Vreme
Navigator

Komšija, koliko ovde plaća Gugl


Autor
piše:
Zoran
Stanojević

Dugo je vremena bilo potrebno da se mlade žene u Srbiji izbore da ih na razgovoru za posao ne pitaju planiraju li trudnoću, a sada bi mogle da se suoče sa novim, neprijatnim pitanjem – gde stanuju. Ne samo one i ne samo na razgovoru za posao, ovo pitanje moglo bi da se otvori za sve zaposlene ukoliko njihov posao može da se radi od kuće. Od odgovora zavisi koliko će vam smanjiti platu.

Rad od kuće postao je popularan i neophodan tokom pandemije, tako su sačuvani mnogi biznisi i radna mesta. Dok su neki smatrali da će tako raditi samo dok ne prođe gužva, drugi su zaposlenima ponudili da od kuće rade zauvek, među njima i kompanija Gugl. Sada je došlo do izvesnog preispitivanja.

Silicijumskom dolinom prošle nedelje proneo se glas da Gugl menja ugovore zaposlenima, odnosno da im smanjuje plate ukoliko rade od kuće, a stanuju u nekom jeftinijem kraju, odnosno udaljenom mestu sa nižim cenama svega. Za razliku od onih koji žive blizu gradskog ofisa, gde su cene stanovanja visoke i platu im ne diraju. Gugl se nije preterano oglašavao na ovu temu, ali su poručili da oni u kalkulaciju visine plate unose i troškove života. Ako neko živi i radi u preskupom Njujorku, imaće veću platu od onoga koji radi za Gugl u Lisabonu, čak i ako rade isti posao. Prevedeno na srpski – onaj ko živi u Beogradu, čak i kada radi od kuće i ne dolazi u kancelariju, imaće veću platu od zaposlenog koji radi u Boru, gde su troškovi života niži. Iako su obojica diveloperi i rade isti posao. Smanjenje je deset do 15 odsto. Treba li reći da se vest nije dobro primila.

Pristup Gugla ima logike ako usvojimo to da plata nije samo naknada za rad, već i za uslove rada. Ali, zaposleni primećuju da se cena Guglovih proizvoda ne menja geografski, pritom kompanija očekuje da doprinos zaposlenih bude jednak bez obzira odakle rade. A možda je onaj koji živi u jeftinom kraju i efikasniji, pa zašto bi dobijao manje? Jasno je da ako ovo prođe u Guglu, ubrzo će biti prihvaćeno od većine kompanija u IT sektoru, pa onda i šire. Znači, ako radiš od kuće, a procenjeni troškovi života su ti niži zbog mesta stanovanja, očekuj manju platu.

Ovakav pristup mogao bi značajno da promeni odnos prema radu od kuće koji je u IT sektoru izuzetno praćena tema, retko gde drugde je lokacija radnog mesta toliko irelevantna. Međutim, istraživanja pokazuju da su zaposleni po ovom pitanju podeljeni. Oni koji rade na daljinu zadovoljniji su međuljudskim odnosima (virtuelnim), izostankom tračeva i slično, ali provode mnogo više vremena na onlajn sastancima (gotovo četvrtinu radnog vremena), za razliku od onih koji rade u kancelariji i koji onlajn sastanče do 15 odsto radnog vremena, praktično upola manje (podaci adpri.org).

Takođe, istraživanje pokazuje da šefovi više vole one koji dolaze u kancelariju od "daljinskih" radnika, u tome se slažu i anketirani radnici i menadžeri. Zapravo, najzadovoljniji su hibridni radnici koji deo vremena rade od kuće, a deo iz kancelarije i uzimaju najbolje iz oba pristupa. Smatraju da imaju bolju komunikaciju sa svima i da dobijaju kvalitetnije instrukcije vezane za posao od ostalih.

Ako ovo Guglu prođe, odraziće se na sve aspekte života, najpre na nekretnine. Neće više biti dovoljno da stan omalate i sredite pločice "za prodaju", moraćete da zovete i nekoga da ishakuje Guglov algoritam i smesti vas u skuplju kategoriju. Ne štedite, vratiće vam više nego toplotna izolacija.