Vreme
VREME 1443, 30. avgust 2018. / VREME

Dokumenti:
Diskriminacija i ugrožavanje svetske kulturne baštine

Zbog otkazivanja Festivala ojkača 25. avgusta u Petrinji pod pritiskom takozvanih hrvatskih branitelja, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i Srpsko narodno vijeće uputili su pismo Odboru za zaštitu kulturnog nasleđa UNESCO-a

Poštovani,

vođeni razumijevanjem da je svaka kultura zajedničko bogatstvo svijeta i da nijedna ne bi smjela biti sredstvo isključivanja ili diskriminacije, pogotovo ne one koje su rezultat stoljetnog zajedničkog života, obraćamo Vam se zbog pojava u našoj zemlji koje su suprotne ukupnim vrijednostima UN-a i vrijednostima UNESCO-a. Isključivanje iz zajedničkog kulturnog nasljeđa, diskriminacija po osnovi istoga nažalost se događa i na primjeru nematerijalnog kulturnog nasljeđa kao što je tradicijsko narodno pjevanje – ojkanje.

Prije gotovo osam godina, ojkača, način tradicionalnog narodnog pjevanja žitelja Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, upisana je na UNESCO-vu listu ugrožene nematerijalne svjetske baštine, što je za posljedicu trebalo imati posebnu brigu i poštovanje prema ovoj kulturnoj posebnosti i bogatstvu, koje je na rubu zaborava.

Život pjesme održava se pjevanjem, što je slučaj i s ojkačom. Osim Hrvata, ojkaču stoljećima i pretežno pjevaju i Srbi s navedenih prostora, i to ne samo Srbi koji danas žive u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, već i oni koji su se, uslijed ratova te ekonomskih i socijalnih nestabilnosti, odatle iselili. Tako danas ojkaču susrećemo u Republici Srbiji i drugim državama svijeta gdje Srbi, potekli sa područja od Banije do Hercegovine, danas žive.

Organizirane lokalne grupe, pretežno sastavljene od starijih pjevača, glavni su i neposredni nositelji tradicije ojkanja koju predstavljaju na festivalima u Hrvatskoj, ali i širom svijeta. Jedna takva lokalna grupa, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – pododbor Petrinja, već nekoliko godina organizira međunarodni Festival ojkače na kojem okuplja grupe iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, poštovaoce i njegovatelje ove vrste pjevanja. Za ovu hrvatsku regiju to je čast i prilika da se čuvari tradicije međusobno susretnu i pjesmom jedni drugima predstave.

Nažalost, njihov predani i prevažni rad ne protiče bez teškoća. Dužni smo upozoriti da se održavanje ovog Festivala od samog početka priječi i sabotira te se njegovi učesnici obeshrabruju u dolasku i nastupanju. Takvo stanje eskaliralo je posljednjih dana, uoči održavanja trećeg Festivala ojkače, kada je na konferenciji za medije ojkača proglašena "simbolom zla i uništenja", a Festival "festivalom nemoći i nepravde". Organizatori ove konferencije te neumjesnih ispada i provokacija tokom održavanja Festivala proteklih godina su hrvatski ratni veterani i bivši borci te članovi udruga proisteklih iz rata 1991–1995, koji su javno izjavili da se Festival u Petrinji neće održavati dok su oni živi te da se on može održati samo u nekom od obližnjih sela koja su pretežno nastanjena pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Petrinja je grad značajnije nastanjen srpskom i hrvatskom populacijom, uz građane drugih nacionalnosti, a okolna mjesta su u znatnijoj mjeri nastanjena Srbima. Ovakve inicijative nepotrebno stvaraju tenzije, koje se manifestiraju grafitima, izjavama i ponašanjima neprimjerenog sadržaja, te sram i nelagodu kod većeg dijela stanovništva. Odabir Petrinje, kao političkog, gospodarskog i kulturnog središta, u kojem djeluje i sam organizator – pododbor SKD Prosvjeta, za mjesto održavanja Festivala najlogičniji je izbor koji ne bi trebalo ničim pravdati.

Pokušaji zabrane održavanja Festivala predstavljaju udar na ljudske kulturne tekovine te vid diskriminacije sudionika i publike, koja je, osim Ustavom Republike Hrvatske i brojnim zakonima i sporazumima, zabranjena i Općom deklaracijom o ljudskim pravima, usvojenom 1948. godine na Općoj skupštini UN-a, kao polaznom točkom zaštite ljudskih prava i sloboda stanovnika zemalja potpisnica, što se odnosi i na Republiku Hrvatsku.

Priječiti i onemogućavati slobodno njegovanje i čuvanje remek-dijela ljudskog kreativnog genija bilo gdje u svijetu necivilizacijski je čin.

Priječiti i onemogućavati bilo koji narod, a posebno onaj u čijoj tradiciji je nešto nastalo i postoji, da u slobodi čuva ljudsko naslijeđe, diskriminatoran je i necivilizacijski čin. Dužnost nam je da takva postupanja osudimo, te zajedničkim trudom osiguramo da se ona više ne ponavljaju. U tom smislu, obavještavamo i molimo sve koji su nadležni u ovoj stvari da pravovremeno reagiraju kako se ojkanje, ugrožena svjetska baština, ne bi dodatno i nepotrebno ugrožavalo.

Treći Festival ojkače u Petrinji trebao bi se održati 25. 8. 2018. Mi smo snažno opredijeljeni da on ove godine protekne u miru, bez ometanja i verbalnih i neverbalni nasilnih radnji. "Building peace in the minds of men and women" moto je i našeg djelovanja, kao i pjevanja muškaraca i žena koji će se u pjevačkim vještinama takmičiti.

Pišemo Vam s vjerom da na ovom malom ali važnom primjeru možemo biti jači protiv onih koji su protiv kulture mira i protiv onih koji promoviraju kulturološku segregaciju.