Vreme
VREME 1560, 26. novembar 2020. / VREME

Reagovanje:
Nažalost, opet o novinarstvu

O pravom novinarstvu, koje nije PR, "Vreme" br. 1558

Poštovani gospodine Đorđeviću, vaš tekst o ispumpavanju vode iz Tamnave i vaš odgovor meni napisani su na način protiv koga sam ja digla glas: par tačnih činjenica, par netačnih činjenica, prećutano sve što nije išlo u korist unapred pripremljene teze i izvođenje zaključaka koji potvrđuju tezu.

Iz tenderske dokumentacije, u koju sam imala uvid, vidi se da je odabrana firma imala reference, ma šta vi tvrdili o svojim "novinarskim veštinama".

Tačno je, međutim, da se firma koju ste vi promovisali javila na konkurs, mada sa nepotpunom dokumentacijom, pa je ponuda odbačena (izvinjavam se zbog nepreciznosti). Nije tačna vaša tvrdnja u tekstu da "samo holandska firma može da uradi ovaj zahtevan posao". To, valjda, i vi možete golim okom videti. U tekstu ste prećutali da je firma koju ste zagovarali tražila tri puta više para nego firma koja je dobila posao.

Da ste se stvarno istraživački i objektivno bavili ovom temom, vi biste svakako pisali i o drugoplasiranoj firmi na ovom konkursu, koja se u avgustu 2014. godine žalila Komisiji za zaštitu prava ponuđača. I oni su bili skuplji od odabrane firme, mada mnogo manje od firme koju ste vi favorizovali. Ali toga nema u vašem tekstu, jer se nije uklapalo u vašu unapred određenu tezu.

Samo kratko o primedbama na brzinu ispumpavanja vode. Kada se takav posao radi, mora se voditi računa da to ne bude prebrzo kako se ivice kopa ne bi urušile, kao i da količina ispumpane vode ne ugrozi visinu vodostaja nizvodno (posebno ako pada kiša). Da ste profesionalno radili, sve to ste mogli da saznate i ne biste lakonski tvrdili da je sve moglo brže.

Slično ste poređali i činjenice o saradnji sa Svetskom bankom i sa mnom.

Nije tačno da sam ja govorila "te 2015." da je kredit "bio tek u razmatranju". Kredit je odobren 3. oktobra 2014. godine. Što sam vam, takođe, rekla kad smo razgovarali 24. decembra 2014.

I dalje nije tačno da sam vas upućivala na EPS kao jedini izvor informisanja. Tačno je da ste dobili mejl na koji se pozivate, ali tek nakon što ste pokrenuli spor sa Svetskom bankom i poslali joj zahteve da vam se dostave sva dokumenta vezana za ovaj posao (i mnoga koja s tim nisu imala veze). Ja sam novinarima BIRN-a, inače, prethodno objasnila da mogu da dobiju sva dokumenta koja su javna, a da za ona koja nisu – po pravilima Svetske banke – treba da se obrate EPS-u. Pošto meni niste verovali, vi ste se obratili kolegama u Vašingtonu. I otuda mejl na koji se pozivate. Sve ste to prećutali. Spor oko ove priče ste potom vodili pred nadležnim američkim institucijama i institucijama Svetske banke, ali vas on nije nigde doveo. I to ste prećutali.

Što se tiče pežorativnih difamacija na moj račun, na čemu insistirate i vi i vaši urednici, mogu samo da vam kažem da vi na to imate pravo. Dozvolite da se ja neću spuštati na taj nivo. Tim povodom imam samo dve stvari da vam poručim.

Podsmevanje činjenici da sam ja završila ekonomski fakultet je podsmevanje praksi da novinar treba da bude školovan za ono o čemu piše. A ja sam 20 godina pisala – gotovo isključivo – o ekonomiji.

Za novinara, koji profesionalno, objektivno i nezavisno obavlja svoj posao, ne bi trebalo da bude bitno ni ko ga hvali, ni ko ga kudi; ni ko ga citira, ni ko ga ne citira; ni kome njegovi članci idu u prilog, a kome ne. Njegov tekst, prosto, treba da bude tačan i objektivan. Pa kom obojci, kom opanci.

Vesna Kostić