Vreme
VESTI, / VESTI

Dva odsto za medije:
Knjaževac 15 miliona dinara za medije, Tutin, Ivanjica i Žitorađa znatno manje

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je polovinom decembra akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija" kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava
Image
Tutin

Opština Tutin je za narednu godinu budžetom predvidela 6,6 miliona dinara kao direktnu subvenciju TV Tutin i milion dinara za projektno finansiranje medija što je ukupno 1,1 odsto njihovog budžeta.

"Prošle godine smo dali oko 13 miliona dinara televiziji, a ove godine smo predvideli polovinu tog iznosa do juna kada ističe rok za privatizaciju lokalnih medija. Tada ćemo rebalansom izdvojiti još sredstava za projektno finansiranje" rekao nam je Mihad Gusinac načelnik opštinske uprave Tutina.

Opštine Ivanjica i Žitorađa takođe direktno finansiraju lokalne medije. Ivanjica tako izdvaja 4,5 miliona dinara što je 0.39 odsto budžeta, a Žitorađa svega 400 000 dinara što je 0,09 odsto njenog budžeta. Iz obe opštine su nam rekli da će rebalansom izdvojiti još sredstava za medije.

Opština Knjaževac predvidela je isključivo projektno finansiranje i u te svrhe izdvojila 15 miliona dinara, što predstavlja 1.57 odsto budžeta.

izvor: UNS




Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Trošenje javnog novca za lokalne medije" Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom "Vreme".