Vreme
VESTI, / VESTI

IN MEMORIAM:
Dragoslav Grujić Gruja (1952–2021)

Redakcija "Vremena" s tugom saopštava o još jednom velikom gubitku. Posle kraće bolesti umro je Dragoslav Grujić Gruja, novinar "Vremena" koji je ustanovio i godinama vodio Dokumentacioni centar našeg lista negujući novinarstvo činjenica, bez koga "Vreme" ne bi moglo da neguje svoju njuzmagazinsku formulu i da svoje tekstove bazira na pouzdanosti i kredibilnosti. Bio je pedantni hroničar političkog života, poznavalac disidentske scene i komplikovanih odnosa u političkom miljeu Srbije devedesetih.

Svoj osećaj za činjenice koje govore same za sebe posebno je pokazivao i u autorskoj rubrici "Lik i delo" u kojoj je objavio oko 400 kroki biografija ličnosti iz javnog života, što bi, da je skupljeno u jednu knjigu, predstavljalo svojevrsni biografski rečnik tranzicionog doba u Srbiji 1990-ih i 2000-ih. Neke od tih kroki biografija pisali su i drugi autori, ali na osnovu podataka, izjava, beležaka i anegdota koje je Gruja prilježno skupljao, beležio, čuvao i klasifikovao.

Mnogi tekstovi objavljeni u "Vremenu" bez njegove dokumentarne osnove ne bi imali činjeničnu i žurnalističku vrednost koju su imali, a mnoge teme nedelje bez njegovih priloga ne bi bilo moguće napisati.

U današnjoj krizi novinarstva i lažnih vesti (fake news) govori se o proveri činjenica (facts checking) kao nezaobilaznoj osnovi pouzdanog i kredibilnog novinarstva. Dragoslav Grujić je upravo to radio i savesno, prilježno u vreme tranzicione ratne kakofonije, sakupljajući činjenice rasute po raznim listovima, agencijama, monografijama i mnogobrojnim knjigama, a bio je retki bibliofil.

Dokumentacija koju je godinama sakupljao i danas je dragocen izvor podsećanja na teško doba devedesetih i nezaobilazni izvor činjenica, što je za redakciju "Vremena" neprocenjiv kapital.

Savestan, štedljiv, radan, pametan, prgavo duhovit u svojoj kritičnosti, dragocen kao saradnik u svakom pogledu. Mnogo puta je ispravio naše greške, korigovao naše teze bez pokrića u stvarnosti i vraćao nas na činjenice.

Nije ga pratila sreća, bio je krhkog zdravlja, teško povređen tokom demonstracija 1996-97, pobeđivao je mnoge zdravstvene nedaće koje su ga stizale jedna za drugom, radio kao pčela boreći se s bolovima i zdravstvenim teškoćama, ali poslednju bitku za vlastiti život nažalost nije uspeo da dobije – umro je 17. oktobra u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu. Iza Dragoslava Grujića u "Vremenu" ostaje velika praznina. Igubili smo velikog, savesnog saradnika i dragog prijatelja. Kuda će suza nego na oko...

Sahrana Dragoslava Grujića je u petak 22. oktobra u 13.30h na groblju Lešće. Izjavljivanje saučešća od 12.30h. Komemoracija je u ponedeljak, 25. oktobra u 13h u Press centru UNS-a.

 




Umesto omaža

Tekstovi Dragoslava Grujića

Rubrika "Lik i delo"