Vreme
VREME 964, 25. jun 2009. / VREME

Kragujevac:
Lokalni sukob i totalni raskid

Da li je nepravilnosti oko javnih nabavki u Kragujevcu bilo ili ne, najmanje je važan faktor u celoj priči, jer to i nije bio glavni razlog za izbijanje ove afere

Sukob unutar lokalne vlasti u Kragujevcu, osim što preti raspadom koalicije u ovom gradu, mogao bi da uzdrma odnose i unutar vladajuće koalicije na republičkom nivou. Zamenik poverenika Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu Vlatko Jovićević optužio je 12. juna gradsku vlast (u kojoj učestvuje i DS) i gradonačelnika Veroljuba Stevanovića za malverzacije oko javnih nabavki koje su tokom protekle dve godine sprovedene u Kragujevcu. Jovićević je naveo da su samo u dva slučaja, gradnje sportske sale u Drugoj gimnaziji i Šarene pijace, građani oštećeni za iznos od oko 50 miliona dinara. Stevanović je reagovao ekspresno: pozvao je policiju i tužilaštvo da "hitno reaguju po optužbama", i pripretio da će "raskinuti koalicioni sporazum sa DS-om ukoliko se optužbe pokažu kao netačne". U to ime, Skupština Kragujevca je na svojoj poslednjoj sednici donela odluku o formiranju Anketnog odbora, koji treba da utvrdi da li je bilo malverzacija. Jedina stranka u gradskom parlamentu koja nije predložila svog predstavnika u Anketnom odboru, jeste DS, koja je čitavu priču i pokrenula. Odbornička grupa Za evropsku Srbiju – Boris Tadić, saopštila je da neće učestovati u radu odbora.

Image
SLAŽE SE SA FUNKCIONERIMA U BEOGRADU, A NE SLAŽE U KRAGUJEVCU: Veroljub Stevanović

Formiranje Anketnog odbora u lokalnoj vlasti, moglo bi da bude svojevrstan presedan, međutim, u Kragujevcu je ovo treći put za poslednjih sedam godina da jedan takav nastaje. Zanimljivo je da je sva tri puta formiran zbog sumnjivih javnih nabavki. Prvi put, krajem 2002. na inicijativu Stevanovićeve tada opozicione stranke Zajedno za Kragujevac, koja je optužila gradske čelnike iz DS-a za malverzacije sa nabavkom uglja za grejnu sezonu 2000/01. Anketni odbor je drugi put formiran 2007. godine kada su odbornici Nove Srbije optužili gradonačelnika Stevanovića za niz zloupotreba oko tendera, izbora izvođača radova i namenskog trošenja sredstava za projekat "Dvomostovlje", odnosno izgradnju dva mosta na Lepenici. U oba slučaja odbori su ustanovili da nije bilo nepravilnosti.

GDE JE ZAPELO: Vlatko Jovićević, koji više nije u povereništvu Gradskog odbora DS-a, jer je 14. juna izabrano rukovodstvo, tvrdio je da je "analiza koju je sprovela Demokratska stranka pokazala da postoji kršenje zakona u slučajevima gradnje objekta Šarene pijace, sale Druge gimnazije, obdaništa Sunce i bazena za neplivače", i da je budžet grada oštećen za 50 miliona dinara. S druge strane, Veroljub Stevanović kaže da je policija prekontrolisala sve javne nabavke koje grad sprovodi i da nikada nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

Čitava priča pokrenuta je nakon žalbi građevinske firme Anigor, koja nije dobila tender za izgradnju zgrade Šarene pijace u Kragujevcu. Kako tvrdi direktor JKP Gradske tržnice Radoslav Mirković, u poslu izgradnje objekta nove Šarene pijace sve je urađeno po zakonu, a problem je nastao jer preduzeće Anigor nije prihvatilo tenderske uslove i kriterijume, pa se žalilo državnoj komisiji: "Uslov je bio da posao ne može da dobije preduzeće koje do tada nije napravilo objekat od 2000 kvadrata. Šarena pijaca ima 5000 kvadratnih metara. Oni su radili samo manje projekte i svojom žalbom su nam oduzimali dragoceno vreme. Po prijavi preduzeća Anigor je dolazila i policija i utvrdila je da je sve regularno."

Stevanović je podsetio da niko iz DS-a nije podneo nijednu krivičnu prijavu zbog nepravilnosti oko javnih nabavki i rekao da će podneti tužbe protiv Vlatka Jovićevića, firme Anigor i dnevnog lista "Kurir", u kom je priča prvi put plasirana. Ovaj tabloid je, inače, Stevanovića uzeo na zub polovinom aprila ove godine: zbog pisanja o stanju gradskog budžeta, gradonačelnik je dopisnicu ovog lista, uz mnogo buke i teških reči, izbacio sa konferencije za novinare. Od tada je čest gost na naslovnoj strani "Kurira".

VRZINO KOLO: Na kraju, Stevanović je odlučio da zapuca iz najjačeg oružja: zapretio je izbacivanjem DS-a iz lokalne vlasti, podsetivši da njegova partija i bez njih ima većinu, a nije poštedeo ni vrh Demokratske stranke kom je poručio da će Zajedno za Kragujevac izaći iz koalicije Za evropsku Srbiju na republičkom nivou. Stevanović je izjavio da je uputio pismo predsedniku Srbije i lideru DS-a Borisu Tadiću u kojem ga poziva na razgovor kako bi se otklonile sumnje da je inicijator medijske hajke na Zajedno za Kragujevac vrh Demokratske stranke. "Ne želim da verujem da je inicijator cele kampanje protiv Kragujevca vrh Demokratske stranke, već je verovatno reč o pojedincima", kaže Stevanović.

Ironijom sudbine, baš u Kragujevcu, potpredsednik DS-a Dušan Petrović izjavio je da pitanje sprovođenja javnih nabavki u Kragujevcu nije pitanje međustranačkih odnosa. Paradoksalno, Petrović je naglasio: "Demokratska stranka ništa nije učinila da se tema sprovođenja javnih nabavki u Kragujevcu pojavi u javnosti, niti se na bilo koji način nekorektno ponela prema koalicionom partneru, ali traži odgovore na pokrenuta pitanja oko javnih nabavki." Petrović je to rekao u izjavi novinarima u Kragujevcu, gde je u subotu prisustvovao konstitutivnoj sednici Gradskog odbora DS-a. Ovaj odbor raspušten je prošle godine u julu, nakon što je tadašnji predsednik Dragan Planić podneo ostavku zbog loših rezultata Demokratske stranke na lokalnim izborima. Novoizabrani predsednik Gradskog odbora DS-a u Kragujevcu Goran Ivanović u prvim izjavama nakon izbora kao da pomalo "spušta loptu" i ističe da nema saznanja o malverzacijama oko javnih nabavki: "Politički stav o sukobu sa Stevanovićem demokrate će saopštiti posle konstituisanja svih organa gradskog odbora. Nemam ličnih saznanja u vezi sa javnim nabavkama i zato ne mogu da odgovorim da li je bilo zloupotreba. Ja sam advokat, profesija mi ne dozvoljava da se o tome izjašnjavam bez argumentacije", rekao je Ivanović.

Da li je nepravilnosti oko javnih nabavki u Kragujevcu bilo ili ne, najmanje je važan faktor u celoj priči, jer to i nije bio glavni razlog za izbijanje ove afere. Razloge treba tražiti u "vrzinom kolu" koje nastaje kad se uzme u obzir da kragujevačke demokrate i Veroljub Stevanović gotovo čitavu deceniju gaje neprijateljstvo koje je od političkog preraslo u lično, da Gradski odbor DS-a odavno nije u milosti vrha stranke, te da je javna tajna da Stevanović ima bolju saradnju sa vrhom države i DS-a, nego što je to slučaj sa funkcionerima ove stranke u Kragujevcu.

Jovana Gligorijević