Vreme
VREME 1448, 4. oktobar 2018. / SVET

Presuda komičaru za seksualni napad:
Zločini i kazna Bila Kozbija

Zatvorenik evidentiran pod šifrom NN7687, afroameričkog porekla, star 81 godinu, visok 185 cm, kategorizovan kao "seksualno nasilni predator", sproveden je u Državni popravni zavod Feniks u Koledžvilu, Pensilvanija, u utorak 25. septembra 2018. godine. Zatvoreniku je dodeljena zasebna ćelija. Večerao je ćufte sa pirinčem i sosom, krompir-pire i boraniju i otišao u krevet. U tom krevetu odležaće narednih tri do deset godina

Američki glumac čije se bogatstvo procenjuje na 500 miliona dolara, zvezda jednog od najgledanijih sitkoma u istoriji američke televizije, Cosby Show, poznat po svojim vedrim anegdotama vezanim za detinjstvo, odrastanje i porodični život, od milošte prozvan "crni tata Amerike", otac petoro dece Vilijam Henri Kozbi (81), od prošlog utorka u svojoj bogatoj biografiji ima još jednu odrednicu – osuđeni seksualni prestupnik. Presuda izrečena u Okružnom sudu Montgomeri, Pensilvanija, predviđa kaznu od tri do deset godina zatvora, bez prava na kauciju, koju će Kozbi služiti u najnovijoj i najmodernijoj kazneno-popravnoj ustanovi u Pensilvaniji. Uz kaznu zatvora, Kozbi je doživotno kategorizovan kao "seksualno nasilni predator".

To znači da će nakon isteka kazne biti u obavezi da se registruje u policiji, koja treba da obavesti lokalnu zajednicu da se "seksualno nasilni predator" nalazi u njihovoj blizini. Takođe, doživotno će morati da ide na psihoterapijsko savetovanje.

Ovo je prvo suđenje javnoj ličnosti u SAD koje je dobilo sudski epilog od osnivanja pokreta #MeToo. Kozbi je osuđen zato što je 2004. godine drogirao i silovao bivšu košarkašicu Andreu Konstand, koja ga je prvi put tužila još u martu 2005. godine. Tokom suđenja, koje se završilo prošle nedelje, protiv Bila Kozbija svedočilo je 60 žena. Izrečena presuda je konačna, pošto je Kozbi u aprilu ove godine već jednom proglašen krivim, posle čega je iskoristio pravo na žalbu. Nakon izricanja presude u aprilu, kamera magazina "Tajm" zabeležila je grupu žena kako plaču i međusobno se teše u mermerno belom hodniku ispred sudnice.

DOBAR ČOVEK, DIVAN MUŽ: Kamil Kozbi, koja je sa Bilom Kozbijem u braku od 1964. godine, pratila je supruga u sudnicu ruku podruku. U medijima ga je branila, govoreći da ne veruje u njegovu krivicu. Presudu iz aprila ove godine Kamil Kozbi je ocenila kao "mafijašku pravdu i tragediju koja se mora ispraviti ne samo za dobrobit Bila Kozbija, već i čitave zemlje". U jeku optužbi 2014. godine, kada su desetine žena progovorile o Kozbiju kao zlostavljaču i silovatelju, Kamil Kozbi uputila je pismo američkoj javnosti u kojem je rekla: "To je isti čovek kao kada sam ga upoznala, u kojeg sam se zaljubila i kojeg i dalje volim, to je čovek kojeg svi vi poznajete kroz njegov rad. On je dobar čovek, velikodušan čovek, zabavan čovek, divan muž, otac i prijatelj."

Image
...I VIŠEGODIŠNJEG SUĐENJA: Bil Kozbi

U junu ove godine, američki mediji su preneli da se Kamil Kozbi iselila iz porodične kuće u Pensilvaniji i otišla u Masačusets. Povela je kuvara, vozača i poslugu, ostavljajući Bila samog. Na izricanju konačne presude prošlog utorka Kamil se nije pojavila.

Do poslednjeg trenutka Bil Kozbi se izjašnjavao da nije kriv, a priznao je da je žrtvama davao pilule metakvaludona, leka sa sedativnim dejstvom koji se u Americi kupuje na recept. "Ovo je velika pobeda za sve žene i za sve žrtve seksualnih napada, i muškarce i žene", izjavila jedna od svedokinja kada se suđenje završilo. Kozbi nije želeo da dâ izjavu. Sa lisicama na rukama ćutke je ušao u policijski automobil.

PILULE ZA LILULE: Bil Kozbi i Kanađanka Andrea Konstand upoznali su se 2002. godine na Univerzitetu Templ. Konstand je tada radila na Univerzitetu kao menadžerka ženskog košarkaškog tima i otvoreno je govorila da je lezbejka. Kozbi, koji je studirao na Fakultetu fizičkog vaspitanja na Templu, rado je posećivao utakmice studentskih timova. Konstand je kasnije svedočila da ju je Kozbi u januaru 2004. godine pozvao u svoju kuću u predgrađu Filadelfije. Pili su vino, a on joj je dao tri pilule "da je opusti", od kojih joj je prvo bilo "muka", a onda je "obamrla". Probudila se bez odeće. Odvezla se kući i odlučila da ne prijavi policiji šta se dogodilo, zbog Kozbijeve reputacije velike zvezde i svog posla na Univerzitetu.

Sledeće godine Konstand se preselila u Kanadu, gde je svojoj majci ispričala da ju je Kozbi silovao. Slučaj je prijavljen kanadskoj policiji. Kozbi je tada odbio da kaže kakve joj je pilule dao i tvrdio da je seks bio dobrovoljan. Kada je slučaj u februaru 2005. stigao na sud u Montgomeriju, javni tužilac odbio je da podigne optužnicu protiv Kozbija, tvrdeći da "ima nedovoljno uverljivih dokaza". Na Dan žena 2005. Konstand je tužila Kozbija, a trinaest žena pristalo je da svedoči protiv njega. U septembru iste godine Kozbi i Konstand potpisali su sudsko poravnanje. Iznos obeštećenja nije objavljen.

DESETINE TUŽBI ZA SILOVANJE: Konstand nije prva žena koja je optužila Kozbija za seksualno zlostavljanje. Mlada glumica Lašel Kovington prijavila je njujorškoj policiji 2000. godine da ju je Kozbi prisilio na bludne radnje nakon što su sami večerali u njegovoj porodičnoj kući. Kovington, koja je devedesetih statirala u Cosby Show, te večeri je posetila Bila da se posavetuju o njenoj karijeri. Kozbi je, navodno, pokušao da joj pokaže "relaksacione tehnike" koje i sam koristi, pa joj je izmasirao glavu, a onda stavio njenu ruku u svoje pantalone. Javni tužilac ni tada nije podigao optužnicu protiv Kozbija, a priča je takoreći zaboravljena, da bi se 2014. ponovo aktuelizovala.

Stvari su ponovo isplivale na površinu kada se na optužbe protiv Kozbija osvrnuo komičar Hanibal Bers u svom stendap šouu: "Trinaest? Bil Kozbi je najodvratnija j*bena ličnost koju mrzim", ispričao je komičar. "Crnci, navucite pantalone. ‘Bio sam na TV-u osamdesetih. Mogu da pričam s tobom s visine jer sam imao uspešan sitkom’. Da, Bile Kozbi, silovao si žene", nastavio je komičar i pozvao publiku da progugla reči "Bil Kozbi" i "silovanje". "Za to izađe više rezultata nego kada ukucate Hanibal Bers", rekao je.

Nakon Bersovog stendap šoua javilo se 45 žena koje je Kozbi navodno zlostavljao. U većini slučajeva, scenario je bio isti: drogirao ih je, a onda silovao. Lopta se zakotrljala, a istraga protiv Kozbija je pokrenuta u Pensilvaniji. Inspektori su kontaktirali Andreu Konstand i podsetili je na tužbu iz 2005. godine. Javni tužilac je odlučio da pokrene istragu tik pred zastarevanje slučaja, prema pensilvanijskim zakonima 12 godina od iznošenja optužbe. Tada je objavljeno i da je iznos obeštećenja koje je Kozbi 2005. platio Konstand iznosio 3,38 miliona dolara. U aprilu ove godine, Kozbi u slučaju Kostand osuđen je po tri tačke: penetracija bez saglasnosti, napastvovanje osobe u besvesnom stanju, napastvovanje osobe koja je pod dejstvom opijata. Bilo mu je preostalo još pravo na žalbu.

PROMENA ZAKONA O SILOVANJU: Između 2000. i 2014. protiv Kozbija se pojavilo nekoliko optužbi za seksualno zlostavljanje. Supermodeli Beverli Džonson i Dženis Dikinson ispričale su da ih je Kozbi napao osamdesetih. Manekenka Klo Goins tvrdila je da ju je Kozbi drogirao i silovao u Plejboj vili u Njujorku 2008. godine. U slučaju Džonsonove, javni tužilac odlučio je da ne podigne optužnicu, dok Dikinson i Goins mogu na sud ako budu želele.

Najmlađa Kozbijeva žrtva je Džudi Hat, koja ga je optužila da ju je opio alkoholom i silovao u Plejboj vili kada je imala 15 godina. Iako se napad navodno dogodio još 1974. godine, Viši sud u Los Anđelesu odlučio je da slučaj nije zastareo. Naime, gomilanje optužbi pomoglo je promenu zakona u Kaliforniji (u kojoj se nalazi Holivud), pa je 2016. odlukom Senata omogućeno da se počinioci seksualnih zločina, uključujući silovanje, prinudnu sodomiju i seksualno zlostavljanje deteta, gone nezavisno od toga koliko je vremena proteklo između zločina i optužbe.

Godinu dana pre nego što je osuđen, Kozbi je objavio da neće svedočiti jer se iza optužbi protiv njega "krije čist rasizam". "Iskreno verujem da su neke od optužbi vođene isključivo time", rekao je Kozbi 2017. u gostovanju na radiju SiriusXM. Sve žene koje su javno iznele optužbe protiv Kozbija su belkinje.

Osim Andree Konstand, Kozbija je za seksualno zlostavljanje optužilo još šezdeset žena. Među njima su konobarice, medicinske sestre, maserke, sekretarice, profesorke muzičkog, Plejboj zečice, stjuardese, pravnice, manekenke, glumice, pevačice, spisateljice i novinarke. Sva je prilika da većina ovih slučajeva nikada neće završiti na sudu.

Jovana Georgievski