Vreme
VREME 934, 27. novembar 2008. / VREME

Vreme uspeha:
Biznis

Kreditni dug građana Srbije iznosi u proseku 400 evra i u septembru 2008. bio je veći za 1,6 odsto nego u decembru prethodne godine

Jubileji: Ikarbusovih 85 godina

Image

Kompanija Ikarbus, najveći proizvođač autobusa u jugoistočnoj Evropi, proslavila je 20. novembra 85. godina postojanja. Preduzeće je 1923. godine osnovao vazduhoplovni inženjer Dimitrije Konjović kao prvu srpsku industriju aeroplana, automobila i strojeva u Novom Sadu. Ikarbus je od početka bio pionir u svojoj delatnosti. Tu su proizvedeni prvi avioni i moderni autobusi na Balkanu. "Prebrodili smo ratove i sankcije i uspeli da zadržimo značajno mesto u regionu. U fabrici je zaposleno 750 radnika i godišnje proizvedemo isto toliko autobusa. Ipak, u Srbiji za nas u propratnoj industriji radi još 6000 ljudi. Domaće tržište je za nas malo i zato svoju budućnost vidimo u izvozu, pa imamo dobru saradnju i sa Istokom i sa Zapadom", istakao je na svečanosti Srećko Nijemčević, generalni direktor Ikarbusa. Ovom prilikom, Privredna komora Srbije dodelila je Ikarbusu priznanje za doprinos unapređenju srpske privrede. Većinski vlasnik Ikarbusa sa 49 odsto akcija od septembra je ruska kompanija Autodetal Servis.


Projekti: Pogon IIG-a u Poljskoj

Beogradski Immo Industry Group (IIG), panevropski proizvođač industrijskih i logističkih nekretnina prilagođenih potrebama klijenata, isporučio je tehnički zahtevan pogon klijentu u Poljskoj. U mestu Visokoj kod Katovica, IIG je isporučio pogon za proizvodnju čelika kompaniji Stalobrex, ogranku ArcelorMittala. Stalobrex pravi proizvode od čelika za poljoprivredne i mašine za izgradnju puteva, kamione viljuškare i železničke vagone. Proizvodi ove kompanije se upotrebljavaju i u ostalim konstrukcijama od čelika kao što su mostovi i platforme za bušenje. Pogon za proizvodnju ima površinu 8500 kvadrata, a tu je još hiljadu kvadrata prostora za kancelarijske i tehničke potrebe. Inače, IIG poseduje 25 lokalnih poslovnica u 20 zemalja istočne i centralne Evrope i Rusije.


Nagrade: Izvoznik godine

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) uz podršku DHL-a dodeliće 10. decembra nagrade "Izvoznik godine". Priznanje je ustanovljeno pre pet godina i ima za cilj podsticanje i promovisanje izvoza iz Srbije. DHL je obezbedio za dobitnike nagrade u uslugama u ukupnoj vrednosti od 30.000 evra. Nagrade će biti dodeljene u četiri kategorije: najbolji izvoznik godine, najbolji izvoznik među malim i srednjim preduzećima, najbolji novi izvozni proizvod i najuspešnije osvojeno novo tržište. Prijava za učešće u izboru dostupna je na sajtu SIEPA, a rok za dostavu dokumentacije je 1. decembar.


Priznanja: Najbolji štand

Udruženje ekonomskih propagandista Srbije nagradilo je kompaniju "Aleksandro" iz Sombora za najbolji nastup na 46. međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu. Priznanje – Grand Prix sa diplomom i statuom – primio je direktor ovog distributera nameštaja Aleksandar Rakonjac. "Ova, kao i svaka sledeća nagrada biće nam inspiracija i podstrek da postavljamo nove standarde u uslugama i da radimo na kvalitetu nameštaja u Srbiji", istakao je Rakonjac.


Image

Agencije: Najbolji McCann

McCann Erickson Public Relations, drugi put zaredom, proglašen je za najuspešniju agenciju, po izboru magazina "Taboo". Prema pet kriterijuma o kvalitetu poslovanja prikazanih kroz završni račun za 2007, McCannu je pripala nagrada "Punom parom napred" u kategoriji agencija za odnose sa javnošću. "Ovo priznanje direktna je posledica našeg svakodnevnog rada i nastojanja da idemo napred, da unapređujemo postojeće usluge, uvodimo inovacije u odnosima sa javnošću, usavršavamo zaposlene i jačamo odnose sa klijentima", istakao je Borislav Miljanović, generalni direktor McCanna.


Manifestacije: Peti Brand Fair

U Beogradu će od 12. do 14. februara 2009. biti organizovan 5. Brand Fair, jedinstvena manifestacija u jugoistočnoj Evropi posvećena brendovima. Cilj je prezentovanje najvećih dostignuća u oblasti brendinga, upoznavanja trendova, uspostavljanje kontakata i pronalaženje najboljih načina za promociju i komunikaciju brendova prema javnosti. U skladu s ovogodišnjim sloganom manifestacije "Izuzetnost počinje ovde", Brand Fair će posetiocima predstaviti izuzetne brendove iz Srbije i zemalja regiona, kao i izuzetne globalne brendove. Zbog velikog interesovanja, 5. Brand Fair će biti organizovan u Hali 2 Beogradskog sajma. Na 6000 kvadrata biće izgrađen "grad brendova" s ulicama i trgovima.


Banke: Zašto stežemo kaiš

Piše: Vladimir Čupić, predsednik Izvršnog odbora Hypo-Alpe-Adria Bank

Problem razvijenih zemalja je pad tražnje i posledični pad proizvodnje. Naš najvažniji problem je ogroman trgovinski deficit. Donedavno, odliv deviza zbog tog deficita pokrivan je prilivima od investicija i kredita iz inostranstva. Zbog finansijske krize ovaj izvor će biti limitiran u narednom periodu. Kako mnoge proizvode ne možemo da prestanemo da uvozimo (nafta, lekovi, itd.), a nismo konkurentni da povećamo izvoz, moramo da prestanemo da uvozimo one robe koje nisu egzistencijalnog karaktera kako bi nam devizne rezerve potrajale dok traje kriza. Kako pozivi na kolektivnu samokontrolu nikad nemaju efekta, depresijacija dinara je jedini način da natera većinu aktera da smanje potrošnju uvoznih roba. Podrazumeva se da plate i penzije ne smeju da prate tu promenu kursa, naročito kod neefikasnih javnih preduzeća. Državne nabavke moraju biti ograničene samo na ono što je neophodno za rad, bez obnavljanja voznih parkova i slično. Nosioci monetarne politike biraju manje od dva zla podižući restriktivnost, što usporava poslovanje privrede, ali cilj je da se zaustavi preterani odliv deviza po osnovu uvoza prouzorokovanog brzim rastom. Jedino što mora da se nastavi jeste kreditiranje infrastrukturnih investicija iz inostranih izvora, jer će to biti jedini devizni prilivi u nekoliko narednih kvartala. Zbog ograničene likvidnosti i visokih kamata, samo će najprofitabilniji projekti biti finansirani. Biće to bitno prilagođavanje za sve, ali je to jedini način da kao nacija održimo tzv. eksternu likvidnost, što će nam garantovati poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti a samim tim i jeftinije i dostupnije kredite.


Poslovno geslo: Okruženje puno energije

Piše: Miloš Jelić, generalni menadžer Nelta, Beograd

Nelt, kao jednu od vodećih kompanija u regionu zapadnog Balkana po poslovnim rezultatima, odlikuje efikasan servis prema kupcima, funkcionalna organizacija, motivisan i kompetentan tim, kao i implementiranje najsavremenijih tehnologija u poslovanju. Za postizanje ovakvih rezultata, od ključnog značaja je, pored visokog nivoa stručnosti, i pozitivna klima u kompaniji koja doprinosi slobodnoj i otvorenoj razmeni ideja, odnosno okruženje puno energije koje stimuliše unutrašnju motivaciju zaposlenih. Ključ našeg uspeha je posvećenost menadžmenta ostvarenju poslovnih ciljeva, brzo prilagođavanje promenama, usvajanje znanja i njihova uspešna primena u praksi.




Extreme

PRODATO: Konzorcijum zaposlenih u "Niš ekspresu" i kompanija Delta Real Estate kupili su na tenderu 57,5 odsto ovog niškog preduzeća za 3,27 miliona evra.

PRODAĆE: Zbog pada vrednosti akcija i povećanja duga, slovenački Istrabenz prodaje Droga Kolinsku u čijem vlasništvu su i Grand Prom, "Soko Štark" i "Palanački kiseljak".

KUPAC: Nektar iz Bačke Palanke kupio je za dva miliona i jedan evro Hebu iz Bujanovca.

RAZVOJ: Delta Motors će 2009. uložiti oko pet miliona evra u otvaranje novih centara za prodaju i servisiranje vozila BMW.

CENTAR: Kompanija Alliance Van Tobacco uložila je milion dolara u adaptaciju nekadašnje fabrike Obnova u Šapcu i u tom prostoru napravila centar za otkup duvana.

Image
Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog

Planiranja: Od hrabrih do lovaca u mutnom

DOBITNICI: Postoje dve grupe tranzicionih dobitnika. Prvu čine hrabri ljudi modernog shvatanja, koji su se brzo prilagodili duhu vremena. U drugoj su svi koji su iskoristili tromost i neefikasnost države i loveći u mutnom stekli sebi ogromnu finansijsku dobit.

GUBITNICI: Svi koji nisu na vreme shvatili da Srbija više nije izolovano ostrvo i da sve ono što se desi na najudaljenijoj tački sveta ima uticaja i na domaće prilike. Nažalost, među gubitnicima ima i onih koji se posle demokratskih promena iz raznih razloga nisu snašli u novim okolnostima.



Mirko Rakonjac, generalni direktor TRA-Duga d.o.o., Sombor: Treba tražiti prave partnere

DOBITNICI: U periodu izolacije stvorene su neke vrednosti koje će se sa otvaranjem tržišta potvrditi ili propasti. Treba tražiti prave partnere, nove načine poslovanja i stalno se prilagođavati novoj situaciji. To su i osobe koje ulažu u sebe, svoje znanje, biznis i porodicu.

GUBITNICI: Oni koji ne promene svoja razmišljanja, navike, ponašanja i odnos prema poslu i kupcu.

Image