Vreme
VREME 984, 12. novembar 2009. / NEDELJA

Štednja:
Nova mogućnost

Od prošle nedelje, građani Srbije imaju novu mogućnost da putem direktnog licitiranja na aukciji svoj novac oroče na period do tri meseca i sami odrede po kojoj kamatnoj stopi će to učiniti.

Prva banka koja pruža ovu mogućnost je Volksbank. U prvoj nedelji aukcije depozita, izlicitirana je kamata na oročenje od sedam odsto, ali je banka, s obzirom na to da se radi o prvoj nedelji aukcije i velikom interesovanju klijenata, na tu vrednost dodala još dva odsto. Time je pobedniku pružena mogućnost da oroči svoj novac na tri meseca, po najvišoj kamatnoj stopi na tržištu za navedeni period.

Registracijom na sajtu www.volksbank.rs, klijenti učestvuju u aukciji depozita dajući svoje ponude koje se odnose na visinu kamatne stope. Osoba koja na kraju nedelje ima najnižu ponudu dobija mogućnost da oroči svoj novac na tri meseca, po kamatnoj stopi koju je sama ponudila.

Aukcije traju u ciklusima od sedam dana, a početna visina kamatne stope je 15 odsto. Svaka licitacija smanjuje kamatu za po 0,1 odsto. Na licitaciji mogu da učestvuju svi punoletni građani. Minimalan iznos oročenja je 500, a maksimalan 20.000 evra. Najbolji ponuđač će putem mejla dobiti sertifikat koji garantuje izlicitiranu kamatnu stopu na depozit, a s njim će kontaktirati banka, zbog dogovora o mestu polaganja novca.

J. G.