Vreme
Lisica i ždral

Zasluge za narod

Osim brice koji mi po uzoru na Velju Ilića frizuru abdejtuje dvaput dnevno, ne puštajte nikog
Ljubomir Zivkov
piše:
Ljubomir
Živkov

Bodri anđelak za koga se Putin emotivno vezao kao Buš za Protića

Dobri anđeo sveta odlučio je da u Spomen-knjigu na Avali upiše onoliko reči koliko sadrži njegova nova titula dobijena od Mecena stoleća, tako njegova sretenjska reč i misao glase "Srbija je večna" – pesnički način da se ukaže na lošu beskonačnost.

Senzacionalno otkriće ministra za manjinska prava, komunalije i navodne ratne zločine

Dok se verao po krovu Jovankine vile, Rasim Ljajić je slučajno skrenuo pogled ka zgradi Vojno medicinske akademije i lupio se po čelu: ma da se general Mladić nije na VMA lečio pod lažnim imenom!? Kao mačka spustio se niz oluk (koji isto treba da se promeni) i zapucao na VMA, predradniku koji je kaskao za njim u hodu je naložio da krov i grejanje moraju biti gotovi za Međunarodni dan žena, ostavio ga na prijavnici a sam se zaključao u arhivi ove ugledne ustanove rekavši da osim brice koji mu po uzoru na Velju Ilića frizuru abdejtuje dvaput dnevno, ne puštaju nikog, i gle, neposrednim uvidom u bolesničke i otpusne liste otkrio je da se Mladić na VMA lečio i to u tri navrata, svaki put pod različitim imenom, jednom se prijavio kao Velikić Aleksandar (bio je sam u sobi i nije platio participaciju), druga dva mal ne rekoh partizanska imena su u zapečaćenoj koverti predata tužilaštvu Haškog tribunala čiji su stručnjaci na osnovu tih dragocenih dokumenata smesta načinili psihološki profil begunčev, naša policija koja toliko tapka u mestu dobila je tri fotorobota – alijas koji prvi bude uhvaćen biće ispitivan dok ne oda drugu dvojicu...

Da mu se sudi, ali ovde kod nas!

Pravo preče suđevine nad Mladićem ima naš PIO: lečio si se na račun nepostojećih osiguranika, za trostruku prevaru biće ti suđeno ovde kod nas, pa kad ovde odužiš dug ili budeš pušten usled toga što sud za dve godine nije napisao presudu, volj’ ti u Hag volj’ ti u Had, kako je i predložio i ministar odbrane.

Penzija, taj mač sa bog sveti zna koliko oštrica

Svetu se ne može ugoditi. Koštunica to dabome zna, ali ispada da se ni nama koji smo mimo sveta ne može ugoditi: kad nekoga neće da penzioniše, kao što nije hteo da penzioniše Pavkovića i Tomića (kako da ga penzioniše kad dete ni školu nije završilo!) – zlo i naopako, sad se zucka da je Koštunica penzionisao Mladića i to mu isto ispade minus! Pa šta hoćete, da šaljem ljude u penziju ili da ih držim na poslu nauštrb mladih, neoptuživanih oficira željnih dokazivanja?!

Pošto ne znate šta hoćete, a ukaza sa mojim potpisom nema, bele stranice u Mladićevom dosijeu biće popunjene trima bolesničkim listama koje je dobri Rasim našao. Iz njih se vidi da je Mladić poboljevao i pre i posle Srebrenice, eh, da je barem bio i u vreme Srebrenice, pa da sa tim dokaznim materijalom dočekamo Karlu del Ponte, evo ti, najedi se!

Umri muški

Ministar odbrane citirao je svoj slavni patent kako da se posvemašnja potera za Mladićem kruniše hepiendom: da se begunac blago nama sam ubije (plači Hipokrate), Vlada bi v takom sluchae održala besu da nijednog Srbina neće uhapsiti, samo da se nemio događaj ne odigra u nekoj tundri, a svet da nas sumnjiči kako i dalje krijemo begunca! Bi li Ministarstvo odbrane moglo da sroči naredbu: "Penzionisani general VRS i penzionisani general VJ samokazniće se na mestu dostupnom organima gonjenja, dakle, nikakvi skokovi u mutnu vodu, visoke peći i sl. ne dolaze u obzir." Naredba br. 2. "Oficir iz Naredbe br. 1 mora sa ovog sveta otići na način koji će međunarodnom timu patologa omogućiti da ga nedvosmisleno i brzo identifikuje."

Izveštaj sa berze

Cena viđenih Srba drži se godinama na istoj razini! Uvek je reč o pet miliona. Dolara, evra, svejedno, pet miliona pa pet miliona. Poštenom doušniku koji pridonese da međunarodne snage već jednom nađu Karadžića sleduje pet miliona, za Mladića isto, kad Slobu beše otperjalo kružio je rumor da su ga vlada ili premijer prodali za pet miliona. Sadašnjoj se vladi, naoborot, spočitava da mnogo novaca arči na dobrovoljne predaje, a da će je Mladić koštati pet miliona evra, cena bi, dakle, bila stalno ista, samo su u prvoj legendi kesu odrešili Anglosaksonci, u drugoj ceh plaćaju naši demokratski izabranici, bilo iz našeg džepa bilo iz onoga što pretiče dobrim tajkunima. Da. I krajnji korisnici nisu uvek isti: prvobitni, tuđinski koncept podstrekavao je doušništvo i obećavao nagradu pukim katalizatorima predaje, dočim dobrovoljne predaje sadrže polisu životnog osiguranja: u onaj mah kad heroju dune da se preda, njegova svojta podiže premiju.

Jedan dan života

Koštunica je oko dvadesetog februara zamolio da se rok za predaju Mladićevu produži do kraja meseca . Pa da. Ako bude uhapšen, na primer, dvadeset prvog februara, biće potrebno jedno nedelju dana da se on i dobrovoljno preda te da u pratnji ministra pravde mirno i dostojanstveno otputuje na sever, eh, godino, da si barem prestupna, prestupnik bi imao dan više!

Domaćini ili razbikuće?

Muzej automobila rado bi pružio nužni smeštaj BMW-u u kojem je vožen Zoran Đinđić, svaka Muzeju čast, ali zar to nije vozilo premijera Srbije, zar se Koštunica (a pre njega i Živković) ne vozi u njemu?! Ili je poseban auto bio kupljen za Kizu, a treći za Vojćeha?!

Pisanje dnevnika prekidam zbog glasina da je Ratko Mladić uhapšen, Vlada je u poslednjih deset minuta to petnaest puta demantovala, ja ti verujem, Vlado moja, sutra ujutro idem kod sudije za prekršaje (prebrza vožnja u treznom doduše stanju), ako me i osude na dve nedelje u Padinjaku neću se osećati uhapšenim sve dok mi Srđan Đurić to lično ne potvrdi.