Vreme
VREME 964, 25. jun 2009. / NEDELJA

Štrajk radnika:
Kad vozovi stanu

Radnici Zastave elektro i građevinskog kombinata Prvi maj štrajkuju već nekoliko meseci, ali tek su poslednjih dana privukli pažnju jednim radikalnijim načinom protestovanja. Naime, nedavno su zaposleni u ove dve privatizovane firme pokušali da blokiraju autoput Beograd–Niš, ne bi li na taj način ostvarili ono što tvrde da im, po zakonu, pripada. Nakon što ih je kordon policije sprečio u tome, pronašli su novi put. Oko 300 zaposlenih "zauzelo" je prugu kod nadvožnjaka na ulazu u Lapovo, uz obećanje da će tu ostati dok im se ne ispuni ono što zahtevaju. Pre tri godine konzorcijum Auto Vojvodina iz Novog Sada kupio je GIK Prvi maj za 80 miliona dinara, preuzevši na sebe 260 radnika. Međutim, proizvodnja betonskih cevi, ivičnjaka i behaton ploča obustavljena je u aprilu ove godine, od kada su i radnici u štrajku. Oni traže isplatu devet zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i ponovno pokretanje proizvodnje. Kako neki mediji javljaju, govori se da je jedan od zahteva i preispitivanje kupoprodajnog ugovora jer se sumnja da je pravi motiv kupovine firme bilo 100 hektara zemljišta, od kojih se oko 30 nalazi uz sam autoput, pa su te parcele na visokoj ceni.

Image

Protestu su se pridružili i njihovih 250 kolega iz Zastave elektro koji nisu dobili plate od februara, zahtevajući osim isplate zaostalih zarada i doprinosa za proteklih godinu dana, isplatu razlike u zaradama u poslednjih dve i po godine kao i deviznih dnevnica za rad u inostranstvu. Situacija u obe firme je više nego zabrinjavajuće još od kraja prošle godine. Vlasnici su prestali da pregovaraju sa zaposlenima, a država, u retkim pokušajima, nije uspela da posreduje između njih.

"Ako poslodavac ne može da nam obezbedi posao, tražimo da, po zakonu, sačini socijalni program za radnike", izjavio je Novica Marković, predsednik štrajkačkog odbora GIK-a.

Međutim, apel su uputile i Železnice Srbije. Naime, štete usred blokiranja železničkog saobraćaja kod Lapova mere se, kako je saopšteno iz ovog preduzeća, milionskim iznosima. Međunarodna železnička asocijacija se već oglasila žalbom jer inostrani vozovi kasne tri do četiri sata, a neophodno je i angažovanje dodatnih voznih sredstava i goriva. Uvedeni su alternativni pravci za međunarodne vozove, a interni železnički saobraćaj se odvija iz pravca Niša do Lapova i iz Beograda do Markovca. Između ova dva mesta, udaljena oko deset kilometara, sve je potpuno obustavljeno. Teretni saobraćaj je takođe stopiran, pa je oko 20 kompozicija teretnih vozova "na čekanju", dok se pruga ne odblokira. Na pruzi se, osim štrajkača, nalaze i pripadnici policije koji prate šta se događa.

Ministarstvo za rad uputilo je poziv štrajkačkim odborima oba preduzeća da dođu na pregovore, što su oni i prihvatili. Radnici očekuju da će u delegaciji koja ide u Beograd biti i predsednik opštine Lapovo, Dragan Zlatković, koji podržava štrajkače.

Do zaključenja ovog broja ne zna se koji je rezultat ovih razgovora, niti kada će biti prekinuta, u trenutku pisanja ovog teksta (utorak uveče) već, dvadesetčetvoročasovna blokada pruge.

Jelena Jorgačević