Vreme
VREME 638, 27. mart 2003. / MERIDIJANI

Meridijani

Grozni: Uspeo referendum

Prošle nedelje, tačno u 18 časova, zatvorena su glasačka mesta na referendumu u Čečeniji. Već su prvi podaci pokazali da je odziv glašača bio 79,63 odsto, pa se referendum smatra uspelim. Prema podacima Izborne komisije Čečenije, na referendum je izašli više od 450.000 stanovnika. Šef ruske Centralne izborne komisije Aleksandar Vešnjakov saopštio je da je aktivnost glasača bila visoka, čak "veća nego na izborima za predsednika Rusije 2000. godine". On je ocenio da je referendum održan u "slobodnoj i otvorenoj atmosferi, bez protesta" i da izborna komisija nije dobila nikakve primedbe. Posmatrači Zajednice Nezavisnih Država ocenili su da je referendum održan u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i da je legitiman, izjavio je u Groznom izvršni sekretar ZND Jurij Jarov. Posmatrači su zabeležili "neke nedostatke u proceduri glasanja, ali su oni u većini slučajeva bili tehničke prirode i komisije su ih otklanjale. Oni nisu imali suštinski uticaj na izbornu volju glasača", kazao je Jarov. Predstavnik male grupe posmatrača OEBS-a Hrair Baljan rekao je da su članovi izbornih komisija u Čečeniji "herojski" odradili posao. Govoreći na savetovanju međunarodnih posmatrača, on je kazao da su birači "pošli na glasanje, uprkos fizičkim pretnjama" ekstremista. Baljan je kazao da će referendum uspeti"ukoliko započne proces političkog rešavanja situacije u Čečeniji, koji će dovesti do vladavine prava i zakona".

Istanbul: Nova vlada

Sa 350 glasova vladajuće Partije pravde i napretka (AKP) i uz protivljenje 161 poslanika opozicione Republikanske narodne partije, 59. turska vlada novog premijera Redžepa Taipa Erdogana dobila je prošle subote poverenje parlamenta.

Glasanje o kabinetu i programu nove vlade proteklo je u senci najnovijih događaja u Iraku i insistiranja Turske kod strateškog partnera u Vašingtonu da se dobije saglasnost za ulazak njene vojske u severni Irak. Nakon dozvole Amerikancima da njihovi avioni koriste vazdušni prostor Turske za letove prema Iraku, Ankara se ne odriče namere da uđe u severni Irak gde, kako tvrdi, namerava da formira zaštitni pojas za zaustavljanje talasa izbeglica koji se iz ove zemlje očekuje u pravcu Turske. Međutim, želje Turske se još uvek ne poklapaju s procenama ratnih planera iz Pentagona koji otvoreno zaziru od turske vojske u regionu, ali i diplomatski poručuju da koalicione snage "nemaju potrebe u ovom trenutku za prisustvom turske vojske u severnom Iraku". Nasuprot tome, Ankara i dalje ponavlja da će, ukoliko to budu zahtevali turski nacionalni interesi, ući u region. Međutim, dodatnu konfuziju u vezi s ovim pitanjem prouzrokovala je i izjava turskog premijera Erdogana za časopis "Njusvik", kojoj je u Turskoj dat veliki publicitet, da su SAD, navodno, dale saglasnost za ulazak turske vojske približno 20 kilometara u Irak, ali i izjava generalnog sekretara Džordža Robertsona da Turska ne treba da ulazi u Irak. Očekuje se rasplet ovog pitanja, koje iz časa u čas sve više zaokuplja tursku javnost, ali predstavlja i izvor zategnutosti na relaciji Ankara – Vašington.

Budžumbura: Brodolom

Najmanje 150 osoba udavilo se ovog vikenda kada je prepun brod sa oko 200 putnika potonuo u jezeru Tanganjika, saopšteno je u utorak u Burundiju. "Brod je potonuo posle jakog naleta vetra. Udavilo se 150 putnika dok je 39 izvučeno iz vode", rekao je direktor luke Uvira Amongi Ngombe. "Brod je iz Kalemie krenuo za Uviru na severu. Bio je prepunjen kada je doplovio do Njanza Laka u južnom Burundiju", izjavio je on. Ngombe je dodao da su svi nastradali državljani Konga.

Moskva: Lezbijke na Evroviziji

Ruske vlasti zatražile su od megapopularnog "lezbo-pop" dua da se takmiči na Pesmi Evrovizije i donese Rusiji prvu pobedu na tom panevropskom kič-nadmetanju.

Julija Volkova i Lena Katina, članice ruskog dueta t.A.T.U. , bez oklevanja prihvatile su ulogu ruskih predstavnica na Evroviziji. Ruski portparol za Evroviziju Elena Arhipova izjavila je da su one dobre predstavnice moderne Rusije. I pre početka takmičenja, koje će se održati 24. maja, ruske devojke napravile su skandal rugajući se nemačkoj predstavnici, 39-godišnjoj pevačici Lou, koju su nazvale "starom kravetinom". Lena je za Lou rekla: "Izgleda kao da je u životu potrošila više muškaraca nego mi boca votke. Mi bismo je izgurale iz kreveta. U Rusiji se brinemo za naše slepe i stare, ali ih ne šaljemo na takmičenje za Pesmu evrovizije, kao što to rade Nemci." Devojke su za Evroviziju pripremile novu pesmu: Ne ver, ne bojsia (Nema vere, nema verovanja) i obećavaju da će šokirati sudije svojom novom plesnom tačkom koja će da bude još "toplija" nego što to podrazumeva njihov uobičajeni stageshow s dodirivanjem i ljubljenjem. "Niko nas se ne treba bojati, ali mi ćemo pobediti na Evroviziji", kaže Julija, a Lena dodaje: "Želele smo to da napravimo jer smo dušom i telom Ruskinje. Želimo svojom seksi-predstavom da zasenimo sve što je bilo pre nas." Ovaj duet je prvi ruski pop sastav koji je prodao više od milion "nosača" zvuka na zapadnom tržištu. Pojedini kritičari nazivaju ih devojčicama koje na svojim koncertima okupljaju napaljene pedofile, dok lezbijke i feministkinje smatraju da je reč o dobro osmišljenom marketinškom potezu za zgrtanje profita.

Priredio: D. Konjikušić