Vreme
VREME 993, 14. januar 2010. / NEDELJA

Obrazovanje:
Čekajući Ministarstvo

Jedan od zahteva višemesečnih studentskih štrajkova bio je da se fakultetima odobri proširenje budžetskih kvota za master studije i da se iste propišu za doktorske studije. Ministarstvo prosvete i sporta pristalo je na taj uslov.

No, iako je skoro sredina januara, studenti još čekaju na zvaničan konkurs. Oni koji plaćaju u ratama, ovih dana su morali da uplate drugu ratu, što znači polovinu od ukupne sume za master studije. Novac koji je uplaćen trebalo bi naknadno da bude vraćen studentima ukoliko budu ispunjavali kriterijume za finansiranje iz budžeta. Međutim, pošto još nije izašao konkurs, studenti ne mogu sa sigurnošću da znaju da li su uopšte podobni kandidati za "besplatni" master. Kada je reč o doktorskim studijama, još nisu odlučene ni kvote.

Zaštitnik građana Saša Janković je sredinom oktobra prošle godine, kada su se zahuktavali protesti studenata, kazao da su kvote trebale da budu utvrđene ranije i da su povređena prava studenata. On je za to okrivio Ministarstvo prosvete, ali je dodao da su postojali objektivni razlozi, odnosno opravdanja.

U studentskim službama pojedinih fakulteta u Beogradu, zaposleni ni približno ne znaju kada bi studenti koji zaslužuju mogli da se prebace na budžet.

U Ministarstvu prosvete su nam, međutim, saopštene lepe vesti za master studente i ne tako lepe za doktorante. Naime, prema njihovim rečima, konkurs za master će biti raspisan u roku od nedelju dana i tu će biti definisani potrebni uslovi. U Ministarstvu nisu znali da nam kažu koliko vremena će proći dok studenti saznaju da li su na budžetu, a onda koliko će još dana proteći dok im se ne refundira novac koji su već uplatili.

Kada su u pitanju doktorske studije, još nisu odlučene ni kvote. O eventualnim rokovima ne zna se ništa.

Cene postdiplomskih studija na državnim slične su kao na privatnim fakultetima.

Jelena Jorgačević