Vreme
VREME 735, 3. februar 2005. / VREME

Bogoljub i drugi Karići:
Dinastija iz šerbeta s hlebom

Mnogo više od Pulicerove nagrade zaslužio bi novinar kome bi pošlo za rukom da objasni kako je zapravo nastala dinastija Karić. Mnogi su pokušavali, mnogi su mahali raznoraznim papirima, ali se svaki od tih pokušaja završavao na pola puta. Zahvaljujući tome, posle četvrt veka njihovog puta ka uspehu, Karići su zapravo enigma čak i za one koji se njima ozbiljno bave. Uspeh Bogoljuba Karića na poslednjim predsedničkim izborima i rast broja pristalica njegovog Pokreta Snaga Srbije samo su poslednje u nizu činjenica koje potvrđuju jedno: da je Bogoljub, sa sve svojom braćom i familijom, uvek spreman samo na uspeh. U tom smislu, gotovo upozoravajuće zvuči već pomalo zaboravljena priča koju je zabeležio Slava Đukić, a koja se ticala jednog davnog razgovora između Slobodana Miloševića i Bogoljuba Karića. "Slobodan: 'Bogi, moram da razmišljam kome ostavljam Srbiju. Ti bi mogao da me zameniš na predsedničkom mestu.' Bogoljub: 'Mogu, ali tek 2005. godine'. Slobodan: 'Zašto tek tada?' Bogoljub: 'Tada ću imati 50 godina i zaokružiću svoju ekonomsku imperiju.’" Februar je 2005, u udarnim vestima ponavlja se kako će Pokret Snaga Srbije uskoro postati parlamentarna stranka, a imperija, uprkos likvidaciji Astra banke, problemima s Mobtelom i stalnim podsećanjem na Karićevo ekstraprofiterstvo, nije nimalo daleko od "zaokruživanja". Što se porodične imperije tiče, ona nije ni dovođena u pitanje. Čeka se još samo serija ili knjiga o putešestvijima siromašne braće iz Peći
Image
KANDIDAT I SALATA: Bogoljub Karić

Svi mitovi o Karićima slažu se u jednom: počeli su kao siromašna deca, osuđena da žive na šerbetu i hlebu i da muziciraju na svadbama i kafanskim slavljima. Sve posle toga još uvek je otvoreno za raspravu... Po zvaničnoj verziji, uz sviranje u porodičnom orkestru Plave zvezde (Dragomir je jednom ispričao da je naziv inspirisan "nebom iznad Peći"), Sreten i Bogoljub otvorili su servis precizne mehanike Tehničar, dok je Zoran registrovao fotografsku radnju. Ipak, kako su pre svega zahvaljujući muziciranju uspeli da nešto i prištede, u garaži su 20. januara 1979. pustili u rad radionicu "čiji se mašinski park sastojao od dva polovna struga i jedne mašine za sito-štampu". Prema istoj toj zvaničnoj verziji, firma je registrovana kao Kosovouniverzum, a ostatak puta ka uspehu već je istorija.

Nezvanična verzija, međutim, precizira da su braća krajem sedamdesetih zapravo otvorila radionicu za "izradu motika, ašova i plugova" i da se Bogoljub već tada nametnuo kao mozak čitave operacije i "predsednik Kompanije". Slava Đukić je zabeležio da su Karići pravi proboj zabeležili praveći reklamnu turističku publikaciju o selu Orahovac – sekretaru tamošnjeg opštinskog komiteta dopalo se što su braća na naslovnoj strani tog izdanja objavila baš njegovu fotografiju. Put ih je, prema toj verziji, dalje vodio do Mahmuta Bakalija, a kasnije i do Slobodana Miloševića. Bezbrojne su teze o tome kako je Milošević zapravo pomogao Karićima, a kako oni njemu, ali su Karići do dana današnjeg ostali uporni u tvrdnji da su bili "dobri sa svima", kao i da, kako je to Bogoljub formulisao, "vlast može svakoga da savije, kao prase u plehu, i da ga ispeče u furuni". U furuni ili bez nje, Karići su famozne "godine raspleta" završili s milionima kojima se pravi broj ne zna, s firmama koje se bave svim zamislivim i nezamislivim delatnostima, s imovinom na svim stranama sveta. Od Peći i šerbeta sa hlebom, pa do te tačke, put je verovatno bio više nego živopisan.

ŠTA DANAS IMAJU?

Nabrajanje firmi koje posluju u okviru BK grupacije zahtevalo bi previše mesta i vremena, ali je osnovno to da se Karići danas bave telekomunikacijama, građevinarstvom, finansijama, obrazovanjem, medijima, trgovinom i agrobiznisom. U Srbiji su najpoznatiji po mobilnoj telefoniji, uspešnoj TV kući i prvom privatnom univerzitetu sa pet fakulteta i više instituta.

O konkretnim ciframa samo se nagađa, ali imajući u vidu oblasti kojima se bave, kao i činjenicu da su zahvaljujući dobrim odnosima s Miloševićem u mnogim stvarima bili prvi, jasno je da se radi o desetinama miliona.

GDE ŽIVE?

Uprkos bezbrojnim pričama o zamkovima u Engleskoj i silnim nekretninama po ostalim delovima sveta, jedine zvanično potvrđene adrese porodice Karić jesu ovdašnje. Poznato je, naime, da Bogoljub Karić ima kuću u Tolstojevoj 31 i da je onomad bio prvi komšija bračnog para Milošević–Marković i Dobrice Ćosića (iz tog vremena, bar se tako priča, potiče i inicijativa da se sruše zidovi između tri vile: "Možemo da izgradimo bazen, da se deca kupaju", navodno je predložio Bogoljub Karić). Njegov sin Nebojša zauzeo je vilu u Užičkoj 35 koja je 1999. bila i predmet pravog umetničkog spora: oslikavanje 75 kvadratnih metara plafona je od strane Karića, a posle i od jednog salona likovne umetnosti ocenjeno kao "diletantsko", pa je čitava stvar završila na sudu. Iako je u nekim intervjuima tvrdio da, kada dođe u Beograd, živi u taštinoj kući na Bežanijskoj kosi, Dragomir Karić poseduje vilu u Užičkoj 17a, dok je u neposrednom komšiluku, u Užičkoj 27, smešten Sretenov sin Stefan. Rekorder po broju kvadrata ipak je Zoran Karić, koji ima kuću od 2200 metara kvadratnih u ulici Generala Vasića 7. Osim toga, Karići u Bulevaru mira poseduju i Vilu "Jelena" koja je tokom poslednjih nekoliko godina postala stecište svih porodičnih, ali i estradnih promocija i proslava. Uz sve navedene, kao vlasništvo porodice Karić pominju se i vile u Užičkoj 8, Užičkoj 23 i Užičkoj 33, a ukupan broj dedinjskih rezidencija najčešće se procenjuje na "sedam do devet".

Dve kuće Karići imaju i u selu Orašac (u jednoj trenutno žive Janićije i Danica Karić, dok u drugu tokom vikenda svraća Sreten); u međuvremenu, održavanje je prepušteno porodici izbegloj iz Peći kojoj je ustupljen stan u okviru kuće. Letnja rezidencija Karića je u Tivtu, gde poseduju veliku kuću "već trideset godina". Što se tiče rodne Peći, tamo su, bar prema rečima Janićija Karića, ostavili deset kuća – u neke su se uselile "komšije Albanci koji ih čuvaju", a u neke "naši bivši radnici Albanci koji su ostali bez kuća".

Ima, međutim, i Karića koji žive na "tuđoj" teritoriji: Goran Karić sa suprugom Ivanom stanuje u senjačkoj vili koju su im kao svadbeni dar poklonili Ivanini roditelji (takođe jako bogati Miškovići), dok Jugoslav Karić sa verenicom Elenom Mijatović i njenim sinovima živi u Eleninom stanu na Dorćolu.

ZANIMANjA I FUNKCIJE

Iako najmlađi sin Janićija i Danice, Bogoljub Karić je zapravo glava kuće i kao takav predsednik ili direktor svega što Karići poseduju – u zvaničnoj biografiji navodi se da je osnivač porodične fabrike "Braća Karić", osnivač prvog privatnog univerziteta u Srbiji, ali i u Ruskoj Federaciji. Navodi se takođe da je stvorio "jednu od najvećih privatnih međunarodnih grupacija u jugoistočnom delu Evrope poznatu pod nazivom Astra grupa", da je osnivač Karić fondacije i Udruženja industrijalaca i preduzetnika SCG. Trenutno, najpoznatiji je kao osnivač i predsednik Pokreta Snaga Srbije.

Najstariji brat Sreten ima funkcije generalnog direktora Mobtela, potpredsednika Udruženja industrijalaca i preduzetnika, kao i funkciju predsednika Astra grupe i potpredsednika sektora za osiguranje i imovinu u toj kompaniji. Osim što se u zvaničnim biografijama navodi da je akademik, Dragomir Karić suosnivač i potpredsednik Astra grupe za istočnu Evropu i Rusiju, a bio je predsednik Agro Karić banke u Moskvi i "građevinskog giganta koji je izgradio izuzetno velik broj stambenih i poslovnih objekata širom Ruske Federacije". Brat Dragomir takođe je potpredsednik Grupacije BK, zamenik predsednika Pokreta Snaga Srbije i odnedavno poslanik u Skupštini Beograda (pričalo se onomad čak i da je "počasni konzul Kazahstana u Kanadi"). Nekadašnji fotograf i karatista Zoran Karić je potpredsednik Astra grupe zadužen za Zapadnu Evropu sa sedištima u Beču, Cirihu i Londonu, a posebno je "zaslužan za razvoj poslovnih aktivnosti u oblasti telekomunikacija u svojoj zemlji".

Što se tiče jedine sestre, Olivere Karić-Nedeljković, najpoznatija je kao direktor Femili turista (turistički deo Astra grupe), ali i kao član Upravnog odbora Karić fondacije. U zvaničnoj biografiji navodi se da je jedan od osnivača BK Telekoma i da je na Univerzitetu BK "inicijator i organizator posebnih specijalističkih seminara i kurseva za strane jezike, glumu, slikarstvo i fotografiju".

TRADICIONALNE SNAJKE

"Rekao sam snajama da me sačekaju vedre i nasmejane kada dođem kući, a ja ću na poslu ostaviti sve probleme i neraspoloženje. Šalio sam se s njima, a i one sa mnom, pa je u kući uvek bilo veselo. Znalo se po rasporedu da ponedeljkom jedna kuva, druga pere, treća čisti, a četvrta je slobodna da se posveti sebi. Svaka je nasmejana dočekivala goste. Jedino im nisam dozvoljavao da u kući zapale cigarete, jer ni ja ni žena nismo pušili." Kad bi se do kraja verovalo ovim rečima Janićija Karića, reklo bi se da su Karićeve snajke jedna jako patrijarhalna grupacija. No, čini se da su deda-Janićijeve reči ipak nešto što se odnosi na daleku prošlost: iako po sopstvenom priznanju "tradicionalno vaspitane", supruge braće Karić su sve odreda vrlo aktivne u porodičnom biznisu i vrlo emancipovane u javnosti. Najviše pažnje, naravno, privlači Bogoljubova supruga Milanka (od milja: Mara). Predsednik Karić fondacije, stalna pratilja na muževljevim političkim promocijama i nezaobilazni deo okupljanja gradskog džet-seta, Milanka je uspela da snimi čak i CD "Bistrica" sa izvornim pesmama, kao i spotove za sve pesme. Iako izuzetno aktivna, javno istupa uglavnom samo kao predsednik Fondacije: jedan od retkih izuzetaka je prilika u kojoj je ispričala kako joj je Bogi, kad ga je upoznala, ličio na Džimija Hendriksa.

Nešto manje poznata je Dragomirova supruga Hafa, koja bi se u inače živopisnoj galeriji renesansnih likova dinastije Karić mogla smatrati "najrenesansnijom". Hafa je, naime, član UO-a Karić fondacije, predsednik Fondacije u Londonu i Moskvi, osnivač Međunarodnog univerziteta biznisa i upravljanja u Moskvi i "patron lanca Karić internacionalnih pijanističkih takmičenja". Pored toga, u tržnom centru Piramida otvorila je kozmetički salon Vodolija, koji bi trebalo da bude prvi u nizu od 17 salona koji su u planu. Sve to nije je sprečilo da takođe snimi CD sa sevdalinkama i starim pesmama, kao i da na predizbornoj predsedničkoj promociji Bogoljuba Karića ispred Savezne skupštine otpeva pesmu "Kosovo".

Sretenova supruga Slavica član je Saveta fakulteta za menadžment BK, član UO-a Karić fondacije i osnivač i rukovodilac te Fondacije u Nikoziji na Kipru. Zoranova supruga Marjana takođe je član UO-a Karić fondacije, ali je mnogo poznatija kao rukovodilac izdavačke kuće "Jefimija", kao pisac knjige Kosovsko-metohijska trpeza i kao dizajner tekstila: po rečima članova familije, svuda u svetu pažnju je privukao njen dezen na svili pod nazivom Kosovski boj.

Inače, sve snajke ušle su u porodicu još dok Karići nisu bili to što danas jesu: Dragomir je čak pričao da njemu, kao učitelju po obrazovanju a muzikantu po opredeljenju, Hafin otac (derviš, ugledni sudija i predsednik opštine Livno) nije baš mnogo verovao.

POTOMCI

Deca sve četvorice braće Karić i njihove sestre Olivere su bez izuzetka školovana u najuglednijim evropskim školama i skoro sva su zaposlena u sistemu porodičnih kompanija.

Image
LIŠĆE...: Snajke Jelena...

Sretenov sin Goran je direktor marketinga i prodaje Mobtela, ćerka Gordana je direktor PR službe BK Telekoma (ali još uvek studira medije i komunikacije u Londonu), dok je sin Bojan izvršni direktor Astra Simita. Dragomirov sin Jugoslav je direktor prodaje Astra Simit Tela, lanca maloprodajnih objekata u kojima se nude mobilni telefoni i oprema, a koji postoje u Beogradu, Londonu i Moskvi. Ćerka Danijela je profesionalni pijanista, ali je ovdašnjoj javnosti poznata kao članica dueta D&D gde muzicira s Bogoljubovom ćerkom Danicom. Sin Saša živi u Americi i sa svojom brojnom porodicom potpuno je van javnog života, dok je sin Simon raritet među Karićima. Za razliku od ostalih potomaka, on se u Srbiji retko pojavljuje, živi uglavnom "na liniji Toronto–Majami", a pominje se da je "angažovan u filmskoj i muzičkoj industriji". Inače, Simon je svom prezimenu dodao jedno plemićko "de", s kojim se onomad pojavio na Kopaoniku bezuspešno se udvarajući Svetlani Ražnatović.

Image
...i Elena

Što se Zoranove dece tiče, najpoznatija je Ana, koja je 1999. uspela da postane mis Jugoslavije i koja je u Londonu završila internacionalni menadžment sa nemačkim i italijanskim jezikom. Po sopstvenim rečima, Ana sa sestrom Jefimijom u Velikoj Britaniji poseduje uvozno-izvoznu firmu za telekomunikacionu opremu, što ne isključuje mogućnost da uskoro bude više angažovana u porodičnom biznisu. Već pomenuta Jefimija je inače član Saveta fakulteta za menadžment, brat Vladan je zaposlen u BK grupi, a Dušan je još mlad za tako nešto.

U javnosti su najmanje prisutna deca Bogoljuba i Milanke Karić – poznato je jedino da je sin Nebojša izvršni producent projekta Idol na BK TV-u i da je ćerka Danica članica dueta D&D. O Oliverinoj deci zna se jedino da se školuju u inostranstvu.

ŽENE I NEMIRNA BRAĆA

Image
...I KORENJE: Danica i Janićije Karić

Uz priče o profitu, ekstraprofitu i prijateljstvu sa Slobodanom Miloševićem, na top-listi stvari koje nerviraju Bogoljuba Karića sasvim sigurno bi se našle i priče o izabranicama Karićevih potomaka. U tom smislu, davnih dana je Sretenov sin Goran kratkim brakom sa beogradskom manekenkom Loreanom Simić Karićima na vrat navukao sve moguće i nemoguće tabloide. Taj problem nije rešen čak ni pošto se Goran konačno smirio sa naslednicom dinastije Mišković, Ivanom. Palicu zavodnika nepoželjnih žena posle njega su preuzeli najpre Dragomirov sin Jugoslav, a zatim i drugi Sretenov sin Bojan. Jugoslav je još pre nekoliko godina ušao u vezu sa osam godina starijom Elenom Mijatović, koja iza sebe ima dva braka i troje dece. Iako je ova veza, zahvaljujući preskupim rođendanskim poklonima i javnim iskazima ljubavi, odavno omiljena tema tabloida, Karići se još nisu pomirili sa sudbinom. Dok je Jugoslav ponosno pričao o tome da se njegova majka Hafa i Elena divno druže, sve je postalo jasno izostankom ovog para sa proslave Bogoljubovog pedesetog rođendana: navodno, poziv je bio upućen samo Jugoslavu, a on bez Elene nije želeo da se pojavi. S druge strane, svojevrstan šok bila je i prošlogodišnja ženidba Bojana Karića s Jelenom Karleušom. Karići su zvaničnu snajku ovog puta nekako morali da prihvate, ali je ostalo zabeleženo da je Bogoljub posle aukcione prodaje garderobe poznatih pevačica izjavio: "Kada je Bojan na aukciji otkupio gaćice svoje devojke Karleuše, morao sam da zbog tog skandala sazovem kućni savet."

U istoriju izjava koje se tiču problematičnih snajki ušao je i odgovor Bogoljuba Karića na pitanje kako se sa njima slaže: "Karleuša je moja snaha, poštujem je kao i sve druge. Za Elenu nisam znao da mi je snaha. Karići su inače nemirni, samo prezime im to govori, zbog čega na kupanju nikada nisu mogli da nose kratke gaće, već bermude." Malo posle toga, na isto pitanje dao je nešto opširnije objašnjenje: "Znate šta, Karići su brojna familija, i svaki naš član mora da se pridržava pravila! Sve naše žene se lepo slažu, ali Bojan i Jugoslav, koje smo školovali u inostranstvu, još nisu shvatili da moraju da poštuju tradicionalne porodične standarde. Oni i njihove izabranice nisu imali to iskustvo zadružnog života, pa su malo razmaženi, ali svoje žene moraće da ukrote i to zna se kako. U krevetu, alatkama koje im prezime daje! Ako nisu moćni u krevetu, biće izopšteni iz familije."

Kako bilo, poslednje vesti glase da se Elena i Jugoslav uskoro venčavaju, a da se Bojan i Karleuša uskoro razvode zbog nevestinog neverstva. O bermudama i alatkama za sada nema pomena.

VERNICI

Nezaobilazni deo sage o Karićima jeste i njihov odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom – poznati kao ktitori mnogih crkvenih zdanja izgrađenih tokom poslednje decenije, braća su pravi sledbenici tradicije započete još u Janićijevo vreme. Naime, rodonačelnik familije je trideset godina bio predsednik crkvenog odbora u Peći, dirigent i pevač crkvenog hora, a iz Partije je istupio pošto su drugovi bili skeptični spram njegove odluke da krsti svu decu. Da li zbog vere ili zbog sve većeg novčanog fonda, tek, Karići su vremenom postali bliski sa samim vrhom SPC-a: na porodičnoj slavi pojavljivao se i patrijarh lično, ruskom patrijarhu poklonili su luksuzni automobil (ovaj im se odužio poklonivši Mirjani Marković pozlaćenu ikonu svetog Nikole, njene krsne slave), a Bogoljub je bio i glavni organizator susreta patrijarha Pavla sa suprugom Slobodana Miloševića.

Istu metodologiju – koja je podrazumevala pozivanje na tradiciju i više nego bogate poklone – Karići su primenili i na druge strukture do kojih im je bilo stalo: kao počasne akademike ili bar "prijatelje kuće" priznale su ih mnoge svetske naučne institucije, a čak i uvek skeptičnim novinarima i umetnicima uspeli su da se dodvore dodeljujući im godišnju novčanu nagradu za posebne domete u njihovim oblastima.

U međuvremenu, zaokruživanje imperije bliži se kraju, a o načinu njenog nastanka retko se ko više i pita. Uostalom, to je i do sada bio zaludan posao.

Tamara Skrozza




Image