Vreme
VREME 936, 11. decembar 2008. / VREME

Vreme uspeha:
Bizins

Agencija za privatizaciju prihvatila je oko 4,5 od pet miliona zahteva građana za dodelu besplatnih akcija javnih preduzeća

Investicije: Najveća fabrika gumene obuće u Evropi

Pirotska Korporacija Tigar je 5. decembra pustila u rad najveću i najsavremeniju fabriku gumene obuće u Evropi. Investiciju vrednu 17,6 miliona evra finansiraju Korporacija Tigar i finansijska institucija DEG-Deutsche investitions – und entwicklungsgesellschaft MBH, koja je za ovaj projekat odobrila dugoročni kredit od sedam miliona evra. Fabrika Tigar Obuća proizvodi najsofisticiraniju gumenu obuću, sertifikovanu u zemljama EU i Kanade, namenjenu prevashodno izvozu. Širok spektar gumene obuće najrazličitije namene izrađuje se u skladu sa ekološkim standardima. Najznačajniji segment u asortimanu čini sigurnosna obuća za profesionalnu upotrebu. Puna implementacija ovog projekta, dakle kapacitet od četiri miliona pari obuće godišnje, biće realizovana u junu 2009. Projektovani trogodišnji prihod od prodaje je 75 miliona evra. Izgradnja i puštanje u rad fabrike obuće deo su investicionog projekta od 32 miliona evra, čijom realizacijom će se zaokružiti industrijski kompleks Tigar III, koji će po svojim performansama biti jedan od vodećih u regionu Balkana.


Jubileji: Pedeset godina Carnexa

Carnex iz Vrbasa proslavio je u Novom Sadu 50 godina uspešnog poslovanja, u prisustvu velikog broja poslovnih partnera i zvanica iz javnog i političkog života. Gostima se povodom ovog značajnog jubileja obratio generalni direktor Hug Mekrejnolds, koji je naveo dosadašnje uspehe kompanije i najavio nove investicije u Carnex, kao i dalje jačanje ovog poznatog srpskog brenda. "Industrija u Srbiji će biti ugrožena u narednih nekoliko godina, ali moraće da doraste izazovima kako bi opstala u ovom novom svetu. Carnex je spreman da se uhvati u koštac sa ovim izazovima", rekao je Mekrejnolds. Za svoj jubilej, Carnex je građanima Vrbasa poklonio koncert grupe Legende, koja je 29. novembra, pred prepunom salom Centra za fizičku kulturu, oduševila prisutne.


Fondovi: Rast Triglava

Triglav penzijski fondovi a.d. Beograd vodi konzervativnu investicionu politiku ulaganjem sredstava dobrovoljnog penzijskog fonda Triglav penzija u niskorizične investicije, maksimalno poštujući načelo sigurnosti, stabilnosti i raznovrsnosti ulaganja. Rezultat ovakve politike je da investiciona jedinica Triglav penzije beleži konstantan rast vrednosti od 13. novembra 2008. Triglav penzija je među tri najbolja dobrovoljna penzijska fonda prema podacima objavljenim na sajtu www.mojnovac.rs. Prvog decembra investiciona jedinica Triglav penzije imala je vrednost 1007,89 dinara sa pozitivnom promenom rasta od 0,19 odsto u odnosu na prethodni dan.


Promocije: Jogurt Vitalino

Kompanija Imlek predstavila je najnoviji proizvod iz segmenta mlečnih proizvoda, namenjen isključivo deci – jogurt Vitalino. Ovaj Imlekov novitet jača imunitet dece, sadrži probiotike i prebiotike i aktivne biološke supstance koje blagotvorno utiču na opšte stanje organizma. Vitalino sadrži vitamine, mineralne materije i ugljene hidrate iz dodatog voća i jogurta. Velike količine kalcijuma omogućavaju mališanima zdravo odrastanje. Vitalino će se na tržištu naći u tri ukusa: beli tečni, jagoda čvrsti u čaši i čokolada čvrsti u čaši.


Priznanja: Najbolji distributer

Za najboljeg distributera kompanije Nike za teritoriju EMEA (67 zemalja) ponovo je proglašena srpska kompanija Delta Sport. Ekskluzivnom distributeru Nike sportske opreme u Srbiji i regionu nagrada je pripala za uspešno poslovanje kao i za uspešnu diferencijaciju maloprodajnih objekata, odnosno novootvorenih prodavnica Nikewomen, Nikefootball i Nikekids širom naše zemlje i regiona. Nagrada za najboljeg distributera u 2008. uručena je na svečanosti u Majamiju, SAD. Delta Sport je jedini distributer Nike opreme u svetu koji je dva puta dobio tu prestižnu nagradu, prvi put 2006.


Image
BUCKOVA SVETLA: Salon Mercedesa u Šapcu

Promocije: Umetnici svetla

Iako postoji 16 godina, Buck, beogradska kompanija za proizvodnju, inženjering i usluge u oblasti unutrašnjeg osvetljenja, tek prošle sedmice predstavila se novinarima. Lider u svojoj branši, Buck se, kako je rekao vlasnik Darko Budeč, izdvaja od ostalih firmi po tome što nudi izradu svetiljki po zamisli kupca. Buck ima visoke reference: opremio je svetlima Airport City, RTV Pink, NBS, aerodrome u Podgorici i Tivtu, mnoge banke, hotele, osiguravajuće kuće, prodajne salone, tržne centre itd. Ovaj srpski brend godinama je zastupljen i u Italiji, Rusiji, Švedskoj, Danskoj i Nemačkoj.


Banke: Šta nas čeka u 2009?

Piše: Nebojša Đorđević, član Izvršnog odbora Alpha Bank

Image

Krajem oktobra bili smo svedoci paničnog reagovanja javnosti na izveštaje o svetskoj finansijskoj krizi i njenom uticaju na Srbiju. Kada se prašina slegla i kada smo nedvosmisleno potvrdili da bankarski sistem u Srbiji nije izložen rizicima pa ni gubicima koje su pretrpele neke banke u svetu, ukupna štednja građana u bankama smanjila se za gotovo 15 odsto. Tokom Nedelje štednje (koja je u mnogim bankama prerasla u Mesec štednje) banke su ponudile veoma atraktivne kamatne stope i novac se polako vratio u sistem. Međutim, eho paničnog reagovanja i dalje traje. Kriza vere u bolje sutra, na kojoj u mnogome počiva moderna ekonomija, i dalje se podgreva pa su neostvarena predviđanja kraha bankarskog sistema u Srbiji zamenjena predviđanjima teške i restriktivne 2009. "tokom koje ćemo zaista osetiti krizu".

Svakako stvari neće biti iste. Smanjena ponuda novca na međunarodnom finansijskom tržištu uticaće na smanjenje ponude kredita i na njihovo poskupljenje kao i na smanjenje direktnih stranih investicija. Međutim, ono čega se svetski ekonomisti više pribojavaju jeste upravo kriza poverenja potrošača i smanjenje potrošnje koja zapravo gura ekonomiju napred i bez koje nema ekonomskog rasta.

Nešto je, dakle, ipak i u našim rukama. Ukoliko se štednja građana poveća uz istovremenu racionalnu javnu potrošnju, trebalo bi, čak i po mišljenju pesimističnih analitičara, da u 2009. očekujemo privredni rast od oko tri odsto. Premda više nego upola manja, u poređenju sa ovom i prethodnim godinama, ipak je u pitanju stopa rasta koju bi danas poželele mnoge razvijene zapadnoevropske države.


Poslovno geslo: Strast za poslom

Piše: Manuel Alekse, potpredsednik MasterCarda za evropska tržišta visokog rasta

Image

Poreklom sam iz mešovite porodice sa Balkana, a tokom svoje karijere sam živeo u različitim zemljama. Moj identitet verovatno predstavlja mešavinu balkanskog temperamenta, belgijskog vaspitanja, engleskog pragmatizma i italijanskog umeća življenja. Ali jedno je sigurno – u svojoj prirodi nosim nešto što je zajedničko svim ovim narodima: strast. Ono što u današnjoj "poslovnoj džungli" zaista izdvaja čoveka jeste strast sa kojom pristupa poslu. Samo tada rezultat ima karakter i ukus. Samo tada uspeh dobija pravo značenje.




Extreme

JUBILARNO: U 60. godini poslovanja vranjski Alfa Plam uložio je 38 miliona dinara u izgradnju hale i opremanje pogona za krojenje lima.

ČLAN: Spajanjem poslovanja i imena InBeva i Anhoiser Busha nastala je nova kompanija za proizvodnju i prodaju robe široke potrošnje, jedna od pet najvećih u svetu, a njen član je automatski postala i Apatinska pivara (InBev).

TENDER: Država je na tenderu prodala poljoprivredno preduzeće "Stari Tamiš" iz Pančeva za 11,2 miliona evra konzorcijumu pančevačkog Almeksa i kragujevačkog Agromarketa.

MOST: U Beogradu je počela izgradnja mosta kod Ade Ciganlije vrednog 118 miliona evra, sa šest drumskih traka i po dva koloseka i pešačko-biciklističkih staza.

ULAGAČ: Slovenački Mercator najavio je da će iduće godine u izgradnju prodajnih objekata u Srbiji uložiti 29 miliona evra, 30 odsto manje od planiranog zbog svetske finansijske krize.

PROPAO: Tender za prodaju Laste je propao jer ruski ponuđač, inače jedini, nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Vladislav Miletić, generalni direktor MFC Mikrokomerca, Beograd: Prilagodljivi će dugo trajati

DOBITNICI: Preduzeća koja umeju da brzo reaguju i da se prilagođavaju svakodnevnim promenama na tržištu. Mi smo u firmu uveli svetske standarde, ali oni su stalno pod analizom i svakog meseca ih unapređujemo. Samo tako može da se traje u vremenima koja dolaze.

GUBITNICI: Oni koji se drže samo tradicije i nemaju kondicije da se prilagođavaju novim uslovima. Ako se kruto zatvorite u jedan sistem, osuđeni ste na propast.



Svetlana Vraneš, direktorka agencije Impigra, Beograd: Dobitnici su svi koji napreduju

DOBITNICI: Svi koji su želeli da promene svoju manju sredinu i dođu u veću, takođe i oni koji su prosperirali u manjem poslu u većim gradovima i dobili bolji posao. Ne pada im na pamet da se vrate nazad.

GUBITNICI: Svi koji su morali da promene mesto stanovanja, jezik, posao i krug prijatelja.

Image