Vreme
VREME 1152, 31. januar 2013. / NEDELJA

Društvo:
Prva beogradska sveštenica

U istoriji Beograda nikada do sada nije zabeleženo da funkciju sveštenika obavlja žena. Tu tradiciju je prekinula Ana Petrak, sveštenica Slovačke evangelističke crkve, koja je nedavno, prema saopštenju Verske informativne agencije, počela da vodi beogradsku parohiju.

Dosadašnji slovački sveštenik u Beogradu Vladimir Ivičjak premešten je u Bački Petrovac, a Petrakova je, kako se navodi, već počela da obavlja svoju dužnost.

Ona je do sada bila sveštenica u Banatskoj Kovačici. Rođena je u sremskom mestu Boljevcima u opštini Surčin 1974. godine. Teologiju je studirala u Bratislavi. Udata je i majka je dve ćerke. Među vernicima važi kao odmerena, stručna i dobar propovednik.

Petrak je izjavila da se nada da će ispuniti očekivanja vernika i svoje crkve i da shvata da će njeno imenovanje nekima delovati revolucionarno, kao i da će biti potrebno vremena da bude prihvaćena. Želi, kako kaže, da sarađuje sa drugim verskim zajednicama srpske prestonice dodavši da hrišćani imaju mnogo toga zajedničkog.

Slovačka evangelistička crkva u Srbiji ima oko 49.000 vernika i 25 sveštenika. Još 1978. godine u Vojvodini su rukopoložene prve žene, a devedesetih su njih pet, među kojima je i Petrakova, dobile rukopoloženje i sada su, po odluci Luteranskog sabora, u crkvenoj službi. Ustav crkve ne zabranjuje da žena bude i biskup. Smatraju da je to u skladu sa Hristovim učenjem o potpunom izjednačavanju muškaraca i žena te će, kada sadašnjem biskupu krajem iduće godine istekne mandat, neka od sveštenica imati priliku da se kandiduje.

Prema rečima Zorice Kuburić, profesorke sociologije religije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ni u jednoj religiji uloga žene nije degradirajuća."Već dvadesetak godina žene su sveštenice u protestantskim i anglikanskim crkvama i to je normalno. U Subotici, recimo, za vreme devedesetih, kada su počeli sukobi, nije bilo muškaraca pa je jedna devojka postala sveštenica u Protestantskoj crkvi i posle rata je tu i ostala. Naravno, ima i nekoliko njih koje su udate, imaju decu i rade kao sveštenice u evangelističkim crkvama. Sve protestantske crkve su otvorene i moderne. Žene su ravnopravne i imaju potpunu mogućnost da rade sve obrede. Tradicionalne crkve nisu", objašnjava Kuburićeva.

Marina Ilić