Vreme
VREME 1408-1409, 28. decembar 2017. / EXTRA

Coca-Cola HBC Srbija:
Pun krug podrške mladima u Srbiji

Učimo čitav život, nešto iz knjiga, nešto od ljudi, nešto iz iskustava i grešaka, češće svojih nego tuđih. Iskustvo je danas na ceni

Traži se u životu, a traži se i u poslu. Na putu sticanja iskustva razumevanje poslodavaca je od velikog značaja, a razumevanje znači podršku u prvim koracima na ulasku u poslovni svet. Upravo to iz godine u godinu pokazuje kompanija Coca-Cola HBC Srbija. Strateški usmerena na mlade ljude, ova kompanija prepoznaje da je njima potrebna podrška na čitavom putu kroz obrazovanje, zbog čega je kreirala pun krug mogućnosti za razvoj poslovne karijere u zemlji.

YOUTH 360° je jedinstvena platforma za podršku mladima u pronalaženju i kreiranju sopstvenog poslovnog identiteta, kao i šanse za kvalitetnu profesionalnu karijeru u Srbiji. Od obrazovanja do zaposlenja, kroz rad sa ekspertima iz različitih oblasti, bilo iz same kompanije ili partnerskih obrazovnih institucija i organizacija, mladima se pruža prilika da steknu nova praktična znanja koja pretvaraju u vrednost za buduće poslodavce.

EDUKACIJA za srednjoškolce: Srednja škola je polazna tačka ovog puta. Fondacija Coca-Cola, u saradnji sa organizacijama "Centar E8" i "Unijom srednjoškolaca Srbije", realizuje nacionalni projekat "Budućnost #za5" namenjen mladima uzrasta od 15 do 30 godina. Projekat ima za cilj da motiviše i podstakne srednjoškolce i studente da otkriju, preusmere i iskoriste svoje talente i potencijal, ali i da usavrše savremene veštine u pronalaženju posla. Podržan od strane Ministarstva omladine i sporta, projekat "Budućnost #za5" organizovan je kroz niz edukativnih radionica, predavanja, tribina, u više od 10 gradova u Srbiji.

PODRŠKA I EDUKACIJA za nezaposlene mlade: Za one koji su stekli formalno obrazovanje ali još uvek nemaju posao, kompanija Coca-Cola HBC Srbija je u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i NALED-om i organizovala program edukacije Coca-Cola podrška mladima. Program namenjen nezaposlenim mladim ljudima koji imaju između 18 i 30 godina pruža edukaciju koja je jedinstvena prilika da se nauči sve o uspešnoj komunikaciji, poslovnoj administraciji, upravljanju projektima, pripremi poslovnih planova i svemu onome što vodi ka željenom poslu. Program pokrenut u maju 2017. godine obuhvata oko 1000 mladih u 14 gradova Srbije. Edukacija se realizuje kroz trodnevne radionice i kroz onlajn platformu Youth Hub, nakon kojih svim svršenim polaznicima kompanija Coca-Cola HBC Srbija dodeljuje sertifikat.

Jedna od najuspešnijih kompanija na našem tržištu je napravila platformu koja povezuje znanje dobijeno tokom formalnog obrazovanja i znanja koje poslodavci traže. Nešto što ne piše u knjigama, što se ne uči besplatno, sada je dostupno uz pokazanu volju i trud da mladi nešto novo nauče i iskoriste savete najboljih u svom poslu kako da do istog "sutra" dođu. Jedna prijava za bilo koji od ovih besplatnih programa ujedno može biti i prijava za bolju budućnost.

PRAKSA za studente: Za studente koji su željni dodatne prakse, već pet godina se realizuje Coke Summership program praksi. Ovo je prilika za sve studente treće i četvrte godine, apsolvente, diplomce, kao i polaznike master studija akreditovanih univerziteta u Srbiji da usavrše liderske sposobnosti, poslovnu komunikaciju, efikasno upravljanje vremenom, veštine u upravljanju projektima, kao i veštine prezentovanja. Coke summership je dodirna tačka znanja stečenih na fakultetu i onih potrebnih za rad u kompaniji. U ovom programu prakse je do sada učestvovalo više od 150 mladih, a više od 50 ih je dobilo posao u kompaniji.

POSAO za mlade talente : Mladih talenata u Srbiji ima jako puno, a program Career from the bottle ih prepoznaje, oblikuje i nudi priliku da se dalje razvijaju i dostignu vrhunac svojih mogućnosti i karijera. Učesnici ovog programa kroz sopstveni razvoj doprinose i razvoju kompanije u periodu od dve godine, tokom kojih se upoznaju sa radom kompanije, zaduženjima i dinamikom određenog sektora i pozicije, ali i dodatnim projektima. Najbolji dobijaju priliku za zaposlenje, a ostali učesnici stečeno iskustvo koriste kao relevantnu referencu za zaposlenje u drugim kompanijama na našem tržištu.