Vreme
VREME 696, 6. maj 2004. / MERIDIJANI

Meridijani

Nju Delhi: Izbori, mačete i kamenje

Image

Sedamnaest osoba je povređeno u tuči članova dveju vodećih stranaka u Indiji, prošlog utorka uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u svih sedam indijskih država. Tuča, u kojoj su korišćeni noževi, mačete i kameni blokovi, izbila je između članova stranke Baratija džanata, premijera Atala Biharija Vadžpajija i Kongresne partije. Pristalice su se sukobile u dva sela u Madža Pradeš, jednoj od država gde građani biraju 83 od 543 poslanika indijskog parlamenta. Izbori u Indiji, koji su održavaju u pet faza, biće okončani 10. maja, a prebrojavanje glasova uslediće tri dana potom. Koalicija premijera Vadžpajija izašla je na izbore sa boljim izgledima zbog velikog privrednog rasta i premijerove mirovne inicijative sa Pakistanom. Prema istraživanjima javnog mnjenja, vladajuća koalicija ima prednost u odnosu na Kongresnu stranku, ali neće moći da računa na većinu u parlamentu. U okršaju u Čindvari, 700 kilometara južno od prestonice Nju Delhi, ranjeno je 13 aktivista Kongresne stranke i dvoje iz Baratija džanata, koji su u bolnicu prebačeni sa ozbiljnim povredama. Za sada još nije poznato šta je izazvalo tuču, mada su slučajevi nasilja uobičajeni u Indiji u izbornom periodu. Tokom izbornog procesa ove godine poginulo je 36 osoba, znatno manje nego pre pet godina, kada je tokom opštih izbora nastradalo 100 lica. Ankete po izlasku sa birališta nakon prva tri kruga izbora u aprilu neočekivano su pokazale da će vladajuća koalicija Nacionalni demokratski savez osvojiti manje poslaničkih mesta nego što se očekivalo. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja jedne indijske televizije, ta koalicija će posle četvrtog kruga izbora moći da računa na 245 do 265 poslaničkih mesta. Nacionalni demokratski savez imao bi u tom slučaju najviše mesta, ali ne i 272 poslanika koliko je potrebno za većinu u parlamentu, tako da će verovatno morati da zatraži podršku od još nekih manjih stranaka. Kongresna stranka bi, prema tim procenama, trebalo da osvoji između 180 i 200 poslaničkih mesta u Lok sabi, donjem domu parlamenta. Na 108.583 birališta u državama Arunčal Pradeš, Bihar, Džamu-Kašmir, Madža Pradeš, Nagaland, Radžastan i Utar Pradeš pravo glasa moći će da iskoristi više od 107 miliona glasača.

Dablin: Doručak u čast Leopolda Bluma

Obožavaoci Džejmsa Džojsa obeležiće stogodišnjicu dana u kojem se dešava radnja romana Uliks i to podelom besplatnog doručka za 10.000 ljudi. Organizatori festivala "RiDžojs Dablin 2004", posvećenog Džojsovom modernističkom klasiku, podeliće u Dablinu doručak u kojem će biti 25.000 svinjskih kobasica, 20.000 svinjskih bubrega i 12.500 kriški slanine. Posetioci istorijske ulice O'Konel 16. juna moći će da uživaju i u 20.000 krvavica, 15.000 kifli, 10.000 paradajza i 500 kilograma putera. "Na tu ideju sam došla pre tri godine i svi su mi rekli da je glupa. Zato sam oduševljena što se ostvarila", rekla je direktorka Centra "Džejms Džojs" u Dablinu Meri Kler Svini. Doručak za hiljade ljudi podsetiće na obrok u kojem je uživao junak čuvenog Džojsovog roman Leopold Blum, koji se prošetao po Dablinu 16. juna 1904 – datum koji je u književnu legendu ušao kao "Blumov dan" i postao godišnji povod za slavlje u Irskoj. U knjizi, Blum se divi "sjajnim linijama" kobasica u mesari, a kasnije žvaće "mekano meso" svinjskog bubrega. Radi lakše organizacije, doručak će biti poslužen u nedelju 13. juna, kada će glavnu ulicu u Dablinu zauzeti više od 50 kuvara. Goste će zabavljati i ulično pozorište i muzičari koji će izvoditi pesme s početka XX veka. "Ako niste pročitali knjigu, ovo je pravi način da se uživite u zvucima grada iz 1904", rekla je Meri Kler Svini, koja očekuje da će festival, koji traje do 31. avgusta, posetiti velik broj ljudi.

Lahor: Tužba protiv Makedonije

Rođaci pakistanskih ilegalnih imigranata, koje je pre dve godine likvidirala makedonska policija, najavili su prošlog vikenda da će tražiti odštetu, pošto su vlasti u Skoplju priznale krivicu. Šest Pakistanaca, starih između 22 i 29 godina, ubijeno je u martu 2002. godine na periferiji Skoplja. Oni su, kako su tada saopštile makedonske vlasti, čekali policijsku patrolu u zasedi i planirali napade na strane ambasade. Asnar Barni, pravnik i šef organizacije koja je vodila kampanju u ime porodica žrtava, izjavio je da će podneti tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu, sa odštetnim zahtevom od ukupno 12 miliona dolara – dva miliona po žrtvi. Makedonska policija je saopštila da je ubijeno sedam Pakistanaca, ali Barni kaže da je jedna od žrtava državljanin Indije. Pakistanci su, kako se sada saznaje, ubijeni u izrežiranom incidentu, nedaleko od američke ambasade u Skoplju. U vrhu makedonske policije izmišljena je verzija da se radi o teroristima, obučavanim u Pakistanu, koji su planirali da napadnu američke i evropske ciljeve. "Radilo se samo o ekonomskim migrantima koji su ilegalno prolazili kroz Makedoniju na putu za zapadnu Evropu", rekao je Barli. Bivši ministar makedonske policije Ljube Boškovski optužen je da je naredio tu likvidaciju. Makedonija je bila zainteresovana za američku političku i privrednu podršku i ovom likvidacijom je želela da u očima SAD stekne ugled borca protiv terorizma, prenele su neke američke agencije.

Priredio: D. Konjikušić