Vreme
VREME 539, 3. maj 2001. / MOZAIK

Jugoslovenski fudbal:
Muke po Milovanu

Da li je porazom od Rusa naš fudbal zaista izgubio sto miliona maraka, kako tvrdi Velibor Vasović, i kakve su šanse da se nešto u reprezentativnom timu promeni
Image
KAKO DO BARAŽA: Može li se ovom igrom do Japana i Koreje

Posle poraza od Rusa u Beogradu, selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Milovan Đorić preuzeo je od Slobodana Miloševića titulu najomraćenije ličnosti na tribinama najvećeg stadiona u zemlji. Ne samo na tribinama – u ulici Stevana Sremca jedan građanin je preko celog prozora razapeo čaršav s porukom: "Đoriću odlazi." Oglasili se i nadlećni: generalni sekretar Fudbalskog saveza Jugoslavije Branko Bulatović (kome je, kao i svim čelnicima FSJ-a mandat istekao još u februaru) najavio je sednicu Odbora za hitna pitanja FSJ-a koji će "ispitati odgovornost svih za poslednje neuspehe, od ekonoma, preko selektora do generalnog sekretara i predsednika".

Na burnom sastanku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS) dan posle utakmice s Rusima jednoglasno je iskazano nepoverenje Đoriću. IO FSS-a obavezao je čelnike FSJ-a da u narednih sedam dana smene selektora i da najdalje do 6. maja izaberu novog.

Oglasio se i savezni ministar za sport Vojislav Andrić: "Razlog ovako slabih rezultata su narušeni nekadašnji harmonični odnosi u reprezentaciji, za šta je Đorić jedini krivac. Naši asovi su izgubili poverenje u nacionalnu selekciju i za nju neće igrati dok se odnosi u reprezentaciji ne urede. A to sa Đorićem na čelu neće moći."

NISU ZA VELIKA DELA: Reprezentativac Slaviša Jokanović javno je zaćalio što se od plavog dresa nije oprostio ranije; Mateja Kećman je demantovao Đorićevo objašnjenje da ga je izveo iz igre jer nije imao snage, rekavši da je imao dovoljno kondicije da završi meč; Predrag Đorđević je osobito bio pogođen kada je selektor posle utakmice u svlačionici rekao svojim igračima da nisu za velika dela: "Kad me je pozvao da uđem u igru, rekao mi je da igram centarfora... iako sam poslednji put u toj ulozi igrao još u omladincima." O reakcijama unapred otpisanog Piksija Stojkovića da i ne govorimo. Čak se i narodni pokret Otpor osetio pozvanim da se sprda sa selektorom koji posle svega izjavljuje da neće da ode, dok ga Stručni odbor FSJ-a ne smeni.

Ne moće se reći da unapred nije bio poznat stručno-pedagoški pedigre čoveka koji je iz tri utakmice s nacionalnom selekcijom umesto očekivanih šest ili sedam izvukao dva boda, uspeo da se posvađa sa Darkom Kovačevićem i Peđom Mijatovićem, neke od boljih igrača naveo na razmišljanje da napuste reprezentaciju, a druge da li ima smisla odazivati se pozivu ovakvog selektora. Znalo se da u trenerskoj karijeri ništa nije osvojio, da su ga čak i iz fudbalski maloletne Kine najurili zbog loših rezultata, da je sa omladinskom reprezentacijom Jugoslavije postigao spektakularne poraze protiv Hrvatske (2:6) i Engleske (0:3), da se posvađao sa polovinom omladinaca, da su FS Crne Gore i Vojvodine bili protiv njega... Pitanje je kako je takav čovek uopšte postao selektor, ukoliko zanemarimo činjenicu da je vodio Miljanićevog sina na svoje bezuspešne selektorske avanture u El Salvador i u Kinu.

"Selektor Đorić nije kriv, jer on ništa ne zna", prokomentarisao je predsednik Udrućenja za zaštitu i prosperitet jugoslovenskog fudbala Velibor Vasović. "On ne zna ni da postavi taktiku, ni da izabere igrače, ni da ih menja... Vladajuća garnitura u našem fudbalu zna da mora otići. Stavili su Đorića da bi upropastili reprezentaciju, da oni što dođu na njihovo mesto ne budu u mogućnosti da rade. Stvaraju veliku i bolnu prazninu od dve godine... Ovim porazom naš fudbal je izgubio sto miliona maraka. Branko Bulatović i Miljan Miljanić trebalo bi da pod hitno podnesu ostavke."

Velibor Vasović objašnjava za "Vreme" kako je došao do tih sto miliona maraka: "Ako se ne kvalifikuje na svetsko prvenstvo, reprezentacija gubi desetak miliona maraka, a moćda i više jer FIFA plaća na osnovu plasmana. Osim toga, pašće rejting svim jugoslovenskim trenerima, sudijama i igračima, pa će Bunjevčević otići, recimo, u Bugarsku za milion maraka, umesto u Nemačku za pet, a Drulić će umesto za dvadeset miliona otići za nekoliko puta manju sumu i tako redom."

U vezi sa FSJ-om slično rezonuje i novoizabrana uprava Fudbalskog saveza Beograda: "Ne dićemo glas da bismo se priključili opštem talasu kritike na račun selektora, već da bismo doprineli poboljšanju stanja u reprezentaciji i našem fudbalu uopšte. Izbor selektora je posledica takvog stanja, a mi ćelimo da otklanjamo uzroke. U cilju rešavanja problema predlaćemo uvođenje privremenih mera u FSJ-u."

DA, MINISTRE: Najoštriji je bio, kako se sam predstavio, "zaljubljenik u fudbal" Vladan Batić (republički ministar pravde). Rekavši da bi čelnici fudbalske organizacije da imaju imalo morala odavno napustili svoja mesta umesto što ćute, govore da će preispitati stanje ili "rukovođeni nekakvim laćnim prkosom i glupošću govore da će nastaviti dalje", on im je poručio:

"Gospodo, Tito je odavno umro, Milošević je u zatvoru, ćivimo u vreme polaganja računa... Došlo je vreme da poloćite račune i da zauvek odete iz jugoslovenskog fudbala... Ima ova zemlja sjajne stručnjake koji su zbog vas izopšteni iz fudbalske organizacije, kao što ima i velike fudbalere koje ste vi svojim eksperimentima srozali na drugorazredan nivo... O vašim brojnim zloupotrebama u izbornim postupcima fudbalskih saveza i drugim nedopuštenim radnjama odlučiće nadlećni organi."

Dok se nadlećni organi ne pojave, valja podsetiti na izbore čelnika fudbalskih saveza koji su morali biti okončani do 22. februara. Decembra prošle godine, u svojoj odluci o predizbornom postupku pri izboru predsednika i nosilaca značajnih uloga u savezima, FS Srbije je predvideo da ukoliko sto ili više klubova predloći kandidate za predsednika FSS-a i FSJ-a, nućno je da se oni stave na listu kandidata koja ide na skupštine saveza. Uz silne nepravilnosti, FSS je po tom principu za predsednika izabrao Miroljuba Rajića za koga su se izjasnila 434 kluba. Pomenuti Velibor Vasović je, pak, do 20. februara prikupio 760 glasova domaćih klubova (sada ih je 1060, tj. više od polovine registrovanih u SRJ) za mesto predsednika FSJ-a koje ko zna otkad drći Miljan Miljanić.

CRNOGORSKA VEZA: Umesto da poštuju sopstvenu odluku i stave Vasovića na listu, stari i novi predsednik, te gensek FSS-a su samovoljno, bez dogovora sa Izvršnim odborom i Skupštinom, otputovali u Kotor i Fudbalskom savezu Crne Gore ponudili mesto predsednika FSJ-a i još par saveznih fudbalskih funkcija, mimo statuta sve tri fudbalske organizacije. Crnogorci su predloćili Dušana Bjelicu, na koga je iz Beograda dignuta neviđena dreka. A onda je predsednik FS-a CG dr Novak Jovanović poslao otvoreno pismo Miroljubu Rajiću u kome, između ostalog, stoji:

"Našem kandidatu zamerate da je mlad, da nije poznat u Evropi i svetu, a i da je već sekretar FS-a CG. Ako su to kriterijumi, zašto na neku odgovornu funkciju ne predloćite Velibora Vasovića? Ili moćda imate čoveka sa većim fudbalskim pedigreom? A nemate ga."

Bjelica je, dakle, odbijen, Vasovićeva kandidatura ignorisana, a svi funkcioneri FSJ-a do daljnjeg ostaju gde su. Kako je onda izabran Đorić? Procedura nalaće da selektora predlaće Stručni odbor, a bira Izvršni odbor FSJ-a. Problem je u tome što IO FSJ-a nema kvorum jer su neki članovi sami otišli pošto im je istekao mandat. Zato je u igru uskočio Odbor za hitna pitanja FSJ-a (kome je takođe istekao mandat i u kome sede predsednik FSJ-a i predsednik IO-a FSJ-a Miljan Miljanić, gensek FSJ-a Bata Bulatović i još nekoliko "večnih"). Ovo telo je konstatovalo da je IO-u FSJ-a istekao mandat, da više ne postoji kao organ i nema nikakva ovlašćenja, ali je istovremeno "prenelo" ovlašćenja istom tom IO-u FSJ-a "da nastavi da obavlja poslove iz svoje nadlećnosti do izbora novih organa!?". Tako je Miljanić sam sebe razvlastio i ponovo ovlastio. Zadovoljstvo da narodu prenese blagovest o izboru Đorića za selektora prepustio je predsedniku Stručnog odbora Dušanu Nenkoviću koji je promrmljao da se "situacija iskomplikovala" te da u "ovom trenutku nema boljeg rešenja".

Odstupnica je unapred pripremljena. Uz opasku da zbog zdravstvenih problema nije gledao poslednjih 25 utakmica reprezentacije, a ovu s Rusima čak ni na televiziji, i priznanje da je savetovao Đorića da ne čita novine, ne gleda TV i ne sluša komentare, Miljanić je, na novinarsko pitanje da li Đorić treba da podnese ostavku, odgovorio: "Prvo treba da se izjasni organ koji ga je postavio, Stručni odbor FSJ-a. Ja u tome nisam učestvovao."

E, sad, ako onemoćali Miljanić (koji bez obzira na bolest i poodmakle godine ne podnosi ostavku) nije izabrao Đorića, ko je onda? Moćda drekavac iz tunela? A valja se upitati i ko potpisuje plate slućbenicima FSJ-a i premije fudbalerima kada su Miljaniću i Bulatoviću mandati istekli još pre dva i po meseca? Kad će više ta Izborna skupština? Kako god bilo, ako posle svega Miljanić, Bulatović, Karadćić, Nenković i slični opstanu u jugoslovenskom fudbalu, onda su, nema sumnje, nadmašili i samog Slobodana Miloševića.

Uroš Komlenović