigu Okončajte ovu depresiju odmah! u Srbiji će objaviti kompanija "Interkomerc", čiji generalni direktor Goran Perčević za "Vreme" govori o značaju ove posete za Srbiju. Ovaj događaj će organizovati kompanije "Delta Holding", "PSP – Farman", "MK Komerc", "Beohemija" i "Interkomerc", zajedno sa Klubom "Privrednik" i Nacionalnim savetom za privredni oporavak, koji je nedavno formirala Vlada Srbije.

"Očekujem da će Pol Krugman govoriti o globalnom ekonomskom stanju, a pretpostavljam da će dati ocene ekonomske situacije u regionu i uopšte kako svetska ekonomska kriza utiče na male zemlje. Razmotriće ekonomska kretanja u svetu i u Evropi, a nakon toga i reperkusije na manje zemlje i naš region. Mislim da će to biti interesantno i dragoceno predavanje pre svega jer Krugman nije analitičar stanja – do sada se pokazao i kao dobar prognozer ekonomskih kretanja. On predlaže konkretna rešenja za postojeću situaciju. Ima mnogo analitičara koji opisuju stanje, ali Krugman se izdvaja po tome što svoje veliko ekonomsko znanje izlaže sudu javnosti. Mnoga njegova predviđanja su s vremenom potvrđena. Čuvene njegove kolumne u ‘Njujork tajmsu’, kojima praktično dnevno reaguje, dokaz su da je u toku sa situacijom", kaže Goran Perčević. Pol Krugman u svojoj knjizi objašnjava da zapravo recesija koja je prisutna u svetu prelazi u ekonomsku depresiju, što ističe i u naslovu knjige, zahtevajući da se depresija okonča odmah. "Njegov dolazak je interesantan, jer ne očekujemo jednostavno predavanje već i predloge kako da se u globalnoj ekonomiji stanje promeni. Kejnz je rekao: ‘Rokovi su varljivi. Na duge staze svi smo mrtvi.’ On je predstavnik kejnzijanske škole i smatra da je potrebno neke mere preduzeti odmah. Veoma često ekonomisti analizirajući stanje gledaju dugoročne perspektive i onda uđu u teorijske rasprave, a on pripada grupi efikasnijih predlagača."

Pol Krugman zastupa razvojni koncept, koji govori da u vremenu krize štednja nije način da se iz nje izađe. Po njegovom mišljenju, treba pristupiti aktivno, oživeti proizvodnju a time i ljudima povećati zarade kako bi se na bazi tih plata podigla potrošnja, i da onda preduzeća imaju mogućnosti da više proizvode i prodaju. U tom smislu je on glas razuma ali i glas nade, smatra Goran Perčević. On podseća da Krugmanova teorija tvrdi da nije problem što se povećava zaduženost države u odnosu na bruto društveni proizvod, već je problem što on opada. Prema Krugmanu, rešenje je da se pokrene ekonomija i onda će se deficiti popraviti tako što država ubira prihode od privrede. Evropske vlade insistiraju na merama štednje, a iskustvo svih tih zemalja, prema Krugmanovom mišljenu, jeste takvo da su navedene mere dovele do pada društvenog proizvoda.

"U našoj aktuelnoj raspravi u Srbiji o tome da li pokrenuti privredu ili se bazirati na štednji, Pol Krugman zastupa prvu teoriju. Mi u Srbiji imamo neuposlene kapacitete, nezaposlene ljude, neiskorišćene prirodne resurse i finansijski potencijal zamrznut strahom investitora, pogrešnom monetarnom politikom i finansijskim špekulacijama. Naravno da rešenja koja se primenjuju u tako velikoj zemlji kao što je Amerika nisu primenljivi na jednu tako malu zemlju poput Srbije, ali mislim da će njegov dolazak dati osveženje raspravi o tome koji je put izlaska iz krize u Srbiji", kaže Goran Perčević. On dodaje da je za Srbiju važno da prati ekonomska dešavanja u svetu, i da je vreme da se donese odluka kako dalje postupati sa krizom, a smatra da je ova poseta i snažna argumentacija za pristalice ovog ekonomskog koncepta. "Smatram da su Krugmanovi stavovi inspirativni za trenutnu situaciju. Verujem u stavove koje on zastupa, moramo da delamo na kratke staze. Treba da povećamo potrošnju da bi oživela proizvodnja. Mislim i da je formiranje Nacionalnog saveta za privredni oporavak dobar potez Vlade, jer se pokrenula ekonomska diskusija u pronalaženju najboljih rešenja. Bitno je da su ekonomska pitanja u prvom planu, jer smo u prethodnom periodu imali problem u komunikaciji između privrede i vlade. Sada je napravljen inistitucionalni okvir i postoji želja da se čuje glas i privrede i nauke. Rasprava između privrede, banaka, NBS i Vlade mora da bude efikasna kako bi u krizi svi pomogli u okviru svojih nadležnosti. Dobro je što smo dobili priliku da čujemo savete jednog od ozbiljnijih međunarodnih autoriteta iz oblasti ekonomije", tvrdi Goran Perčević.

"Interkomerc" je do sada objavio memoare Rokfelera, najvećeg svetskog bankara, zatim knjigu Baraka Obame dok je još bio kandidat za predsednika, a sada će objaviti Krugmanovu knjigu, koja će prvi put biti prevedena na ovim prostorima. U planu je izdavanje i memoara Deng Sjaopinga, oca savremene Kine, kao i knjiga o patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu.

Sanja Zrnić