Vreme
VREME 538, 26. april 2001. / MOZAIK

Kad priroda čisti:
Sirće i banane

Povodom 22. aprila, dana koji je proglašen za Dan planete Zemlje, američka nevladina organizacija za zaštitu ove okoline Enviromental Defense Fund (www.edf.org) pozvala je ljude širom sveta da "pročiste" svoje kuće. EDF je upozorio da većina ljudi u cilju čišćenja svojih domova koristi veliku količinu hemikalija od kojih su mnoge izuzetno štetne po zdravlje i zapravo imaju efekat drugačiji od željenog – prljavštinu zamenjuju otrovnim materijama. Stoga je preporuka EDF-a da se okrenemo prirodnim sredstvima koja imamo u kući i koja su korišćena u vreme kad nije bilo modernih hemikalija koje čine kuću blistavo zagađenom. Dakle, sirće, so, boraks, soda bikarbona, voda, majčina dušica i kora od banane.

Stakla i pločice

Pronađite praznu bočicu sa raspršivačem i popunite je do jedne četvrtine vodom. Dodajte kašiku sirćeta.

Slivnici i WC šolje

Pomešajte so, sodu bikarbonu i vodu (alternativa ovome je boraks i sok od limuna). Boraks i soda bikarbona mogu se stavljati i na sunđer i potom koristiti kao abrazivna sredstva za čišćenje. Za WC šolju upotrebite pola šolje boraksa ili tablete (prah) C vitamina, i sipajte u sud sa vodom, te ostavite da prenoći.

Dezinfekcija

Odlično sredstvo za dezinfekciju dobija se kada se pola šolje boraksa rastvori u tri litra vrele vode. Ovo sredstvo može se upotrebiti za čišćenje podova, pločica, plakara i sl.

Odvodne cevi

Sipajte jednu čašu sode bikarbone u odvodnu cev, a potom dodajte pola šolje sirćeta. Pokrijte i sačekajte da prestane da šušti. Potom sipajte veću količinu vrele vode.

Rerna i šporet

Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom (jača koncentracija). Jače zaprljana mesta trljajte sirovom vunom.

Mikrotalasna pećnica

Sipajte kašiku sirćeta i kašiku limunovog soka u sud sa vodom koji potom ugrejte u pećnici nekoliko minuta. Nakon toga obrišite unutrašnjost pećnice krpom.

Nameštaj

Nameštaj se može polirati mešavinom pola šolje limunovog soka sa šoljom suncokretovog ili maslinovog ulja.

Plesan

Jednake količine sirćeta i soli tvore smesu koja izuzetno dobro skida plesan. Takođe, u ovu svrhu dobro će poslužiti jak čaj od majčine dušice.

Predmeti od bakra

Pomešajte limunov sok sa solju.

Mesing

Pomešajte jednaku količinu brašna i soli sa malo sirćeta.

Cipele

Za brisanje cipela odlično može da posluži kora od banane.

Priredio: Zoran Stanojević