Vreme
VREME 998, 18. februar 2010. / NEDELJA

Deca obolela od raka:
Pramen nade

Ekipu serije "Selo gori, a baba se češlja", Minju Subotu, Daru Džokić, Mirku Vasiljević, rukometaše klubova Crvena zvezda i Partizan, Zoranu Pavić, Leontinu, Srđana Miletića, Nebojšu Glogovca, Anu Bekutu, Aleksandru Perović, Zvonka Markovića, Lenu Bogdanović, Marka Živića, Nadu Macanković i mnoge druge, mećava 13. februara nije sprečila da dođu do tržnog centra Delta siti u Beogradu, kako bi dali pramen kose u znak podrške deci oboleloj od raka.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizovalo je, povodom Svetskog dana dece obolele od malignih bolesti akciju "Pramen nade". Akciji solidarnosti, održanoj pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja pridružili su se i ministar poljoprivrede Saša Dragin (koji je samo zbog toga doputovao iz Novog Sada) i dr Filgud (na slici). Našalivši se na svoj račun zatražili su poliranje i izmamili smeh prisutnih.

Prema rečima Radinke Danilov iz NURDOR-a, "modeli" su se s poverenjem prepustili frizerima. "Svi su shvatili poruku i rado su seli u stolicu, dozvolivši frizerima da im odseku bilo koji pramen kose", rekla je Radinka Danilov za "Vreme". Atmosfera je bila sjajna, a poznatima su se pridružili i brojni građani Srbije.

Akcija je animirala donatore i podstakla ih da podrže zajedničku borbu za kvalitetnije uslove lečenja.

Oko jedan odsto svih novootkrivenih slučajeva u Srbiji su tumori kod dece. To su najvećim delom bolesti koje nije lako prevenirati, ali su rezultati lečenja poslednjih decenija veoma ohrabrujući. "Mi otkrijemo između 250 i 350 slučajeva svake godine. To jeste veliki problem zato što je te bolesti teško prevenirati, one se javljaju i ne možete učiniti mnogo da to sprečite. Često su i nasledne, ali možete na vreme da ih otkrijete i ono što je dobro je da su rezultati lečenja sve bolji i bolji", rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Tomislav Stantić, podsetivši da je prošle godine pokrenuta akcija "Srbija protiv raka", program koji podrazumeva niz mera na ranom otkrivanju, lečenju i rehabilitaciji pacijenata od malignih bolesti.

"Na putu izlečenja ljubav, briga, pažnja i solidarnost pomažu više nego moderne terapije i lekovi", saopštilo je Udruženje NURDOR. "Drago nam je da smo akcijom uspeli da ostvarimo značajan medijski publicitet i postignemo prepoznatljivost u društvu, što nam daje solidnu osnovu za dalji rad Udruženja." Cilj ovog udruženja je da i dalje aktivno radi na prikupljanju novčanih sredstava koja će omogućiti što bolje uslove lečenja i rehabilitacije dece obolele od raka. Takođe, aktivno nastavlja sa radom na podizanju društvene svesti što će omogućiti da se o problemima priča otvoreno i da se oni što lakše reše.

Rukometaši klubova Crvena zvezda i Partizan podržali su akciju i time što su pred početak utakmica tokom vikenda nosili majice Udruženja. Kako je primetio Minja Subota, deci najteže pada to što ostanu bez kose. "Ako mi svojim primerom pokažemo da to nije ništa, onda ćemo i njih osloboditi tog šoka", poručio je slavni voditelj "Muzičkog tobogana". Neki su dali i više od pramena. Dušan Maksimović, Teodor Katić i još desetak učesnika doniralo je svoju kosu za izradu perika koje će biti poklonjene deci.

J. Lazić