Vreme
VREME 1437, 18. jul 2018. / VREME UžIVANJA

Internet 1.0

BBS – Preteča modernog interneta. Intimna stvar, uglavnom tehničke inteligencije do pre dvadesetak godina. Lokalni internet. Gomile relevantnih fajlova, računarskih saveta, razmena softvera i hardvera, konferencijski sistem i najviše od svega – mesto gde su postojali najbolji forumi na svetu, sa pametnim, obrazovanim i pristojnim sagovornicima. Kojih je bilo toliko da je većina njih bila na per tu. Ovaj lokalac nestao je u večnim lovištima pred nelojalnim naletima veb-konkurencije i naročito "društvenih mreža". A i utisak je da se ono što je od njega ostalo nekako mnogo razvodnilo. Ako ima neke nebeske pravde, treba mu podići spomenik za sve zasluge. Bolji dokaz za teoriju da revolucija jede svoju decu nije vam potreban.

E-MAIL – Elektronsko sanduče. Više ne morate da kupujete markicu i da pljuckate da biste je zalepili na predviđeno mesto. Ne morate da čekate dežmekastu šalterušu da vam istu uruči, sve čekajući da joj se osuši lak na noktima i da popije svoju tek sedmu kafu tog dana, niti će vaše pismo morati da putuje 3–10 dana do svog odredišta i trpeti rizike od oštećivanja, presavijanja ili pogrešnog adresiranja. Možete slobodno i bez blama slati sladunjave gluposti, čestitke, kvizove, upitnike i nigerijske lutrije dalje, jer ih je upravo neko i vama poslao. Kao i pisati maratonska pisma svome dragom ili dragani, ili ujaku u Americi, bez bojazni da će pripiti komšija poštar indiskretno zavirivati u vašu kovertu.

CHAT – Zdrav razum ne može da zamisli sve mogućnosti i meridijanske širine mogućeg upoznavanja novih ljudi, ako govorite bar jedan zajednički jezik. Mada se ovaj, ruku na srce, u praksi više svede na lake note. Ali ovo je idealna prilika da se rastavljeni prijatelji u roku munja okupe na jednom mestu. Bez obzira što su vas, četvoricu ratnih havera, nesrećne okolnosti razdvojile na isto toliko kontinenata, možete slobodno oformiti sopstveni kanal i divaniti do mile volje, uprkos različitim vremenskim zonama. A ako još imate i kameru, utoliko bolje. Možete uživati u prizoru otvaranja piva ili guarane, jedan od vas svečano podrigne i još svečanije može da započne partija bilijara ili picigina. Kao da se nikad niste ni udaljavali od starog zbornog mesta. Čisto da moralno zajebete gospodare rata i tekovine njihove borbe, a da ni vašim novim domaćinima materijalno ne ostanete dužni.

INTERNET KAFE – Zatvoreni prostor sa mnogo računara i nekakvim posluženjem pride, u kojem možete da koristite većinu usluga interneta, po višestruko skupljim cenama. Veoma korisna stvar ako se nalazite na putu ili letovanju, a laptop vam u tom trenutku nije na raspolaganju. Uglavnom se poslužuju i pojedina pića sumnjivog kvaliteta, iako postoje i takvi kafei u kojima – stojim vam dobar – nećete videti ni p od pića. Tastature izbledele, monitori masni.

To je i mesto gde sused sa desne strane radoznalo pilji baš u vaš monitor, uveren da na vašoj adresi ima nešto zanimljivije nego na njegovoj. Osim za turiste i poslovne ljude manjeg formata, idealna stvar za početnike ili osobe opasnih namera koji preteće pismo ili preuzimanje odgovornosti za teroristički napad ne žele da pošalju sa svog računara.

FTP – Popularni protokol za brzo skidanje velikog broja datoteka. Nešto ređi upload i nešto češći download. Što se u praksi svodi na besomučno skidanje pesama i igrica, kao i krekova za igrice. Saveti kako da dođete do određenog kreka za vrlo određenu igru mogu se slati i mailom. Ako imate nešto bržu vezu, ADSL, ISDN, satelitski ili kablovski internet, možete dosta brzo skidati i filmove. I kasnije poslati tetku ili strinu da ih na improvizovanom štandu ispred zgrade prodaje u divx formatu za sto dinara. Dok je ne uhvate. Ipak, odavno je osnovne funkcije ftp-a preuzeo monopolistički world wide web, kao i nezaobilazni torenti i današnji strimovi.

DOMEN – Možda najbitnija stvar u ovom pojmovniku. Prostor koji za sebe na vreme morate obezbediti da biste imali gde da parkirate vašu prezentaciju. Oni koji su bili maštoviti i blagovremeni, digli su opasnu lovu na zakupljivanju domena interesantnih adresa. U početku su to uglavnom bili .com .net i .org domeni, kasnije su sve više dobijali i nacionalne "sufikse", ali i druge nastavke. Ako imate imalo preduzetničkog duha, i njemu odgovarajuće odvažnosti, predlažem razumnu pogodbu – bolujem od viška ideja za registraciju još neregistrovanih domena. Kasnije to možete dobro unovčiti, bez brige. Čisto intelektualna radnja, nema agencija, nema posrednika. Jel pošteno? I fiskalni savet sit, i buđelar pun.

Dejan Petrović