Vreme
VREME 686, 26. februar 2004. / VREME

Specijalni sud:
Bes i opstrukcija

Na šta su sve spremni optuženi da bi stekli status saradnika svedoka
Image
SPECIJALNA PAŽNJA I SPECIJALNO OBEZBEĐENJE: Ispred vrata suda

Besan zato što specijalni tužilac nije hteo da ga predloži za svedoka saradnika i time ga oslobodi optužbe da je učestvovao u ubistvu Ivana Stambolića i za pokušaj likvidacije Vuka Draškovića u Budvi, nekadašnji pripadnik JSO-a Nenad Ilić (27) "detonirao" se u ponedeljak pred sudskim većem i žustro izgovorio niz optužbi na račun predsednika veća, sudije Dragoljuba Albijanića, tražeći njegovo izuzeće. Uzgred, i izuzeće predsednika Okružnog suda u Beogradu Radoslava Baćevića. Međutim, optužbe, po svoj prilici besmislene, bile su "utemeljene" na rekla-kazala informacijama koje je Ilić sakupio od pritvorenika tokom boravka u Okružnom zatvoru. Tako je, na primer, saznao šta su "na nekom koktelu" razgovarali ministar pravde Vladan Batić i Radoslav Baćević napominjući da je tom prilikom bio prisutan i Veselin Šljivančanin. Navodno je Šljivančanin prisustvovao nekim razgovorima, odnosno dogovoru i ulaženju u dilove ministra Dušana Mihajlovića i sudije Baćevića. Stekao se utisak da je govorio sve što mu je u tim trenucima padalo na pamet, ogorčen što se ipak našao u ulozi optuženog, a ne svedoka saradnika.

Sudija Albijanić je objasnio da Ilićeve priče nemaju nikakve veze s njim i da će o zahtevu optuženog za izuzeće odlučivati Vrhovni sud Srbije već sutradan. Nastavak procesa zakazao je za sredu 25. februara. U ovom suđenju optuženi su Milorad Luković Legija (u odsustvu), bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, kao i pripadnici ove rasformirane jedinice: Branko Berček, Leonid Milivojević, Duško Maričić, Nenad Ilić i Nenad Vujošević. Inače, pre suđenja sudija Albijanić je saopštio da je iz zatvorske bolnice dobio obaveštenje da šestooptuženi pripadnik JSO-a Leonid Milivojević Leo ne može da prisustvuje suđenju, te je zamenik specijalnog tužioca predložio, a sudsko veće prihvatilo da se postupak protiv Milivojevića razdvoji i naložilo da se još jednom obavi neuropsihijatrijsko veštačenje Leonida Milivojevića.

Istog dana u drugoj sudnici Specijalnog suda tekao je proces protiv 48 pripadnika kriminalne organizacije Firma iz Novog Sada, što je do sad najveća grupa optuženih za organizovani kriminal. I on je okončan prekidom. Naime, Miladinu Suvajdžiću zvanom Đura Mutavi nije došao branilac, pa je suđenje tog dana bilo prekinuto. Mutavi je tobože bio iznenađen nedolaskom branioca, a reč je bez sumnje bila o providnoj montaži. Zapravo, Miladin Suvajdžić je veoma dragocen svedok saradnik, ali samo u procesu protiv optuženih za ubistvo premijera Đinđića, dok u pomenutoj grupi okrivljenih (Firma) za rasturanje narkotika u Vojvodini, Mutavi kao jedan od glavnih aktera ima status optuženog. Budući da nije glup, shvatio je da za krivična dela koja mu se stavljaju na teret, četiri ukupno, može da dobije najviše 15 godina zatvora. U istražnom postupku krivicu je, naravno, priznao i sve detaljno i ubedljivo izneo računajući da će i u ovom procesu biti svedok saradnik. I šta sad da radi? Čak i da dobije pet godina, ipak je to robija na koju nije računao. Nedolazak advokata upućuje na zaključak da je Miladin Suvajdžić na neki način pokušavao da uceni tužioca, tako što bi pred sudom porekao ono što je govorio u istrazi, navodno zbog pritiska i ko zna čega, ne bi li dobio status svedoka saradnika. Kad je Suvajdžića predsednik krivičnog veća sudija Dušan Vojinović zapitao zašto nije došao njegov branilac, advokat Sava Nedić, ovaj je odgovorio da ne zna. Iz publike se nakon toga čulo: nije namerno došao. Bilo je više nego izvesno da je i publika prozrela Suvajdžićevu igru. Posebno advokati optuženih koje Suvajdžić svojim iskazom tereti. Branilac Dimitrija Stankovića, advokat Vladimir Horovic, zatražio je da se definiše status Đure Mutavog: da li je on svedok saradnik ili optuženi, na šta je zamenik specijalnog tužioca prilično zbunjeno odgovorio da Đura Mutavi u optužnici ima status optuženog. Već sutradan je bilo sve jasno: zamenik specijalnog tužioca Dimitrije Popić zatražio je u nastavku suđenja pripadnicima kriminalne grupe iz Novog Sada da dvojica optuženih – Miladin Suvajdžić i Saša Petrović – dobiju status svedoka saradnika u tom procesu. Nakon toga je više advokata odbrane ocenilo da su tim predlogom Suvajdžić i Petrović ucenjeni da svedoče kako im je tužilac naložio, te su zatražili izuzeće Popića i specijalnog tužioca Jovana Prijića. Potom je pretres prekinut, a o pomenutom predlogu će odlučivati krivično veće Specijalnog suda.

Jovan Dulović




Borba za tržište

U optužnici protiv pripadnika kriminalne organizacije Firma piše da su oni od 1999. do marta 2003. godine od Dušana Spasojevića, vođe zemunskog klana, neovlašćeno nabavljali heroin radi dalje preprodaje. Navodno su kilogram heroina plaćali od 40.000 do 50.000 maraka. Međutim, ubrzo je nastala borba za tržište, odnosno došlo je do sukoba, često oružanog, između trgovaca drogom iz Firme i srodne im "veterničke ekipe" takođe iz Novog Sada, koja se bavila istim poslom pod rukovodstvom Nenada Opačića. Kolika je bila zavađenost narko-dilera, pokazalo se i na suđenju u Novom Sadu kad je Opačić, u svojstvu optuženog, zašiljenom četkicom za zube napao Mutavog u sudnici i lakše ga povredio. Samo zbog tog čina dobio je osam godina zatvora.