Vreme
VREME 810, 13. jul 2006. / POŠTA

A onda je došao Koštunica

"Akcioni blam"; "Vreme" br. 808

Ceneći vaš dosadašnji novinarski angažman, želim da vam ukažem na nekoliko materijalnih grešaka koje ste izneli u tekstu. Naime, u delu koji nosi podnaslov "CIA i BIA", navodite da je jedna grupa američkih operativaca boravila u Beogradu 2003. godine na moj poziv. Takođe, navodite da su oni imali status posmatrača kako bi pratili rad naših obaveštajnih i bezbednosnih službi na pronalaženju Ratka Mladića. Dalje konstatujete da se stvar loše završila jer su "srpski domaćini američke kolege mesecima vodali po lovištima i kafanama sve kao tražeći generala dok neko u Lengliju nije shvatio da ih vuku za nos i vratio agente kući".

Tačno je da su krajem 2003. godine američki obaveštajci počeli saradnju sa našom službom sa ciljem da dokažemo da činimo sve kako bismo Mladića pronašli, lišili slobode i poslali u Hag. Njihovo prisustvo je bilo posledica mog dogovora sa Kolinom Pauelom i Kondolizom Rajs. Cilj dogovora je bio da se američki partneri uvere u ozbiljnost i profesionalizam našeg traganja za haškim optuženicima. Gosti iz Amerike su imali status posmatrača, što je podrazumevalo njihovo prisustvo svim operativnim akcijama (bez direktnog aktivnog učešća), zajedničko analiziranje operativnih podataka i iniciranje operativnih akcija sa njihove strane. Znači, nisu oni vodani po lovištima i kafanama, kao što je vama to, verovatno, predočio neki kafanski ili lovački izvor. Naprotiv, saradnja je bila profesionalna (inicirali su i posmatrali nekoliko desetina operativnih akcija) i oni a i njihovi šefovi iz Lenglija i Vašingtona bili su zadovoljni.

Nakon šest meseci od početka saradnje trebalo je da američki operativci daju ocenu našeg rada na otkrivanju i hapšenju haških optuženika. Pouzdano znam da bi ta ocena bila pozitivna, što bi značilo da za Amerikance i Evropljane Hag ne bi više bio prepreka daljih evroatlantskih integracija Srbije. Nažalost, nekoliko nedelja pre isteka roka od šest meseci, tada novi premijer Srbije Vojislav Koštunica i njegov omiljeni, novi šef BIA Rade Bulatović otkazali su gostoprimstvo američkim operativcima. Sve nakon toga je poznato našoj javnosti...

Zoran Živković, elektronskom poštom