Vreme
VREME 736, 10. februar 2005. / MERIDIJANI

Meridijani

Adis Abeba: Mesec rastafarijanaca

Image

Hiljade rastafarijanaca okupilo se u glavnom gradu Etiopije gde se održao koncert povodom 60 godina od rođenja rege ikone Boba Marlija, koji su organizovale zajedno UN, fondacije "Bob Marli" i "Rita Marli" i Afrička unija. Koncertu u Adis Abebi prisustvovalo je oko 200.000 obožavalaca Boba Marlija iz celog sveta kojima su dobrodošlicu poželeli njegova majka Sedela Marli Buker, Marlijeva žena Rita i njegovih pet sinova. Na koncertima koji će uslediti nastupiće poznati pevači iz celog sveta: Lorin Hil, Anželik Kidžo, India Ejri, a održaće se i drugi muzički događaji, seminari, video-projekcije. Sav novac od ove manifestacije, koja će trajati mesec dana, namenjen je gladnima u Etiopiji... Zbog činjenice da se ove godine koncert u slavu Marlija preselio sa Jamajke u Etiopiju, koju je Marli smatralo "duhovnom domovinom", na ostrvu su počela govorkanja da će čak i posmrtni ostaci čuvenog rastafarijanca biti preneti u Etiopiju. S druge strane, organizatori se nadaju da će ovaj događaj ubuduće obeležavati i druge afričke zemlje s ciljem da se promoviše Afrička unija što je i sam autor činio za života, pevajući pesme Get Up Stand Up, Africa Unite i druge. Sam Bob Marli bio je obožavalac pokojnog etiopskog cara Hajla Selasija, osnivača rastafarijanskog pokreta u Africi kojeg je smatrao živim bogom. Poput drugih rastafarijanaca, verovao je da će jednog dana crni čovek postati krunisani kralj Afrike. Bob Marli umro je od raka u 36. godini u Majamiju.

Peking: Godina petla

Jedna petina čovečanstva na planeti ubrzano se sprema da dočeka novu lunarnu 4702. godinu – Godinu Petla. Naravno, reč je o Kinezima u Kini i van nje. Festival u Pekingu zvanično je počeo u sredu 9. februara, a već nekoliko dana pre toga u Pekingu je bio kolaps u saobraćaju, trgovini,... Zbog toga što je proslava kineske Nove godine turistička atrakcija koja privlači ljude iz celog sveta, vlasti u Pekingu povećale su broj letova, udvostručile broj vozova i drugih transportnih sredstava. Zvanična turistička organizacija iz Pekinga objavila je podatak da tokom novogodišnjeg festivala kroz Peking "procirkuliše" oko 12 miliona ljudi, a da će ih u odnosu na prošlu godinu biti 12,5 odsto više. Zbog opasnosti od sve brojnijih virusa (SARS, ptičji grip), medicinske ustanove preduzele su mere opreza – javni transport i terminali su dezinfikovani, a kompleti medicinske prve pomoći spremno čekaju turiste (vrlo verovatno i virusi). U drugim gradovima širom sveta, pripadnici kineske zajednice takođe spremaju novogodišnji festival, ali se bore sa drugim problemima: pripadnici Falungonga u Sidneju žale se da im je zabranjeno učešće u paradi zato što čelnici kineske zajednice ne žele "političke parole" protiv Kine tokom slavlja. Kineska Nova godina dočekuje se slično kao i u drugim delovima sveta: prvog dana sa familijom, drugog sa prijateljima, a trećeg dana udate žene imaju pravo da posete svoje roditelje.

Njujork: Velika "gej" jabuka

Nakon što je država Masačusets nedavno legalizovala brakove homoseksualaca, u američkoj javnosti se nagađalo da će Njujork biti sledeći. Prava homoseksualaca na slobodno venčavanje postala su pitanje koje svaki političar poteže uoči izbora. Gradonačelnik Njujorka, međutim, okleva... Iako se uveliko sprema zakonska regulativa koja će omogućiti homoseksualcima ostvarivanje prava na ljubav i brak, gradonačelnik Majkl Blumberg je rekao da će grad uložiti žalbu na sudsku presudu kojom se ukida zabrana gej-brakova, iako navodno podržava homoseksualce u nastojanju da ostvare svoja osnovna ljudska prava. Blumbergovi protivnici ga nazivaju "kukavicom", koja bi da se dodvori i jednoj i drugoj strani, dok ga katolički orijentisani protivnici optužuju da je "besprincipcijelan". Gradonačelnik je na nekoj večeri održao govor pred prisutnim gostima o tome kako "ljudi imaju pravo da se vole, da žive i da se venčavaju s kim god žele bez obzira na seksualnu orijentaciju", ali je upozorio na nuspojave odluke o priznavanju gej-brakova. Naime, gradonačelnik ne želi da se ponovi ono što se dešavalo u San Francisku, kada su sudovi godinu dana posle priznavanja brakova homoseksualaca bili pretrpani zahtevima za njihovo poništavanje. Senator Tom Djuen, između ostalog borac za prava homoseksualaca, takođe naziva Blumberga kukavicom i smatra da gradonačelnik ne bi trebalo da potpiše žalbu u ime grada. Rok za žalbu je 30 dana i u ovom trenutku je neizvesno da li će se Blumberg prikloniti konzervativnoj Americi ili liberalnom Njujorku, kojim predsedava.

Bern: Upad u konzulat

Motivi upada neidentifikovanih napadača na španski konzulat u švajcarskom glavnom gradu Bernu za sada su nepoznati, iako se pretpostavlja da je u pitanju pljačka. Tri naoružane osobe upale su u zgradu konzulata, udaljenu oko osam kilometara od ambasade Španije, zauzele objekat i više od pet sati držale taoce vezane, i na kraju su pobegle. Drama je počela oko 8 h izjutra kada je jedan od napadača udario vratara po glavi, a već oko 14 h, kada su pripadnici elitnog policijskog odreda švajcarske policije uleteli u zgradu, nije bilo nikoga. Taoci su nakon oslobađanja izjavili da su napadači bili naoružani noževima i puškama, kao i da su želeli da ukradu pasoše i pečate za vize čija cena na crnom tržištu iznosi između pet i šest hiljada evra. Napadači su, prema rečima talaca, pokušali da otvore sef i govorili su na francuskom jeziku. Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ne veruje da je upad povezan sa islamskim teroristima, istraga će utvditi šta se tu zapravo desilo. Naime, švajcarske vlasti su odlučile da isporuče španskim vlastima Muhameda Ačira, koji ima veze sa muslimanskim zatvorenicima u Španiji, a povodom istrage oko islamske organizacije Mučenici iz Maroka. S obzirom na to da nije saopšteno da li su taoci videli koje su nacionalnosti napadači, pretpostavlja se da su otmičari nosili maske.

Priredila: Biljana Vasić