Vreme
Navigator

Pomozite Ilonu Masku da plati porez


Autor
piše:
Zoran
Stanojević

Ko prati Ilona Maska na Tviteru, nas 65 miliona, imao je do nedelje uveče priliku da učestvuje u najskupljoj anketi u istoriji. Direktor Tesle ponudio je tviterašima da odluče da li da proda deset odsto od akcija kompanije koje on poseduje, što je po trenutnoj vrednosti akcija oko 21 milijardu dolara ili dve petine bruto nacionalnog prihoda Srbije. Mask se prethodno "obavezao" da će uraditi onako kako mu anketa naloži. A tviteraši su presudili da proda, njih 57,9 odsto glasalo je "za", 42,1 bilo je "protiv". I sada se svi pitaju sme li Mask da pogazi datu reč.

Nije Ilonu Masku prvi put da se tvitovima poigrava sa javnošću. Pre nekoliko godina je objavio da će Tesla napustiti berzu, to jest da će se privatizovati, a u nekoliko navrata je pozitivno ili negativno govorio o bitkoinu. Svaki njegov kontroverzni post donosio je tržištu potrese od nekoliko milijardi dolara. I sam je bio kažnjavan od nadležnih institucija u milionskim iznosima. Jer je dovođenje investitora u zabunu u Americi kažnjivo, a milijarderi ne smeju ni da se šale.

Ko malo pažljivije prati američku fiskalnu politiku reći će vam da je Mask pozvao pratioce da se izjasne o nečemu što je već gotova stvar jer on akcije mora ionako da proda da bi platio porez koji mu dospeva početkom sledeće godine. Naime, SAD su donele propis za oporezivanje najbogatijih koji su do sada mogli da izbegnu svaki porez dok im istovremeno imovina raste u desetinama milijardi dolara. Jer dosadašnji propisi nisu predviđali porez na porast vrednosti akcija koje neki bogataš poseduje, sem ako odluči da ih proda, unovči. Dakle, ako imate sto milijardi u akcijama neke kompanije i njihova vrednost skoči za pedeset odsto, vaše bogatstvo će da poraste na sto pedeset milijardi, ali za to, do skoro, niste morali državi ništa da platite. Po novom, Mask i družina enormno bogatih plaćaće godišnji porez na razliku u bogatstvu. U njegovom slučaju račun bi mogao da bude čak 15 milijardi dolara na zaradu od gotovo 28 milijardi, što je dobar razlog da proda dvadeset i jednu.

Mask je izjavio, odnosno objavio na Tviteru, da nema drugi način da taj porez plati jer ne prima nikakvu platu niti bonuse, sve njegovo bogatstvo vezano je za akcije Tesle. Do novca dolazi tako što deo akcija stavlja pod hipoteku (kolateral) kod banaka. Ukoliko bude prodavao veću količinu akcija za kratko vreme to će im oboriti cenu što bi mogao da bude problem za banke koje su mu pozajmile pare, a osigurale se akcijama Tesle koje im je Mask ponudio. Otud tako visok procenat onih koji se protive prodaji akcija. Među njima je priličan broj onih kojima je jasno da bi za Maska opcija da ne prodaje bila jeziva, morao bi odnekud da izvuče 15 milijardi dolara, a ni kolega Džef Bezos ne bi imao da mu uleti s kešom, da premosti. Ko je hteo da mu napakosti glasao je da čuva akcije pa da vidimo šta će da se desi.

Za ovu rubriku interesantan je ovaj eksperiment direktne komunikacije najbogatijeg čoveka na svetu sa građanima iz celog sveta koji ga prate. Naoko im je prepustio da donesu odluku, svaki klik u anketi imao je vrednost od 6000 dolara ili čak 10.500 dolara ako računamo samo one koji su prevagnuli, koliko se dobije kada se 21 milijarda podeli sa brojem od 3,5 miliona "glasača", koliko je učestvovalo. Glasanje je bilo potpuno netransparentno u smislu bilo kakve kontrole, ali je krajnji rezultat vrlo precizan, nema nevažećih jer ta opcija nije ni postojala.

Tako da sociolozima i ostalima ostaje da istraže da li su Tviter glasanja dovoljno demokratska kada broj glasača pređe neku kritičnu granicu ili je to i dalje obična manipulacija podstaknuta prethodnom medijskom kampanjom. Svakako ne treba potceniti ono što osećamo mi koji smo u anketi učestvovali. Kao da smo na trenutak bili Ilon Mask, čak i više od toga, neko ko njemu naređuje. Baš kao što bi birač trebalo da se oseća na pravim izborima.