Vreme
VREME 988, 10. decembar 2009. / NAVIGATOR

Put do balona

Agencija DARPA, poznata kao osnivač interneta, a inače američka vojna agencija, na zanimljiv način obeležila je četrdeset godina otkako je internet prepustila civilima, to jest otkako je osnovan ARPANET. Prošle subote organizovali su internet nadmetanje. Postavili su deset meteoroloških crvenih balona, prečnika dva i po metra, u deset američkih gradova i pozvali korisnike interneta da ih lociraju. Nagrada za uspešno obavljen posao bila je 40.000 dolara, a DARPA je postavila rok od devet dana za okončanje potrage. Baloni su, inače, postavljeni na vidna mesta u gradovima.

Image

Cilj ove akcije bio je da se utvrdi koliko brzo i kako će se korisnici interneta organizovati u toj potrazi i na tragu je osnovne ideje o internetu. Imala je za cilj da se decentralizuje američka vojna komanda, odnosno da SAD mogu da vode rat i ako im neprijatelj uništi Pentagon i druge poznate komandne centre. Dakle, trebalo je ispitati brzinu kojom se sistem reorganizuje.

Rezultat je bio zapanjujuć, pobedio je tim sa MIT-a (Tehnološki fakultet iz Masačusetsa, verovatno najjača tehnološka škola na svetu) koji je balone pronašao za samo devet sati.

Kako im je to uspelo?

Primećeno je da su takmičari koristili slične taktike. Prvo su se organizovali u timove jer nije bilo realno da bilo ko sam može da pobedi.

Potom su ili ponudili podelu nagrade sa onima koji im dojave gde se baloni nalaze ili su najavili da će nagradu dati u dobrotvorne svrhe apelujući da im korisnici interneta pomognu u potrazi iz čistog altruizma.

Tim sa MIT-a napravio je najbolji model. Onome ko im javi tačnu lokaciju balona ponudili su nagradu od dve hiljade dolara. Ali, ponudili su i hiljadu dolara onome ko je tog "glasnika" uključio u igru, 500 dolara onome ko je uključio tog što je uključio i tako dalje, po pola od prethodne sume svakom sledećem. Dakle, registrujete se na njihovom sajtu i pošaljete linkove svim svojim prijateljima sa porukom da traže balone u svom vidokrugu. Ako neko od njih pronađe balon, neka para će i vama da kane jer će linkovi voditi do vas. Što ste bliže, to je lova veća.

Ukupan budžet po balonu bio je, dakle, četiri hiljade dolara, što kada se pomnoži sa deset daje ukupnu nagradu. Od svakog balona ostajalo bi, u najgorem slučaju, 250 dolara što je bilo namenjeno za dobrotvorne svrhe.

Pokazalo se da je na internetu moguće napraviti brzu organizaciju samo ako postoje dobar motiv i dobar model organizovanja. Još zanimljivije je to što su se pojavili oni koji su takmičenje pokušali da miniraju ubacujući netačne podatke, lažne dojave, ali ih je "sistem" prepoznavao i izbacivao iz igre. Konačan zaključak je da je internet stabilan sistem na koji se možemo osloniti u vanrednim situacijama, ali i da je čovečanstvo razumno i generalno pozitivno orijentisano. Nije malo za samo četrdeset godina.

Zoran Stanojević