Vreme
VREME 961, 4. jun 2009. / MERIDIJANI

Berlin:
Gruzijska policija hapsi Putinovog kolegu sa studija

Gruzija je u stanju opšte uzbune. Gotovo svake nedelje policija javlja da je uhapsila navodnog ruskog špijuna ili nabeđenog zaverenika. Tako zbog navodnog posedovanja oružja i profesor prava Vladimir Vahanija sedi u zloglasnom zatvoru br. 1 u Tbilisiju. Islednici ga sumnjiče da je špijunirao u korist Rusije.

Image
RUSI SU KRIVI ZA SVE: Predsednik Sakašvili

Autor 40 naučnih publikacija studirao je prava na univerzitetu tadašnjeg Lenjingrada zajedno sa sadašnjim predsednikom ruske vlade Putinom. Možda zlo leži baš u tome. U pismu moskovskom dnevnom listu "Nezavisimaja gazeta" on tu sumnju odbija kao apsurdnu i isfabrikovanu. "Špijunomanija", piše Vahanija, "karakteristična je za režime kao što je Sakašvilijev", autoritarnog predsednika Gruzije.

Vahanija ima dvojno državljanstvo Rusije i Gruzije. U svojim publikacijama i javnim nastupima zalaže se za razumevanje Rusa i Gruzina "u okviru teritorijalnog integriteta Gruzije". Godine 2004. organizovao je "marš mira i apelovao da vlade Rusije i Gruzije "etničke konflikte reše mirnim putem".

Marta ove godine je osnovao političku partiju koja pripada širokom opozicionom pokretu protiv Sakašvilija. Vahanija je pisao da su zatvori kavkaske republike prepuni "onih koji misle drugačije od vlade i političkih zatvorenika".

On kaže da se organi bezbednosti osećaju sigurnim da za svoje delovanje neće biti kažnjeni, zbog čega osobe koje ne vole zadržavaju pod izmišljenim optužbama. Prilikom njegovog hapšenja u provincijskom gradu Zugdidi islednici su u Vahinejinom stanu navodno našli jedan kalašnjikov i dve bombe.

Možda su gruzijski organi naučili od svojih bivših sovjetskih kolega kako da optuženima podmetnu oružje i drogu. To, kao ni čudni smrtni slučajevi i bizarni atentati, ne pristaje uz izjave predsednika Sakašvilija da izgrađuje moderno pravno društvo. Tako su pre nekoliko dana u Tbilisiju ustreljeni navodni pučisti koji su navodno bežali. Početkom prošle nedelje pred vratima opozicione televizije Maestro eksplodirala je bomba.

Verzija da je bivši Putinov kolega sa studija ruski špijun zvuči veoma sumnjivo. To je logično, baš kao da ruska tajna služba kao rezidente u Drezdenu postavi stare Putinove prijatelje iz istočnonemačke tajne službe sa kojima je nekada sarađivao.

Profesor Vahanija je iz svoje ćelije pisao predsedniku Rusije Medvedevu, Državnoj dumi, opunomoćeniku za ljudska prava Kremlja Vladimiru Lukinu, šefu komisije EU Hozeu Manuelu Barozu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i drugim evropskim šefovima država. Do sad mu niko nije odgovorio. Za razliku od slučaja mladog ruskog vojnog obveznika, koji je nedavno prebegao u Gruziju, sudbina ruskog pravnika u gruzijskom zatvoru do sada nije naišla na javno interesovanje.

Uve Klusman

Spiegel