Vreme
VREME 1609, 4. novembar 2021. / EXTRA

Intervju – Nina Elezović, direktorka korporativnih poslova i održivog poslovanja Coca-Cola HBC Srbija:
Vlasinačista ljubav, kad privreda i priroda idu zajedno

Osnaživanje turističke ponude opštine Surdulica

Coca-Cola Sistem u partnerstvu sa Kabinetom ministra zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, opštinom Surdulica, kao i Turističkom organizacijom Surdulica pokrenuo je projekat Vlasinačista ljubav. Za preko 20 ugostitelja organizovana je serija radionica kako bi se, kroz edukaciju, osnažilo njihovo poslovanje, a samim tim i turistička ponuda Vlasine. O značaju održivog ulaganja u lokalnu zajednicu kao i rezultatima projekta, govori Nina Elezović, direktorka korporativnih poslova i održivog poslovanja u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija.

Odakle ideja za pokretanje projekta baš u vlasinskom kraju?

Vlasina uživa status predela izuzetnih odlika. Dom je endemskih vrsta flore i faune, kao i najvećeg planinskog veštačkog jezera u Srbiji jedinstvenog po plutajućim ostrvima koje samo ovde možete videti. Među prednostima ovog kraja svakako je i gastronomska ponuda lokalnih ugostitelja na koju niko nije ostao ravnodušan. Coca-Cola Sistem prisutan je u ovom delu Srbije već 15 godina, s obzirom na to da naša Rosa izvire i puni se upravo na Vlasini. Svesni smo koliko ovaj jedinstveni kraj zaslužuje i bolju promociju i dodatnu afirmaciju i zato smo ujedinili snage, volju i ekspertizu da to i ostvarimo.

Govorite o potencijalima Vlasine. Da li postoji interesovanje da se strateški radi na promociji ovog kraja?

Apsolutno! Vlasina ima veliki potencijal, koji treba otkriti i negovati. Nešto poput nebrušenog dijamanta, kome je potreban rad i trud kako bi zasijao. Projekat koji smo pokrenuli zapravo ima ideju da pomogne da ugostiteljska ponuda, a posledično i turistička, bude kvalitetnija i odgovori sve zahtevnijim očekivanjima turista jer su se nakon prošlogodišnjeg zatvaranja granica, mnogi okrenuli lokalnim destinacijama. Vlasina se pokazala odličnim izborom pravih hedonista i svih onih koji uživaju u netaknutoj prirodi i miru. Međutim, pojačana potražnja pokazala je i određene nedostatke i probleme koje je potrebno rešiti. Coca-Cola Sistem tradicionalno pomaže zajednice u kojima posluje, te smo i ovog puta ponudili svoje znanje i iskustvo. Radujemo se što postoji snažna volja svih strana da radimo na budućnosti Vlasine.

Da li su radionice ispunile očekivanja učesnika, ali i vas kao organizatora?

Radionice su došle u vrlo kompleksnom trenutku. Već gotovo dve godine ugostitelji se suočavaju sa posledicama pandemije koja je ozbiljno uzdrmala ovaj sektor. Za pojedine lokalne ugostitelje otvorilo se pitanje i opstanka. Naša ideja bila je da kroz ovu, prvu fazu projekta, pružimo širok spektar znanja od upravljanja finansijama, brendiranja ili digitalnog marketinga, pa sve do lekcija iz gastronomije, kako bismo tim ljudima omogućili da pronađu načine da se oporave, boljom promocijom, efikasnijim načinom rada ili modernijom ponudom.

Potrudili smo se da angažujemo vrhunske stručnjake iz različitih oblasti poslovanja i svaki ugostitelj mogao je da se pronađe u nekom delu edukacije. Jedan od učesnika radionica istakao je koliko su mu zapravo značile informacije u vezi sa zakonskom regulativom, ali još više, praktični saveti kako da se reklamira na društvenim mrežama. Drugima je značilo povezivanje i razmenjivanje iskustava i ideja, trećima, kontakt sa ekspertima i medijima, koje smo im takođe omogućili. Veliko interesovanje tokom sva četiri dana i sjajna energija među učesnicima, pokazali su da je Vlasinačista ljubav, upravo to: projekat koji odlikuje istinska ljubav prema ovom kraju.

Kako vidite budućnost Vlasine? Da li ima izgleda da ova postane jedno od centralnih turističkih tačaka na mapi Srbije?

Promene ne dolaze preko noći. Radionice su prva faza podrške gde nam je cilj bio podizanje nivoa i kvaliteta usluga lokalnih ugostitelja. Ono na čemu trenutno radimo je jačanje njihove vidljivosti. Za početak, pokrenuli smo sajt www.vlasina-cistaljubav.rs koja nudi sve informacije o ponudi Vlasine, potrudili smo se da kroz lokalne ali i nacionalne medije promovišemo turistički potencijal ovog kraja, a za narednu godinu, u planu je i regionalna promocija ponude. Ovo je vrlo ambiciozan plan, koji u sebi ima sve odlike "održivosti’’ a u saradnji sa partnerima razmatramo i aktivnosti na poboljšanju infrastrukture ovog kraja.

Važno je objasniti da naša ideja ipak nije masovni, već održivi turizam. Želimo da Vlasina pokaže sve svoje turističke i privredne potencijale ali uz čuvanje i zaštitu životne sredine jer je lepa i čista netaknuta priroda najlepša preporuka i reklama koju Vlasina ima.

Verujemo da priroda i privreda mogu i moraju zajedno, a sve veće interesovanje turista za Vlasinu biće najbolja potvrda da smo u pravu.