Vreme
VREME 1139, 1. novembar 2012. / KULTURA

TV manijak:
Jeftino i efektno

Srpska televizija je poslednjih meseci uspela da još jednom spusti standarde svog kvaliteta. Na udaru opomene RRA našle su se televizije Pink, Prva i Happy zbog emitovanja neprikladnih sadržaja u neodgovarajuće doba dana. Nekako usputno, pomenuta je činjenica da TV Avala mesecima ne plaća svoje obaveze, pa se dug dobrano nagomilao. U javnosti se već pominje mogućnost da Avala promeni vlasnika te da Sale Popović dobije svoju televiziju koja će se zvati "Narodna". U kompletu bi to zvučalo otprilike ovako – "Prva Narodna Pink televizija". Savršeno!

No, probuđena RRA koja se poslednji put oglašavala o famoznom seksu u jednom rijaliti programu, gde je zaključak bio – da parafraziram, nek se deca vole, a nije posao RRA da zaviruje šta se dešava pod jorganom. Može TV koitus, al’ ispod pokrivača. Safe sex!

Sporne emisije su za TV manijake ujedno i najzanimljivije jer su pomerile granice za koje je još Đogani Fantastiko lepo rekao: "Granice nema!"

"Preljubnici", "Porodične tajne" i "Luda kuća" jesu nazivi inkriminišućih emisija. Već na prvi pogled je vidljivo da je kvazidokumentarni žanr najviše interesa pokazao za porodične odnose. Gledaoci vole da vire kroz mali ekran u tuđe živote i tuđe porodične probleme. Voli narod da gleda, da izvinite, ko koga, a još više voli da vidi šta se dešava kad pukne bruka i počne bijenje. Svako popodne, prema nemačkoj ili američkoj licenci, kreće potraga za preljubnicima, pedofilima, nevernim supružnicima, manijacima, kockarima, svingerima, sektašima, lažnim i nevernim kumovima, Srbima i Albancima koji su prvo pobratimi pa posle dušmani i sve se uvek završi ko u narodnoj poslovici "Zaklela se Zemlja Raju, da se tajne sve saznaju".

Preljubnici usput reklamiraju detektivsku agenciju kao rešenje svih porodičnih problema, uz pomoć dve moralne gromade u vidu tajnih agenata: Karamele i Suzane Perović.

"Porodične tajne" na Prvoj nastale su prema licenci RTL-a gde se prate nemačke familije, gledao sam i njih, svi loču i svađaju se ko naši. Ima i glas naratora, on nas ko fol uvodi u radnju, pa nam objasni kako se razvija situacija, to je za one što sporije kapiraju. Posebno je zanimljiv način kako se potpisuju akteri, to je zaista najluđi detalj, jer je isti lik čas "Mirjana, 23, sumnja da je očuh seksualno uznemirava", pa je posle pet minuta "Mirjana, veruje svom dečku", da bi pri kraju postala "Mirjana, misli da će sve biti OK". Ovo je dobra vežba lične analize, dragi TV manijaci, pokušajte sebe da definišete u jednoj rečenici baš u ovom trenutku.

Ja bih bio "Dragan, koji blokiran na Novom Beogradu čeka da prođu Hilari i Keti".

Izvolite, sad vi…

Treća sreća je, logično, na Srećnoj Peconijevoj televiziji, gde se emituje emisija "Luda kuća". Kobajagi Džeri Springer, samo niko ne plaća licencu. Istini za volju, "Luda kuća" počinje kad deca polegaju, tako da nema opasnosti da negativno utiče na mlade generacije. Za njih su pre podne crtaći na istom kanalu. Pošteno!

RRA je dakle pripretila, očekivao sam zaista da malo dignu gaće u ovim emisijama, da producenti izaberu čednije epizode, da se pojavi veći znak da ograničenjem uzrasta publike, al đavola – ništa! Upozorenje je zaista delovalo kao pretnja iz pesme Duška Radovića – udariću te suncokretom, prvo drškom onda cvetom! Po ko zna koji put je postalo jasno koliko je licemerna naša regulativa prema medijima. Svaka dalja elaboracija rada RRA bi me možda dovela do tužbe za klevetu, ali i do veoma pojačanog utiska mučnine. Ko ima slab stomak nek ne gleda.

Jedan od efekata o kojem se ne razmišlja, ne prestaje da me opseda. Televizija još jednom pokazuje svoju urođenu sklonost da iz finansijskih interesa uništava svaku umetnost i kredibilnost. Prema istraživanjima – dramski program i domaće serije jesu najpopularniji i najgledaniji deo programa, najčešće emitovane na RTS-u. U borbi za rejting, komercijalne televizije su umetnički i dramski program (tako se nekada potpisivalo) zamenile kvazidokumentarcima u kojima glumataju naturščici. Ne treba vam scenario, ne trebaju vam glumci, ne treba vam reditelj, samo osnovna potka, golo dupe tu i tamo i statisti željni ekranizacije za male pare. Jefino i efektno, dobićete gledanost, ali ćete zauvek obesmisliti dramski igrani program. Filmove će uskoro zameniti privatni snimci sa venčanja, sahrana i letovanja, a informativni program je odavno došao na nivo jeftinog partijskog marketinga i žute štampe. Jeftino, efektno, dramatično, ekskluzivno, eksplozivno i sexy!

Dragan Ilić
(koji sumnja da ga televizija pravi ludim)

Dragan Ilić