Vreme
VREME 927, 9. oktobar 2008. / KULTURA

Retrospektiva Dušana Petričića:
Autobiografika

Dovoljno je reći Petričić – ostalo se podrazumeva. Da su oni koji ovako misle u pravu, dokazuje izložba "Autobiografika" u Muzeju primenjene umetnosti
Image
Crtež koji je odredio moj budući stil u karikaturi i ilustraciji za decu, 1968.

"Autobiografika" je retrospektivna izložba Dušana Petričića, koju čini nekoliko hiljada radova karikatura, ilustracija i ostalih vidova crteža koji su prethodnih 40 godina činili bitan sadržaj Petričićevog života. Autor izložbe i njen kustos je Slobodan Jovanović, a eksponate je izabrao i postavio, kao što ukazuje kovanica naslova – sam Petričić. Izložba traje od 2. do 26. oktobra.

Priča "Autobiografike" počinje ilustracijama u "Književnim novinama" i diplomskim radom "Karafindl" na grafičkom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Bogdana Kršića, nastavlja se karikaturom i ilustracijom u "Večernjim novostima", "Poletarcu","Ninu", "Ekonomskoj politici", a završava u "The New York Timesu – Book Review", "Wall Street Journalu", "The Toronto Staru". Ovaj njen drugi deo dešava se u Kanadi, nakon 1991. godine.

Image
Ilustracija za naslovnu stranu nedeljnika NIN, 1993.

Na tom Petričićevom vremenskom i geografskom putu važni su sledeći detalji: studentski radovi (3D objekat "Azbuka") bili su prvi pokazatelj Petričićeve sposobnosti da minimalnim grafičkim sredstvima svede glomazni predložak; karakteristični, "petričićevski" junak karikature ("Crtež koji je odredio moj budući stil u karikaturi"): čovek s velikim oblim duguljastim nosem, malih crnih očiju, vratom spojenim s trupom, velikim brkovima i izduženom donjom vilicom; prijateljstvo s Dušanom Radovićem rezultiralo je jednim od najznačajnijih kreativnih tandema u srpskoj umetnosti odnosno, knjigama (Sedi da razgovaramo) u kojima su tekst i karikatura spojeni u nešto i novo i više; ilustrovanje knjiga (Nevidljiva ptica, Koš, Guliver među Liliputancima) promenilo je izgled narednih izdanja za decu; animirane knjižice (Bitka za Beograd) s društveno-edukativnim dejstvom; zbog scenografije televizijskih emisija (Daj mi krila jedan krug) TV program osamdesetih je postao šareniji i gledaniji; nova sredina (Kanada) promenila je crtež (složeniji je, a likovi imaju špicaste ili kukaste noseve i različite fizionomije) i temu interesovanja (politička karikatura), a ilustrovanje knjiga za decu – nije: i dalje je onako kako to samo Petričić ume i kako se sviđa svima po svetu.

Image
Ilustracija Torontians, rubrika Dušan's World, "The Toronto Star", 2007.

"Autobiografika" je bila povod mnogim napisima o Dušanu Petričiću, i mnogim ocenama i procenama njegovog rada. Uglavnom je isticano da je on srpsko-kanadski karikaturista, ilustrator, dizajner, animator i portretista, da pleni specifičnim, samo njemu svojstvenim smislom za duhovito tumačenje tema kojima se bavi, da je jedan od najkompleksnijih umetnika današnjice... Ima se, međutim, utisak da reči prate eksponate "Autobiografike" nekako nemušto, da nemaju domet izloženih radova. I da je bez njih rečitije.

Sonja Ćirić




Image