Vreme
VREME 938, 25. decembar 2008. / POŠTA

Volja i uspeh

"Veći od stvarnosti"; VREME 937

Postoji jedna stvar koju Teofil Pančić uporno zanemaruje. Rezultate izbora nije lepo tumačiti samo onako kako nama odgovara, a onda na osnovu toga izvoditi dublje (a pogrešne) zaključke.

Istina je jednostavna: Na izborima, u takmičenju političkih "ideja" jedna je sasvim sigurno odnela apsolutnu pobedu: 95 odsto građana je tražilo da se vlast svim demokratskim sredstvima bori za opstanak Kosova u Srbiji. Jedina stranka koja je bila protiv toga – jedva je prošla cenzus. Po čemu je tih 95 odsto manje važno od recimo 55 odsto koliko su u gruboj podeli dobile "proevropske" stranke. Dakle, narod je naznačio jasne prioritete svojoj vladi, i koliko god se lično nekom to ne sviđa, g. Jeremić se striktno drži onoga što mu je izbornim rezultatima zadato.

Na kraju, to nije nikakav plitki pragmatizam. Ništa nije naknadno izmišljeno. Sve je bilo jasno rečeno i u toku izbora i sva ova filozofiranja, poređenja Vuka i Velje padaju u vodu. Politika, da bi bila iole uspešna – mora da bude konzistentna. Jeremić i ova vlada (bar za sada) drže se i toga. Dakle, Kosovo i Evropa (i to baš tim redosledom važnosti), koliko god da se to g. Pančiću ne sviđa.

Miroslav Popović, Toronto, Kanada