Vreme
VESTI, / VESTI

Korona virus u Srbiji:
Više plakanja nema

"Juče sam na ovom mestu plakao nekih pet minuta. Više plakanja nema, idemo u borbu" rekao je Dragan Đilas sinoć na kraju skupa opozicije održanog na Vračaru kao znak otpora nasilju koji sprovodi vlast, a i kao podrška Đilasu nakon što su nepoznati muškarci, u nedelju, ispred zgrade u kojoj stanuje njegova porodica, sa razglasa uzvikivali "Đilase lopove".

Pogrdni povici upućeni lideru Stranke slobode i pravde, baklje i glasna muzika sa razglasa i zvučnika sa krovova zgrada nekih beogradskih opština i nekoliko gradova Srbije, odgovor su vladajuće stranke na protest protiv vlasti koji građani iskazuju bukom sa terasa i prozora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na TV Pink rekao da Srpska napredna stranka nema veze sa organizovanjem kontraprotesta, već da te performanse organizuje Udruženje mladih, dok je nakon jučerašnjeg sastanka sa opozicionim strankama povodom predstojećih izbora, rekao da nije čuo da je "iko pomenuo Đilasovu decu. Ja sam čuo da hoće da siluju moju ćerku i da žele mom sinu da dobije rak umesto korone. Ko mu je pomenuo decu? Ja osuđujem sve uvrede."

Savez za Srbiju saopštio je da zastrašivanje porodice jednog od vođa te koalicije Dragana Đilasa pokazuje da je vlast "raskrstila sa civilizovanom političkom kompeticijom i sa zdravim razumom", odnosno da je ušla u svoju najmračniju fazu. "Ne tražimo da policija istraži ovaj slučaj, niti sud da sudi počiniocima. Naručilac i inspirator svih napada na neistomišljenike u Srbiji je lično (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić. Njemu treba da se sudi. U zakonima ove zemlje postoje adekvatne kazne za ono što rade svih ovih dana" piše između ostalog u njihovom saopštenju.

"Želim da još jednom pozovem sve, bez obzira da li su vlast ili opozicija, da učinimo sve što možemo da sva deca u zemlji budu zaštićena od politike i od toga da imaju bilo kakve probleme, bez obzira na to ko su im roditelji", poručio je Dragan Đilas sa skupa na Vračaru koji je održan bez vidljivog prisustva policije.

r.s.v.