Vreme
VREME 1413, 1. februar 2018. / VREME

Beogradski izbori 2018.:
Džet-set liste iz frizerskog salona

Čini se kao da je za pravljenje beogradske odborničke liste SNS-a od presudne važnosti bio utisak koji su na Vučića ostavili Aja Jung i Mihail Barišnjikov na večeri u vili "Mir". Barišnjikov je predsednika, ukratko, fascinirao. Jer, baletsku zvezdu bije glas da je odistinski poseban ne samo na sceni nego i privatno, i ako o njemu tako govore i Sara Džesika Parker i Ivan Tasovac, razume se da ni Vučić nije mogao biti srca kamenoga. E pa, taman tako je rađena i naprednjačka lista za beogradske izbore, sa sloganom koji obično ide uz časopise iz frizerskog salona: "upoznajte poznate"

Reče Aja Jung da je Aleksandar Vučić jedan od retkih koji je prepoznao koliki je značaj Beogradskog festivala igre (BFI), i da je zato odlučila da bude na listi SNS-a za beogradske izbore. Takvo je tumačenje mnogo povoljnije nego da neko pomisli da kod predsednika nema besplatne večere. Elem, to predsednikovo "prepoznavanje" Festivala igre koincidira s gostovanjem Mihaila Barišnjikova u Beogradu aprila prošle godine.

POGODI KO DOLAZI NA VEČERU: Aja Jung, direktorka i osnivačica BFI, koja već 15 godina organizuje ovaj festival, bila je domaćica baletskom superstaru. U novinama je pisalo da su stigli i na večeru s premijerom Vučićem, u stvari tad već predsednikom, samo što još nije bio inaugurisan. Aja Jung se naime požalila na "nedovoljno brižan" odnos Ministarstva kulture prema njenom BFI, a Vučić je navodno telefonom, kako to obično čini, završio sve nesuglasice koje su postojale između Festivala i Ministarstva. Mesec i po dana kasnije, smenjen je državni sekretar u Ministarstvu za kulturu Novica Antić, ali je ostalo samo na čaršijskim nagađanjima da li su razlog za njegovu smenu bile žalbe direktorke festivala na Antića, o kojima je tada javno govorila, ili je možda nešto sasvim drugo posredi.

Kako bilo, čini se kao da je za pravljenje beogradske odborničke liste SNS-a od presudne važnosti bio utisak koji su na Vučića ostavili Aja Jung i Mihail Barišnjikov na večeri u vili "Mir". Barišnjikov je predsednika, ukratko, fascinirao. Jer, baletsku zvezdu i glumca s nadimkom Miša u svetu bije glas da je odistinski poseban, ne samo na sceni nego i privatno. Ako o njemu tako govore i Sara Džesika Parker i Ivan Tasovac, koji je i javno zahvaljivao Aji Jung na vremenu provedenom s njima u Beogradu, razume se da ni Vučić nije mogao biti srca kamenoga.

E pa, taman tako je pravljena i naprednjačka lista za beogradske izbore, sa sloganom koji obično ide uz časopise iz frizerskog salona: "upoznajte poznate". Džaba se po društvenim mrežama i kafanama svi redom upinju da objasne kako se stvarno zove Aja Jung: Adrijana, Aleksandra, Alma, Adela... Koga to zanima? Direktorka je odvela Mihaila Barišnjikova gde treba, a slavni baletan je izjavio kako gaji neverovatno divljenje prema Beogradskom festivalu igre, odigrao tri večeri zaredom svoju predstavu Brodski/Barišnjikov i – otišao. Aja Jung je obezbedila svoj festival ("Beograd na vodi" će biti sponzor narednog Festivala igre), Vučić sebi obezbeđuje svoju "elitu" i čist posao. Reč je o kupoprodaji, za koju je Aleksandar Vučić poslednjih godina pokazao zavidnu veštinu. Nije li i Milenko Jovanov, potpredsednik SNS-a, rekao: "Stalno se predstavlja da je intelektualna elita na drugoj strani, protiv nas, pokazaćemo da to nije tako."

U čemu je, onda, problem? Recimo da je problem u tome što će se Aja Jung, Branko Kockica, Ivan Tasovac, košarkaš Goran Grbović, pa hirurg i direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić, televizijski voditelj Žika Šerenica, glumac Svetislav Bule Goncić i ostali s liste Vučićevih selebritija pitati o beogradskim poslovima koliko i druge "nestranačke, poznate ličnosti" koje je Aleksandar Vučić dosad već angažovao. Što će reći – nimalo. Treći i peti na listi "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd" su Siniša Mali i Goran Vesić, koje je delegirao Vučić lično. Njih dvojica će biti garanti stabilnosti Vučićeve vlasti u gradu – kao i dosad, gde god da budu namešteni posle izbora. Sve priče o tome kako će profesionalci, nestranački eksperti, omogućiti da Beograd postane bolji, kulturniji i lepši, obična su tlapnja i čista demagogija. Tih nestranačkih eksperata nagledali smo se ne samo kod Vučića, imale su ih i demokrate, Bogu hvala, a ni Milošević nije bio bez zvezda i zvezdica.

Drugo, ne bi se čak moglo reći ni da Vučić listom "poznatih" hoće da privuče neki glas preko, jer zna da prosečnom biraču SNS-a ne znači mnogo ni to što je direktor Beogradske filharmonije, inače bivši ministar kulture, Ivan Tasovac pod rednim brojem 27, ni to što je Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, četvrta na listi, sve dok je u nazivu liste – ime Aleksandra Vučića. Teško bi bilo poverovati, je li, i da bi "poznatima" recimo mogao biti ispostavljen račun u vidu nekakve "kvote" sigurnih glasova koje bi oni morali da ispune, kao šefovi u ustanovama i institucijama finansijski zavisnim od države i SNS-a. To su inače uslovi pod kojima postoje kvote sigurnih glasova za "obične" članove stranke koji pritiskaju i popisuju komšiluk zarad napredovanja u stranci. Pre će biti da će ove "nestranačke ličnosti" biti u prilici da na jedan "sofisticiran" i nenametljiv način usmere zaposlene u ustanovama koje vode, ali i da izađu na ulicu kao pre neki dan, komentarišu šta je sve urađeno u gradu i šta sve može da se uradi, da prave selfije sa Beograđanima, ukratko, prave cirkus.

I POZNATI PLAČU, ZAR NE: "Šminkanjem" liste poznatim imenima, bacanjem "poznatih" u ring društvenih mreža, režim dalje samo želi da odvuče pažnju sa činjenice da će Beogradom upravljati po starom, dvojac Mali–Vesić, koji će, na kraju krajeva, i izneti kampanju u Beogradu. Gledajte Televiziju Studio B i sve će vam biti jasno. Ubacivanjem selebritija na listu, režim zapravo ne nudi ništa novo, nego u celofan zavijenog dosadašnjeg gradonačelnika kojem u rubrici zanimanje na listi kandidata za odbornike stoji "doktor nauka". I inače su ove liste, kao i ranije, pune netačnosti prilikom upisa zanimanja. Obično se, jer valjda lepše izgledaju, u rubriku zanimanje upisuju zvanja.

Pritom, "nestranačke ličnosti" na listi Vučićeve koalicije za Beograd zapravo to i nisu jer u velikoj meri zavise od partijske države. Glumac Svetislav Bule Goncić s rednim brojem 19, kojem na listi u rubrici zanimanje stoji dramski umetnik, direktor je beogradske Ustanove kulture "Vuk Karadžić". Profesor Sima Avramović, broj 6, dekan je Pravnog fakulteta. Muzička savetnica Bojana Borić Brešković, pod rednim brojem 7, direktorka je Narodnog muzeja u Beogradu. Dušica Bojić (11), kojoj je kao zanimanje navedeno "muzejski savetnik", zapravo je direktorka Istorijskog muzeja, koreografkinja Aja Jung (2. na listi) direktorka je Beogradskog festivala igre, kako već rekosmo. Glumac Branislav Milićević (24. na listi) direktor je Pozorištanceta "Puž". Branko Kockica je recimo tu vrstu finog odnosa sročio ovako: "Pozorište ‘Puž’ je već duže vreme ustanova kulture koju je osnovao Grad Beograd, pa je na gradskom budžetu. Ja sam postavljen za direktora. Zato su gradonačelnik Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić još od početka svojih mandata razgovarali sa mnom više puta u vezi sa tekućim poslovima pozorišta i značajno pomagali. Podržao sam listu ‘Zato što volim Beograd’, verujem da se ni oni nisu začudili što sam ovog puta rado prihvatio da pomognem ja njima." Možda je najbolji primer pomenuti Tasovac, koji se, izašavši iz kabineta ministra kulture, vratio u direktorsku fotelju Beogradske filharmonije, a taj povratak na staro sad mora i da opravda na 27. mestu liste za odbornike.

Na stranu to što su glasači u startu obmanuti listom "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd" jer je u nazivu liste – ime predsednika države, a ne kandidata za gradonačelnika (uz to, davno je utvrđeno da je predsednik države prekršio Ustav time što je zadržao funkciju predsednika stranke). I Vesna Stanojević i Aja Jung kazale su da neće biti odbornice, mada su na listi za odbornike Beograda koju je predložila koalicija okupljena oko SNS-a. Pojednostavljeno, šta ima u izlogu, nema i u radnji.

Zoran Radojičić, direktor Klinike u Tiršovoj, izjavio je da će njemu svakako biti na prvom mestu njegov posao i da je to "dogovor sa ljudima oko liste". Dakle, dogovor je da će "poznati" i dalje raditi svoj posao, biti direktori, upravnici, dekani, novinari… A u Skupštini grada će ih zamenjivati partijski kadar. Osim što obmanjuje građane, vlast je to odlično smislila: nestranačke funkcionere drži u pokornosti spremna da ih upotrebljava i zloupotrebljava na svaki način, kad god je potrebno. Za to vreme, stranački kadar koji će u gradskom parlamentu biti zamena za poznate, dobija mogućnost da se dokaže i zasluži beneficije koje se čuvaju samo za najbolje trkače. U naprednjačkoj korporaciji nikome nije lako, ni "poznatima" koji ubeđuju javnost kako strašno vole što su deo "tima", a pritom nisu neinteligentan svet, pa da od tolike sreće prave selfije po ulici. Nije lako ni stranačkoj pešadiji koja bičuje aktiviste da od vrata do vrata sakupljaju "sigurne glasove". Valjalo bi se toga setiti svaki put kad neko počne da analizira identitet kandidata za odbornike i šta zapravo imaju od kvalifikacija. I poznati plaču, zar ne?

ŠAPIĆEVA SVASTIKA PROTIV TRGOVINE: Poslednja izborna lista koju je proglasila Gradska izborna komisija pred zaključenje ovog broja "Vremena" jeste "Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!", koja će na martovskim izborima za odbornike Skupštine Beograda biti pod brojem 11. Lista je pravljena s povišenom pažnjom, što se vidi i po tome da je 110. na listi za odbornike Saša Janković, a Vuka Jeremića – nema. Dragan Đilas je prvi na listi, a Borko Stefanović – četvrti. Sanda Rašković Ivić je šesta, a profesor dr Rade Veljanovski osmi. Na listi su i advokat Borivoje Borović (9) i Dijana Vukomanović, bivša visoka funkcionerka SPS-a i narodna poslanica. Ko je zaboravio, Vukomanović je 2016. istupila iz poslaničkog kluba ove stranke i nastavila samostalno delovanje u parlamentu da bi sledeće godine osnovala poslanički klub sa nekolicinom opozicionih poslanika "Za spas Srbije – Nova Srbija". Na predsedničkim izborima bila je u timu Vuka Jeremića.

Na Đilasovoj listi su i profesorka dr Jelena Đorđević (na 45. mestu), profesor dr Miroslav Kopečni na 63, a bivša rektorka Univerziteta u Beogradu profesorka dr Marija Bogdanović na 67. mestu. Borka Pavićević je 83, a prof. dr Neda Todorović 89, dok su Dragan Velikić, Janko Baljak, Nikola Đuričko, Zdravko Šotra i Zoran Hamović raspoređeni od 92. do 104. mesta. Zdravko Ponoš, general u penziji, pretposlednji je, a Saša Janković, bivši zaštitnik građana i prošlogodišnji kandidat za predsednika Srbije, kako je već rečeno – poslednji.

Gradska izborna komisija je, pored Vučićeve pod rednim brojem 1 i Đilasove pod rednim brojem 11, proglasila i izborne liste: 2. "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka"; 3. "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija"; 4. "Da oslobodimo Beograd – Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka i Zelena ekološka partija – Zeleni"; 5. "Aleksandar Šapić – gradonačelnik"; 6. "Marko Bastać – Šta radite bre"; 7. "Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate"; 8. "Dr Miloš Jovanović – Demokratska stranka Srbije (DSS)"; 9. "Zelena stranka Srbije" i 10. "Beograd ima snage – Zavetnici".

Beogradska lista srpskih radikala, kod kojih je današnji predsednik Srbije napravio značajan deo svoje karijere, ne pati od poznatih i nestranačkih ličnosti. Lista "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka" sa rednim brojem 2 na glasačkom listiću ima 76 imena i svi su članovi SRS-a. Prvi na listi je predsednik stranke Vojislav Šešelj, a kandidat za gradonačelnika je predsednik beogradskog odbora radikala, narodni poslanik Miljan Damjanović.

Od izbornih lista koje je Gradska izborna komisija objavila ne bi trebalo preskočiti listu grupe građana "Aleksandar Šapić – gradonačelnik". Šapićeva lista je ponovo privukla medijsku pažnju zato što je, kao i na opštinskim izborima 2016. godine, sadašnji predsednik Opštine Novi Beograd upisao kao kandidate za beogradske odbornike svoje prijatelje, rođake i bliske saradnike. "Blicu" je potvrđeno "iz izvora bliskih Šapiću" kako su "među njegovim kandidatima, između ostalog, ćerka, sin i muž njegove sekretarice". Tu je i "njegova sekretarica Dragana Adamović, koja je po zanimanju maturant gimnazije, kao i njegova svastika, inače master inženjer arhitekture", piše "Blic". I to nimalo nije neobično u Šapićevom slučaju. Godine 2016. bivši vaterpolista, danas šef Novog Beograda ali pre svega "doktor nauka", što mu stoji u rubrici "zanimanje" kao i Siniši Malom, na listu je stavio mamu, tatu i jednog rođaka. Tada je objasnio: "Da sam mogao, na listu bih stavio i rođenog brata, ali je njegovo prebivalište u Zemunu. Najbitnije je da se među odbornicima nađu ljudi od poverenja onog tima za koji birači glasaju. Ljudi koje sam predložio neće biti podložni političkoj trgovini."

Šapić nije kandidovao 110 imena za odbornike, već samo 48. Prvi na listi je Aleksandar Šapić, a drugi je Željko Ivanji, nekadašnji funkcioner G17 plus, jedan od direktora PTT Srbije i savetnik u prvoj naprednjačko-socijalističkoj vladi koju je vodio Ivica Dačić.

I ŽIKA ŠARENICA RADI SVOJ POSAO: Na listi "Da oslobodimo Beograd – DS, SDS, NOVA i ZEP Zeleni" prva je prof. dr Vesna Rakić-Vodinelić (NOVA), drugi Marko Đurišić (SDS). Pod rednim brojem tri nalazi se predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, koji je i kandidat ove liste za gradonačelnika Beograda. Na ovoj listi su prof. dr Žarko Trebješanin, prof. dr Aleksandar Mandić, prof. dr Mihajlo Pantić, prof. dr Mirjana Rašević, prof. dr Tanasije Marinković, prof. dr Dušan Mladenović, prof. dr Ivan Raonić, prof. dr Maja Vukadinović, prof. dr Miroslav Ružica, kao i penzionisani visoki oficiri Vojske Srbije Sreto Malinović, Petar Radojčić, Jovan Grbavac i Nikola Lunić. Tu je i bivši sudija Ustavnog suda prof. dr Zoran Ivošević, te balerina ansambla Narodnog pozorišta Bojana Leko.

Na listi su i visoki funkcioneri DS-a Tamara Tripić, Branislav Lečić, Balša Božović, dr Zoran Lutovac, narodni poslanici Nataša Vučković, Maja Videnović i Vesna Marjanović, kao i istaknute demokrate poput prof. dr Ivana Vujačića, prof. dr Dragoslava Šumarca i dr Ivana Stefanovića. Funkcioneri Nove stranke dr Mira Petrović, dr Aris Movsesijan i Aleksandar Stanković, kao i članovi predsedništva SDS-a Aleksandar Ivanović i Konstantin Samofalov, takođe se nalaze na listi.

Za beogradske izbore 2018. važno je podsetiti da su predstavnici opozicije napravili dogovor o protestu ispred RTS-a. Naime, 12 opozicionih stranaka i pokreta (Demokratske stranke, pokreta "Dosta je bilo", Levice Srbije, Narodne stranke, Nove stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Pokreta protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, Srpskog pokreta Dveri, udruženja "Šta radite bre" i stranke "Zajedno za Srbiju") napravili su dogovor o zajedničkom protestu ispred zgrade Radio-televizije Srbije 4. februara zbog neprekidnog kršenja zakona i blokade opozicije na javnom servisu. Opozicija se istovremeno dogovorila i o zajedničkoj kontroli izbora radi zaštite izborne volje građana. Podneti su i zahtevi Radio-televiziji Srbije (RTS) i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) kojima traže poštovanje medijskih zakona i standarda, odnosno otvaranje medijskog prostora za objektivno i profesionalno informisanje građana. Sve je to bilo pre nego što su Živorad Nikolić "Žika Šarenica" i Goran Vesić pre nekoliko dana, na Svetog Savu, obojica na listi kandidata SNS-a za odbornike, u "Božićnom seocetu" kod Hrama u emisiji "Žikina šarenica" raspredali o januarskoj manifestaciji koju je organizovao Grad Beograd, o školama koje je obnovio Grad, i tako sve u duhu svetosavlja i uspeha Grada.

Neće se RTS mnogo uzbuditi zbog protesta. Uostalom, imaju i crno na belo od REM-a da će "ljubitelji ‘Žikine šarenice’ moći nesmetano da uživaju u svojoj omiljenoj emisiji". Naime, na pitanje RTS-a da li Nikolić može nesmetano da vodi i uređuje emisiju za vreme predizborne kampanje budući da je na izbornoj listi Srpske napredne stranke, u odgovoru Regulatornog tela za elektronske medije (REM) stoji ovako: "Emisija ‘Žikina šarenica’ je autorski programski sadržaj zabavnog karaktera koji se dugi niz godina prikazuje na RTS-u i ne predstavlja predizborni program za koji važe posebna pravila. Shodno činjenici da je reč o javnom medijskom servisu čiji su programski sadržaji dostupni na teritoriji Srbije, ni tehnički, ni programski nije moguće da se takvi sadržaji ukinu za određenu teritoriju Srbije."

Pod kojim je ono rednim brojem Žika Šarenica? 22. U zanimanju mu stoji da je novinar. A poznatim ličnostima je ionako najvažnije da bez obzira na svoj odbornički status mogu nesmetano da rade svoj posao.

Zora Drčelić