Vreme
VREME 1139, 1. novembar 2012. / NEDELJA

Mediji:
»Avali« oduzeta dozvola za emitovanje

Savet RRA okončao je u petak, 26. oktobra, postupak za oduzimanje dozvole za emitovanje televiziji "Avala". Prema navodima sa sajta RRA, u raspravi je konstatovano da je formalni razlog za oduzimanje dozvole pre isteka roka neplaćanje naknade, kao i bitno odstupanje od programske koncepcije na osnovu koje je izdato odobrenje za emitovanje. Takođe je utvrđeno da televizija nije ispunila zakonom predviđene obaveze proizvodnje sopstvene produkcije i informativnog programa.

Prema rečima Gorana Karadžića, zamenika predsednika Saveta RRA, dugovi televizije "Avala" su se nagomilali, a svi rokovi koje su vlasnici medija predložili za vraćanje dugova su istekli. "Željko Mitrović je krajem leta sa ovlašćenjima ostalih vlasnika Avale prisustvovao sednici Saveta i tada smo dobili uveravanja da će dug biti namiren, ali kao što vidite, to se nije dogodilo", izjavio je Karadžić za "Telegraf".

Savet će rešenje o oduzimanju dozvole pre roka na koji je izdata uputiti emiteru koji ima rok od osam dana da uloži prigovor. Ako ne bude bilo prigovora posle žalbenog postupka, televizijska stanica će definitivno biti ugašena, nakon čega će Ministarstvo telekomunikacija doneti odluku da li će biti raspisan tender za dodelu "Avaline" frekvencije nekom drugom mediju. "Ako nema potrebe da se ta frekvencija koristi za digitalizaciju, RRA će u kratkom roku raspisati konkurs za novog nacionalnog emitera", objasnio je Karadžić za "Politiku".

Televizija "Avala" je nacionalnu frekvenciju dobila u aprilu 2006. godine. Samo godinu kasnije, "Avala" je imala gubitak od 7,5 miliona evra, dok se taj iznos u 2008. godini smanjio na 5,5 miliona evra. U prethodne dve godine za ovu televiziju su se vezivali česti štrajkovi zaposlenih. Poslednja obustava rada trajala je 65 dana, a prekinuta je nakon obećanja rukovodstva da će radnici biti isplaćeni. S obzirom na to da obećanje nije ispunjeno, od maja je prekinuto i emitovanje programa uživo.

Osim za "Avalu", RRA je pokrenuo i postupke za izricanje mera televizijama Prva, Pink i Hepi zbog emitovanja emisija "Preljubnici", "Porodične tajne" i "Luda kuća", navodi se u zvaničnom saopštenju. Prema propisima, RRA može da izrekne četiri vrste sankcija, kao što su opomena, javno upozorenje ili privremeno i trajno oduzimanje dozvole.

Iako je već viđen kao novi vlasnik televizije "Avala", Saša Popović je na kraju odustao od prvobitnog plana da kupi ovaj medij. Jedan od razloga je i dug "Avale", koji iznosi između sedam i osam miliona evra. Na sastanku koji je nedelju dana pre donošenja konačne odluke održao sa zaposlenima, Popović je izneo zamisao o budućoj "narodnoj televiziji", koja bi, da je sve teklo po planu, počela sa radom 6. ili 13. januara sledeće godine.

"Popović je tada najavio 50 novih projekata, koji osim narodne muzike podrazumevaju i pokretanje informativnog programa", izjavio je za "Politiku" Aleksandar Šubarić, predstavnik zaposlenih.

Austrijska firma Grinberg invest poseduje 48,41 odsto akcija TV Avala. Danko Đunić poseduje 45,65 odsto akcija medija, Željko Mitrović 4,95 odsto, a beogradski Ekonomski institut 0,99 odsto akcija.

Maja Guzijan