Vreme
VREME 964, 25. jun 2009. / VREME

Vreme uspeha:
Biznis

Privreda i građani su krajem maja dugovali bankama 1.277 milijardi dinara, a zaduženost kreditima po stanovniku iznosila je 570 evra

Tenderi: Rimini i Verano nameravaju da kupe Beogradski sajam

Italijanska kompanija Sajam Rimini je zajedno sa srpskim Verano Groupom jedini ponuđač na tenderu za prodaju Beogradskog sajma. Tim povodom je predsednik Upravnog odbora Sajma Rimini Lorenco Kanjoni novinarima rekao: "Sproveli smo opsežnu analizu koja nas je uverila da je Verano Group idealan partner da se zajedno sa nama suoči sa svom složenošću tema u sektoru sajamskog poslovanja." Kanjoni je objasnio konkretne razloge zainteresovanosti za Beogradski sajam: "Naša strategija sadrži dugoročnu viziju, koja ide mnogo dalje od deset godina koje su postavljene kao uslov u pozivu na tender za privatizaciju. Nameravamo da od Beogradskog sajma napravimo elegantan, moderan izložbeni centar evropskog značaja, što uključuje nameru da se investira daleko duže od zadatog vremenskog perioda." Predsednik UO Sajma Rimini smatra da prostor Istočne Evrope i balkanskih zemalja ima veliki potencijal rasta, koji još nije u potpunosti izražen i koji bi se mogao idealno koncentrisati u Beogradu.


Manifestacije: Sportske igre Messer Tehnogasa

Na Stražilovu su 13. juna održane 3. sportske igre svih zaposlenih u Messer Tehnogasu. Sa svih lokacija ove kompanije su rano tog dana krenuli autobusi ka fabrici u Novom Sadu, gde su takmičare domaćini dočekali sa posluženjem. Posle obilaska fabrike, svi su pošli u Sremske Karlovce u šetnju kroz centar grada i obilazak znamenitosti. Na sportskim terenima na izletištu Stražilovo oko 230 zaposlenih u Messer Tehnogasu je uživalo u sportskim aktivnostima i šetnji. Sportske discipline su bile: igre bez granica, veština trke, nadvlačenje konopca, guranje boca, šutiranje trojki, basket, pikado, stoni tenis, mali fudbal i šah. Kako kažu u kompaniji, ovakve manifestacije su potrebne da bi se ljudi iz raznih sredina upoznali, združili i osećali se kao deo velike kompanije.


Udruživanje: Pleon sa Ketchumom

Pleon, najveća evropska konsultantska mreža za strateško komuniciranje i vodeća svetska kompanija za odnose s javnošću Ketchum, najavile su udruživanje. Spajanjem ova dva diva, konsultantske usluge će ubuduće pod kapom Ketchum i Ketchum Pleon (u Evropi), nuditi više od 2000 komunikacijskih stručnjaka u 66 zemalja i 103 partnerske kancelarije. "Ovim udruživanjem, koje obema kompanijama pruža dalje mogućnosti rasta, nastaje jedna od najvećih i geografski najrasprostranjenijih komunikacijskih kompanija u svetu i svakako najveća u Evropi", istakla je Ljiljana Boljanović, generalna direktorka Pleonove agencije u Srbiji – Pleon Olaf&McAteer.


Trgovina: Brendovi Scholla

Za sve koji se spremaju za vrele letnje dane i žele da očuvaju svežim svoje noge i stopala, svetski poznati brend Scholl nudi sve na jednom mestu. Modernog izgleda, prva monobrend prodavnica u Beogradu otvorena je 15. maja u Čubrinoj ulici br. 10/a, kod hotela Palas. U ovoj radnji može se naći čitav asortiman čuvenih preparata za negu nogu, kao i najnovija linija obuće poznatog proizvođača. Zastupnik brenda Scholl za Srbiju je kompanija SSL-International.


Promocije: Pašteta za najmlađe

Argeta Junior pašteta sa ukusom pice novi je proizvod Droga Kolinske iz asortimana namaza namenjenih najmlađima. Reč je o pašteti koja ispunjava vrhunske kriterijume kvaliteta jer se pravi od čistog mesa kojem se ne dodaju životinjske masnoće. Argeta Junior je namaz obogaćen biljnim uljima, prirodnim začinima i mlečnim i sojinim proteinima i predstavlja zdrav i ukusan obrok za decu svih uzrasta. U ovom namazu bogatom belančevinama, mineralima i vitaminima, nema aditiva, konzervansa i emulgatora.


Mreža: Portal Mojnet

Kompanija Popcom, osnivač i administrator najveće slovenačke video zajednice Mojvideo.com i njene hrvatske verzije Mojnet.com, minule sedmice je sa portalom Mojnet.rs stupila i na srpsko tržište. Na taj način Popcom ispunjava strategiju širenja, po kojoj video portal Mojvideo.com treba da do 2010. bude lokalizovan i da sa lokalnim verzijama postepeno stupi i na ostala tržišta jugoistočne Evrope. U Popcomu su razvili veći broj rešenja koja korisnicima sa sličnim interesima omogućavaju druženje, komuniciranje i razmenu mišljenja. Mojnet.rs je internet zajednica koja udružuje video, slike i blogove i među prvim je srpskim portalima sa zabavnim sadržajem.


Poslovno geslo: Bitno je i pobediti

Piše: Vili Mitova, generalna direktorka Travel Housea, Beograd

Image

Uglavnom me motivišu izazovi i čvrsto uverenje da nema nemogućih ciljeva. Pitanje je samo želje i spremnosti da se u poslu do sto odsto. Motivacija je svakako i želja da rezultat bude daleko iznad proseka. Ogromnu motivaciju predstavlja i činjenica da poslujem u partnerstvu sa najvećim i najuspešnijim kompanijama na svetskom turističkom tržištu, kao i njihovo priznanje i "zaprepašćenje" našom energijom, vizijom i rezultatima. Nikad nisam želela da se dokazujem kao uspešna žena, već kao uspešan poslovni čovek i menadžer. Shvatam posao kao utakmicu u kojoj nije bitno samo učestvovati, nego i pobediti.

Image


Image
Banke: OTP banka ostaje u Srbiji

Piše: Henrik Aut, predsednik Izvršnog odbora OTP banke

OTP banka donela je stratešku odluku da ostaje u Srbiji. Ponosni smo što smo pre nekoliko godina uspeli uspešno da spojimo tri banke odjednom (Nišku, Zepter i Kulsku), što do sada u Srbiji niko nije učinio. Različite sisteme pretvorili smo u jedan, što nije bio nimalo lak zadatak, a da tom prilikom klijenti nisu izgubili na kvalitetu usluga. Sada se, u nadi da je najteži period krize u Srbiji iza nas, vraćamo tržišnoj utakmici. U skladu sa uslovima na tržištu planiramo blagi rast, sa akcentom na plasmane u domaćoj valuti – dinaru, koji je u odnosu na druge strane valute izgubio mnogo manje na svojoj vrednosti usled svetske ekonomske krize. Sprovodimo politiku veće dostupnosti klijentima i trudimo se da naši proizvodi odgovore zahtevima tržišta. Upravo smo lansirali Visa Lukoil karticu, kojom zajedno sa Lukoilom nagrađujemo klijente za svaki pređeni kilometar automobilom. Veliku pažnju smo posvetili pogodnostima za vlasnike tekućih računa, koji putem platnih kartica na našim bankomatima mogu da plaćaju račune, da dopune kredit za mobilne telefone, a preko interneta da uz apsolutnu bezbednost izvrše bilo koju transakciju. Ukupan kapital banke u 2008. godini iznosio je 12,54 milijarde dinara, dok je akcijski kapital banke 6,6 milijardi dinara. Takođe, ukupna bilansna suma OTP banke u Srbiji prošle godine je uvećana za 19,4 odsto, na 48,3 milijarde dinara, a na 2,51 porastao je naš tržišni udeo. Možda će vas iznenaditi, ali Beograd nosi 40 odsto srpskog BDP-a, tako da će nam on biti u fokusu ove godine, ali nećemo zanemariti ni druga mesta.

Extreme

INVESTITOR: Italijanska kompanija Eurogroup otvorila je u Novoj Pazovi fabriku za proizvodnju čeličnih cevi Yugotub u koju je uložila deset miliona evra.

TEMELJAC: U Nišu je 16. juna položen kamen temeljac za izgradnju prvog od pet hipermarketa francuskog lanca "Mr. Bricolage".

OZBILJNO: Slovenačka kompanija Smeh planira da u Staroj Pazovi, gde je 4. juna otvorila distributivni centar, izgradi fabriku za proizvodnju opreme za trgovinske lance.

MAMAC: BK fondacija nudi svakom ministru koji hoće da bude generalni direktor Zastave, RTB Bora, Prve petoletke i ostalih srpskih giganata mesečne plate od milion dinara.

FABRIKA: Tvornica vozila u Mariboru planira da u Kragujevcu izgradi fabriku autobusa i u startu zaposli oko 350 ljudi.



Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Indira Petrović, generalna direktorka Tetra Paka, Gornji Milanovac: Bogatstvo od privatizacija

DOBITNICI: Evropski/regionalni/domaći novobogataši koji su deo privatizacija na tlu Srbije.

GUBITNICI: Industrijski radnici sa više od 25 godina radnog staža u većini srpskih privrednih subjekata.



Slobodan Vuletić, direktor proizvodnje Carlsberga, Čelarevo: Neće nas politika uvesti u Evropu

DOBITNICI: Oni koji su iskoristili pozitivne trendove i uvode nova znanja i ponašanja u našu privredu. Nije politika ta koja će nas uvesti u evropske integracije, već privreda.

GUBITNICI: Oni koji stojeći nazaduju.