Vreme
VREME 839, 1. februar 2007. / VREME

Vodič kroz mala i srednja preduzeća (17) – SD Perfekt, Beograd:
Zadovoljan klijent – ključ uspeha

"Do posla najčešće dolazimo putem preporuke. Poznati smo kao firma koja se bavi rashladnim uređajima, imamo kvalitet i dugo trajemo na ovom tržištu"

SD Perfekt je preduzeće specijalizovano za projektovanje, izgradnju, održavanje, rashladne i elektro opreme, kao i izgradnju magacinskih prostora, proizvodnih hala, hladnjača za smrzavanje i lagerovanje voća i povrća. Firma je osnovana u Beogradu 1995. godine i u suštini je porodično preduzeće.

"Moj otac Predrag, iskusan i veoma cenjen u poslu u oblasti termotehnike, dugo se dvoumio da pređe iz društvenog u privatni sektor. Odluku je doneo kada smo izvršili prvu montažu hladnjače za Agrokom u Umčarima. Videli smo da ceo posao možemo da izvedemo sami. Posle toga je dolazio posao za poslom, napredovali smo. Na početku poslovanja osnovna delatnost nam je bila izgradnja hladnjača, budući da je tada veoma popularan bio uzgoj maline, kupine i jagode", priča za "Vreme" Dejan Živković, direktor i vlasnik preduzeća.

Iako su u poslovanju tokom devedesetih trpeli zbog svih problema izazvanih nestabilnim tržištem, inflacijom, nepoštovanjem potpisanih ugovora, samim tim i slabom naplatom potraživanja SD Perfekt se razvijao iz godine u godinu. "U Srbiji smo uradili preko trideset velikih objekata lagerskog kapaciteta od preko 500 tona, sa tunelima za zamrzavanje voća. Sve to vreme težili smo da zaokružimo proces izgradnje, tako smo 1996. godine postali generalni zastupnik i distributer firme Metecno iz Italije, najveće svetske firme za proizvodnju termoizolacionih panela i lidera u tom sektoru. Budući da ta firma u svom proizvodnom programu pored termoizolacionih panela za hladnjače ima i panele za druge namene, kao što su izgradnja i pokrivanje proizvodnih pogona i magacina, počeli smo da širimo svoje delatnosti na druga polja", kaže Dejan Živković.

U SD Perfektu se trude da nađu odgovor za svaki zahtev tržišta. "Radimo po najnovijem sistemu koji zahteva Evropska unija. Pravimo kompjuterski praćene sisteme za hlađenje, tako da hladnjačom koja se, recimo, nalazi kod Požege možemo da upravljamo i da je kontrolišemo iz kancelarije u Beogradu tako što sve neophodne podatke za njeno funkcionisanje možemo da imamo na monitoru računara.

Sve hladnjače koje pravimo vrlo lako dobijaju HACCP standarde. Tu smo lideri u zemlji. Kad neko kupi plac ili njivu i ima ideju da se bavi tim poslom, mi dođemo i saslušamo njegove potrebe i želje i prema njima nacrtamo projekat i kako sve to treba da izgleda. Praktično, radimo po sistemu ‘ključ u ruke’", navodi Dejan Živković.

Prelomna godina u poslovanju firme SD Perfekt bila 2001. kada su napravili prvi veći iskorak u posao oblaganja zidova i pokrivanja hala tako što su u potpunosti odradili svoj deo u izgradnji kompleksa fabrike Polimark u Zemunu. "To je bio prvi veliki posao izvan hladnjačarstva. Posle toga smo radili mnogo drugih hala, recimo Veranov poslovni objekat Blue Box je kompletno odrađen sa našim panelima, naša ekipa je izvršila i montažu panela. Iz primera Veranovog Blue Boxa najbolje se vidi njihova široka namena. Trenutno radimo na nekoliko velikih gradilišta gde su investitori jako zahtevni. Reč je o firmama YU Atlantic (za njih radimo jednu hladnjaču u Leštanima), za firmu Fruterra gradimo komore za skladištenje voćnog jogurta, Mlekari "Šabac" gradimo komore za sterilizaciju, a upravo smo završili hladnjaču za ribu u Kotoru. Naše ekipe ne stižu da odrade sve poslove pa angažujemo i podizovđače na montaži panela, reč je o lokalnim firmama. U toku je i isporuka panela za objekat fabrike Henkel u Inđiji", navodi Dejan Živković. Spisak firmi za koje je SD Perfekt direktno ili indirektno radio je veliki, a kao najznačajnije se izdvajaju: "Philip Moris", Nelt, Sintelon, Simex, Darex, Voda Vrnjci, Forma Ideale.

Termoizolacioni paneli dele se na krovne panele i panele za izradu i pokrivanje fasada, izrađuju se od poliuretana i kamene vune. Paneli izrađeni od poliuretana su gotovo duplo bolji izolatori od panela od kamene vune, to u praksi znači da pet centimetara poliuretnaskih panela odgovara izolaciji od devet centimetara panela od kamene vune. Kako proizvođač garantuje njihovu sanitarnu ispravnost (paneli koje prodaje SD Perfekt imaju sertifikate za upotrebu u prehrambenoj industriji), paneli od poliuretana se uglavnom koriste za izgradnju hladnjača kao i u prehrambenoj industiji. To im je prednost kao i cena – mnogo su jeftiniji od panela sa kamenom vunom. Dok je osnovna prednost panela sa kamenom vunom njihova protivpožarnost, tako da se koriste za izgradnju proizvodnih hala ili megamarketa. Metecno je nedavno otvorio fabriku u Bugarskoj kako bi se još više približio tržištima istočne Evrope.

"Radimo i isporuku panela za neke kupce koji sami žele da vrše montažu kao što su Čelik – Bački Jarak, Gerber export, Komet. Našim kupcima je na raspolaganju servis, što podrazumeva da naš radnik dođe u firmu sa kojom sarađujemo, i na licu mesta objasni sve u vezi sa montažom i upotrebom", ističe Dejan Živković.

Konkurencija je u njihovoj branši velika, ali, kako kažu u SD Perfektu, oni lako dolaze do posla, kao svoju prednost u odnosu na konkurenciju navode pouzdanost, kvalitet, kvalitet montaže, servis... "Do posla najčešće dolazimo putem preporuke. Poznati smo kao firma koja se bavi rashladnim uređajima, imamo kvalitet i dugo trajemo na ovom tržištu. Što se tiče objekata sa termoizolacionim panelima, izlažemo na Sajmu građevine u Beogradu i oglašavamo se u specijalizovanim revijama", priča Dejan Živković.

SD Perfekt rashladnu opremu proizvodi i isporučuje u "split sistemima". U agregate rashladne opreme ugrađuje se oprema renomiranih svetskih proizvođača kao što su Bitzer, Guntner, Alfa Laval... dok se upravljanje rashladnom opremom vrši kontrolorima i pratećom opremom Adap-kool, danske firme Danfoss. Svi rashladni agregati opremljeni su kondenzatorima povećane površine i deklarisani su za rad u tropskim uslovima. "Naši inženjeri su razvili posebne sisteme od komponenti koje kupujemo. Sisteme sklapamo i prilagođavamo svakom našem kupcu. Cela stvar je proizašla iz specifičnosti našeg tržišta, odnosno berača malina: kada je verski praznik ili pada kiša naši ljudi ne beru maline, ali zato sledećeg dana naberu mnogo više nego što standardni agregat može da podnese pa se dešava da 'iskoči iz rada’– staje. Mi smo to unapredili i naši agregati su spremni da podnesu tako velike zahteve", kaže Dejan Živković.

Kada je firma osnovana, zapošljavala je šest radnika, trenutni broj zaposlenih je dvadeset. Od toga šest radnika ima visoku stručnu spremu (tri diplomirana inženjera mašinstva, dva elektrotehnike i jedan ekonomista), ostali zaposleni imaju više ili srednjoškolsko obrazovanje. Direkcija firme se nalazi na Banovom brdu u objektu koji je u njihovom vlasništvu od 1997. godine. Pogon od 400 kvadratnih metara koji im služi kao magacinski prostor i za sklapanje agregata nalazi se u Rušnju. "Prostor u Rušnju iznajmljujemo mada nam je želja da ga kupimo kako bismo nastavili sa osavremenjavanjem pogona koje smo već započeli. U tu svrhu smo pre nekoliko godina uzeli dugoročan komercijalni kredit sa rokom otplate od pet godina", navodi Dejan Živković.

Preduzeće SD Perfekt pruža i elektro usluge od kojih su najvažnije: izrada glavnih projekata električnih instalacija objekata, projektovanje elktro-ormana, sistema automatskog upravljanja i električnih instalacija rashladne opreme kao i projektovanje sistema upravljanja, monitoringa i dijagnostike. Bave se i montažom električnih instalacija i razvoda na objektima hladnjača, mlekara, klanica i poslovnih objekata, ali i obukom korisnika za opravljanje i održavanje rashladne opreme i servisiranjem i održavanjem električnih instalacija.

"Trenutno radimo jedan projekat u Vinči. Reč je velikom objektu, hladnjači za jabuke za lager od preko 700 tona. To je objekat sa kontrolisanom atmosferom. Projekat subvencioniše Vlada Srbije sa 50 odsto bespovratnih sredstava, a naručilac posla je Agrokooperativa Domaćin. Smatram da će objekata tog tipa biti sve više, tako da nam je cilj da razvijemo i taj segment našeg poslovanja. Imamo ambiciju da budemo lideri u isporuci i montaži panela, jer je našem tržište potrebno sve više magacinskog prostora. Nedavno sam čuo podatak da će Beogradu u narednih pet godina trebati tri miliona kvadrata skladišnog prostora", kaže Dejan Živković.

S. Ristić, V. Milošević