Vreme
VREME 996, 4. februar 2010. / EXTRA

Vesti

Nastavničke veštine

Image

U Beogradu je 26. i 27. januara održana dvodnevna konferencija ministara prosvete zemalja Zapadnog Balkana pod nazivom "Sposobnosti nastavnika u različitim demokratskim društvima – uporedni pregled razvoja u zemljama Zapadnog Balkana". Na konferenciji su učestvovali predstavnici Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Švajcarske, UNICEF-a i drugih zemalja i organizacija. Konferenciju su organizovali Ministarstvo prosvete Srbije i Savet Evrope.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je, otvarajući skup, da se uvođenjem Bolonjske deklaracije u obrazovni sistem Srbije nije bavilo kvalitetom obrazovanja nastavnika i ocenio da oni stiču odlično obrazovanje iz akademskih disciplina, ali ne i generičke sposobnosti neophodne za kvalitetan rad u školama.

Prema njegovim rečima, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je nedavno usvojen, bavi se "transverzalnim kompetencijama" nastavnika, odnosno veštinama koje se odnose na prevenciju nasilja u školama, motivaciju učenika za učenje, izgradnju tolerancije, sprečavanje diskriminacije i drugo.

Direktorka Direkcije za obrazovanje i jezike Saveta Evrope (SE) Olof Olafsdotir, izrazila je zadovoljstvo što je inicijativa za održavanje konferencije potekla iz regiona, a ne iz SE-a. Ona je istakla da se transverzalne kompetencije nastavnika mogu nazvati veštinama koje se pre svega odnose na osposobljavanje đaka da uče i primenjuju stečeno znanje. "Nastavnik matematike pored tog predmeta treba da prenosi i građanske vrednosti učenicima", kazala je Olafsdotir i navela da je cilj konferencije doprinos boljoj saradnji u regionu uz poštovanje različitosti.


Đaci ćute o nasilju

Oko 80 odsto učenika prisustvovalo je tučama, a više od polovine zastrašivanju, pokazalo je prvo veliko istraživanje o prisutnosti nasilja, sprovedeno među učenicima deset srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci u okviru dvogodišnjeg projekta i kampanje "Srbija bez nasilja". Oko 77 odsto učenika nasilje ne bi smelo da prijavi zbog straha od osvete, dok više od 81 odsto njih očekuje zaštitu od škole. Istraživanje u kome je učestvovalo hiljadu srednjoškolaca obuhvatilo je i Veliku Plani i Smederevsku Palanku u kojima su neka ranija istraživanja pokazala porast nasilja. Ipak, fizička agresivnost najizraženija je u Beogradu, a najmanje prisutna u Novom Sadu.

Image

O nasilju u okolini izveštava 20, dok o nasilju od strane drugih učenika govori oko 50 odsto đaka. Ocena 48,7 odsto ispitanika je da agresivnost nekih učenika ugrožava i njihovu bezbednost, a 34 odsto govori o postojanju grupa učenika koji terorišu. Samo 75 učenika smatra da je nasilnik bio kažnjen i 160 da je maltretirana osoba posle bila zaštićena. Lično iskustvo maltretiranja ima 105 srednjoškolaca. Rezultati istraživanja pokazuju da je prisutno i fizičko i verbalno nasilje od strane nastavnika, kao i da za većinu učenika ne postoji osoba kojoj bi poverili da trpe neki od vidova nasilja.

Veću fizičku agresivnost pokazuju učenici sa lošijim uspehom, dok su verbalnom sukobu skloniji bolji učenici koji su u većem procentu svesniji prisutnosti nasilja. Takođe, istraživanje pokazuje i velike distance kada je reč o odnosu prema nacionalnim manjinama, homoseksualcima ili osobama sa invaliditetom. Prema rečima autora projekta, iako su podaci poražavajući, rezultati su pokazali da postoji povećanje svesti o prisutnosti nasilja. Ipak, postoji spremnost mladih da sami pomognu osobi koja trpi nasilje (oko 68 odsto), kao i veliko poverenje u školu (81,8 odsto) da preduzme mere zaštite od nasilja.


Konkurs za buduće lidere

U drugi krug konkursa za buduće poslovne lidere "Koka-kola talenti", prošlo je 137 studenata koji su ispunili postavljene uslove konkursa i poslali validne prijave, saopštili su danas organizatori konkursa. Kandidati koji su ispunili uslove, u ponedeljak, 1. februara, polagali su test opštih sposobnosti u amfiteatru beogradskog mašinskog fakulteta. Nakon ove, slede još dve faze selekcije, procena kompetencija kroz pojedinačne i grupne vežbe i završni intervjui. Posle svih provera biće izabrano sedam najboljih studenata koji imaju potencijal i poseduju sve neophodne karakteristike da postanu vrhunski menadžeri u jednoj međunarodnoj kompaniji. Kako je saopštila kompanija Koka-kola, odabrani će učestvovati u obukama i treninzima koje kompanija organizuje, a uz to će dobiti i finansijsku podršku od 2000 evra po akademskoj godini do završetka studija. Pravo da konkurišu imali su studenti koji su ispunili uslov za upis treće godine studija fakulteta čiji je osnivač Republika Srbija, koji imaju prosek 8,5 ili veći, znaju engleski jezik i rad na računaru. Sve informacije o konkursu nalaze se na internet stani www.cchbc-talents.co.rs.