Vreme
VREME 815, 17. avgust 2006. / MERIDIJANI

Meridijani

Prag: Samit o Plutonu

Image

Oko 3000 astronoma i naučnika iz celog sveta okupilo se u ponedeljak u Pragu kako bi rešili pitanje statusa Plutona i konačnog broja planeta u Sunčevom sistemu. Naime, iako je otkriven još 1930, mnogi astronomi smatraju da Pluton nije planeta. Ovakve debate, mada traju decenijama, postale su življe 2003, kad su u Kuperovom pojasu, na obodu Sunčevog sistema, astronomi sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju otkrili još jedno telo UB313, nazvano Ksena. Zahvaljujući snimcima svemirskog teleskopa Habl izmereno je da prečnik ovog tela iznosi oko 2400 km, što je za 110 km više od Plutonovog. Pojedini astronomi su zato zatražili da se ovom telu prizna status desete planete, ili da se isti oduzme Plutonu. "Da li bi Pluton, zbog istorijskih razloga, trebalo smatrati planetom poput ostalih?", pita se Oven Džindžerić, zagovornik oduzimanja statusa i profesor astronomije iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku. Džindžerić je predsednik komiteta koji ima zadatak da definiše šta je planeta – da li se planeta određuje po veličini nebeskog tela, lokaciji, gravitaciji ili nekim drugim parametrima. Sedmočlani komitet tu definiciju treba da predstavi generalnoj skupštini Međunarodne astronomske unije.

Ženeva: Protiv epidemija

Image

Globalni fond, najveća svetska donatorska organizacija za borbu protiv side, malarije i tuberkuloze, objavio je da će od Fondacije Bila i Melinde Gejts u toku narednih pet godina, do 2010, dobiti pomoć u iznosu od 500 miliona dolara. Fondacija Gejts poznata je po humanitarnom radu kako ulaganjem u naučna istraživanja na pronalaženju leka protiv side tako i davanjem finansijske pomoći zemljama koje su najviše pogođene ovom epidemijom. "Globalni fond je jedna od najvažnijih zdravstvenih inicijativa u svetu, i mi moramo učiniti sve da ona nastavi s uspešnim radom, kako bismo sačuvali živote miliona ljudi", rekao je Bil Gejts, kopredsednik Fondacije Gejts. Donacijama ovog fonda, koji je osnovan pre četiri godine, 132 zemlje su počele svoje programe za suzbijanje zaraznih bolesti – zahvaljujući redovnoj terapiji, 544.000 zaraženih HIV-om i obolelih od side produžilo je život, više od 1,4 miliona ljudi lečeno je od tuberkuloze, a više od 11 miliona mreža za krevete podeljeno je kako bi se deca zaštitila od malaričnih komaraca. Doprinos Fondacije Gejts u iznosu od 100 miliona dolara godišnje, počev od 2006. do 2010. godine, znatno će ojačati šestu rundu donacija Globalnog fonda, o kojoj će odlučivati bord direktora u novembru ove godine.

Kolombo: Borbe na Šri Lanki

Početkom nedelje intenzivirani su sukobi na Šri Lanki. Krvavi obračuni počeli su pre tri nedelje, posle četiri godine relativnog mira između vladinih snaga i pobunjenika koji se nazivaju Tamilski tigrovi. U novim sukobima, više od 100.000 stanovnika iz ugroženih područja iselilo se u druge delove ostrva. Sever ostrva kontrolišu pobunjenici, pa se uz liniju de facto teritorijalne granice razmenjuje vatra preko ničije zemlje. No, razaranja nisu mimoišla ni prestonicu Kolombo. Zbog bezbednosti civilnog stanovništva, vlada Šri Lanke zatvorila je sve škole na dve nedelje. U ponedeljak rano ujutru, vladina avijacija bombardovala je teritoriju Tamilskih tigrova, uz ozbiljna razaranja u Mulaitivu, obalskom gradu na severu ostrva. Prema vladinoj verziji, bombardovani su vojni kampovi za obuku, ali pobunjenici su saopštili da je u ovom vazdušnom napadu pogođeno civilno područje i da je poginula 61 devojčica. Na licu mesta, međunarodni posmatrači su videli tela 19 mladih ljudi, starosti između 17 i 20 godina, a portparol UNICEF-a Džoana van Gerpen je posetila lokalnu bolnicu gde je videla više od sto devojčica sa teškim ranama, uglavnom od šrapnela. "Čak i dečak od 17 godina je opasan borac u redovima Tamilskih tigrova", rekao je portparol ministarstva odbrane Kehelija Rambukvela, dodajući da zbog toga nisu godine žrtvi ono što je bitno u ovom sukobu. U međuvremenu, Tamilski tigrovi su bombardovali konvoj usred Kolomba u kome su se nalazili predstavnici Visoke komisije Pakistana koja je bila u poseti Šri Lanki. U ovom napadu je stradalo sedam i ranjeno 17 osoba.

Madrid: Šumski piromani

Uobičajeni mediteranski letnji požari u Španiji su se otrgli kontroli proteklog vikenda. Jedan 70-godišnji starac iz oblasti Galicija preminuo je u bolnici od opekotina koje je zadobio u blizini svoje kuće. Na severozapadu zemlje, požari su zahvatili ogromne teritorije pod šumom. Vatra je uništila šume u Galiciji i približila se Orensu, prestonici ove provincije. Situacija je prošle subote postala dramatična. Vatrogasne ekipe na terenu nisu uspevale da obuzdaju požare. Kako bi se zaštitile gusto naseljene oblasti, aerodromi i električna centrala, u ovaj region je upućeno pojačanje od 400 vatrogasaca sa dodatnim helikopterima. U akciju se uključilo na hiljade vojnika i dobrovoljaca. U međuvremenu, kako je uspostavljana kontrola nad stihijom, vlasti su objavile da požari nisu izbili slučajno. Uhapšena je grupa od 24 osobe koje su osumnjičene za podmetanje požara. Među piromanima se nalazi jedan 90-godišnji starac i žena od 45 godina koja je uhvaćena u šumi sa uljanom lampom i kutijom šibica. "Osumnjičeni su dobro znali šta čine", rekao je medijima Emilio Peres Torino, predsednik lokalne vlade u Galiciji. Prema navodima policije, motivi za ovaj zločin su raznovrsni, od komšijskih sukoba među farmerima i sporova oko zemlje do ozlojeđenosti i psihičkih problema.

R. V.